facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Patrunjelul campului

Plante medicinale


Pimpinella saxifraga Fam. Umbeliferae.
Denumiri populare: gagaut, macdeadon, magdanos, maidanos, mirodea, mirodie, mirodii, patlagele, patrunjei, petrinjel, petrunjel.

patrunjelul-campului1

In traditia populara: o parte din intrebuintarile medicinale traditionale au fost preluate prin sate. Tulpinile florifere se fierbeau si decoctul se lua pentru oprirea udului. Contra ascitei se fierbeau cu boabe de ienupar si se bea decoctul. Radacina se folosea la raguseala, boli de gat, de gura, ca expectorant. Contra "vatamaturii" se fierbea planta si se bea decoctul, iar cu resturile se faceau legaturi. Fiarta in lapte dulce sau plamadita in rachiu, se intrebuinta contra bolilor venerice.

Compozitie chimica: radacina plantei contine substanta amara pimpinelina 0,5%, izopimpinelina, saponina, ulei eteric (1,2-6%), format din esteri ai acidului izovalerianic, un derivat de naftalina cu caracter lactonic, anetol, alcool aldehida, acid metil-ester butiric al izo-eugenol-epoxidului; poliine, acid cafeic si clorogenic, saponin 1%, de natura triterpenica, umbeliferona, acizi organici, etc.

Actiunea farmaceutica: se utilizeaza in afectiuni buco-faringiene, stomahic, expectorant si diuretic in calculoza renala, galactagog. In boli venerice bactericid, antiinflamator.
Se foloseste le urmatoarele afectiuni: afectiuni buco-faringiene, amigdalita, anorexie, arsuri stomacale, ascita, boli greu vindecabile, boli venerice, bronsite, faringita, hernie, lipsa laptelui la mamele care alapteaza, litiaza biliara, litiaza renala, raguseala, rani, retentie urinara.

Preparare:
- un varf de cutit de praf de planta se va lua cu 15 minute inainte de mese. In afectiunile renale in special, dar si la celelalte afectiuni.
-1-2 linguri de praf de planta, se va pune la 250 ml apa clocotita. Se va acoperi pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani de ceai pe zi, din acesta inainte de mesele principale. La ascita se amesteca cu boabe de Ienupar.
-Extern se va face cu cantitate dubla de planta, gargara comprese, spalaturi.

patrunjelul-campului2

Articole despre


Articole din Plante medicinale