facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Papaya: mari beneficii ale "fructului ingerilor"

Fructe

 

Fructul papaya mai este cunoscut si ca mamao, lechoza sau pawpaw si este rodul arborelui Carica papaya, originar din sudul Mexicului, America Centrala si nordul Americii de Sud.

Papaya poate sa fie consumat copt, atunci cand devine galben-portocaliu, sau integrat in retetele de curry, daca este inca verde. Are o consistenta cremoasa si este bogat intr-o enzima numita papaina, care ajuta la digestia proteinelor.

fructe-papaya

Iata care sunt beneficiile principale ale consumului de papaya, asupra starii de sanatate:

Papaya iti infrumuseteaza pielea: acest fruct are un efect extraordinar asupra pielii, deschide porii, combate acneea si infectiile si este folosit ca ingredient in multe produse cosmetice. Papaya este cel mai eficient daca il folosesti pentru prepararea mastilor pentru ten. Fructele proaspete au capacitatea de a dizolva celulele moarte, lasandu-ti o piele stralucitoare.

Imbunatateste digestia: papaya contine enzime care ajuta la procesarea proteinelor, in special daca este consumat proaspat, si regleaza motilitatea intestinelor, avand calitati antiparazitare si antiamoebiene.

Datorita aportului de fibre solubile, papaya previne constipatia si indigestia si este un adjuvant in tratamentul simptomelor refluxului gastroesofagian, ale arsurilor la stomac, ulcerului si altor afectiuni gastrice. In plus, semintele de papaya te scapa si de parazitii intestinali.

Papaya are un continut scazut de calorii: 100 g de papaya contin doar 39 de calorii. Papaya nu contine colesterol, insa este o sursa buna de fitonutrienti, minerale si vitamine.

Are un continut mare de vitamina C, atunci cand este proaspat (61,8 mg, sau 103% din doza zilnica recomandata), depasindu-l pe cel al lamailor si al portocalelor.

Protejeaza inima: papaya este un fruct bogat in potasiu, care mentine buna functionare a activitatii cardiace si stimuleaza bataile inimii, fiind esential in dieta pacientilor care au deja probleme cardiace precum hipertensiunea arteriala, aritmia sau insuficienta cardiaca. Papaya ajuta la mentinerea presiunii sangvine optime si contracareaza efectele nocive ale sodiului in organism.

Are efecte antiinflamatorii: papaina si chimopapaima sunt enzime care reduc inflamatiile, alaturi de substantele antioxidante din acest fruct, vitamina C si beta-carotenul. Astfel, persoanele care sufera de afectiuni pe care inflamatiile le inrautatesc, precum astmul, osteoporoza si artrita reumatoida, vor observa o ameliorare, ca urmare a consumului de papaya si de alte alimente bogate in aceeasi nutrienti.

Papaya sustine sistemul imunitar: vitamina C si vitamina A sunt amandoua necesare pentru buna functionare a sistemului imunitar. Papaya este o alegere inteligenta si pentru prevenirea infectiilor urechii, a racelii si gripei.

Papaya te ajuta sa slabesti: deoarece este saraca in calorii si are, in schimb, minerale si vitamine esentiale, papaya poate fi un aliment de baza al dietelor in urma carora ti-ai propus sa pierzi cateva kilograme. Antioxidantii te ajuta sa arzi grasimile si caloriile. Adauga papaya in salate sau prepara un suc delicios cu fructe, in care sa pui si papaya si bea-l dimineata.

Papaya scade nivelul colesterolului: pentru ca este un fruct plin de fibre, papaya diminueaza nivelul colesterolului bun. Contine enzime care previn oxidarea colesterolului, cat si riscul de atac de cord.

Papaya ajuta la reglarea ciclului menstrual, calmeaza crampele si tulburarile menstruatiei, la femei.
Sursa: http://www.ronatura.ro/articole/163/papaya-10-mari-beneficii-ale-fructului-ingerilor.html

Articole despre


Articole din Fructe