facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Mango - bogat in antioxidanti

Fructe

Mango este un fruct care aparține genului Mangifera, care constă din numeroase specii de fructe tropicale aparţinând familiei Anacardiaceae.Arborele se pare că provine din Asia de est, Myanmar, Assuma.
mango


Mango adauga culoare si gust oricarui fel de mancare. Ele apartin asa-numitei grupe "galbene si portocalii de fructe si legume", acestea contin antioxidanti, ca vitamina C.
De asemenea contine fitoelemente (componente bioactive), care dupa parerea medicilor influenteaza pozitiv starea de sanatate si incetinesc procesul de imbatranire. Datorită conţinutului de betacaroten, fructul întăreşte sistemul imunitar.

Mango ajută la digestia alimentelor grase, deoarece uşurează absorţia proteinelor şi lipidelor. Mai mult, unul dintre antioxidanţii prezenţi în mango este asociat cu reducerea sem­nificativă a cancerului de col uterin.

În acelaşi timp, acest fruct reduce colesterolul, întăreşte sistemul cardio-vascular, reduce fragilitatea vasculară şi are un puternic efect antioxidant şi imunostimulator. Specialiştii în nutriţie recomandă fructul şi persoanelor care au probleme cu greutate, deoarece arde grăsimile şi este un bun detoxifiant. În plus, mango este benefic şi pentru indivizii care sunt stresaţi sau au probleme cu vederea.

Aceste fructe sunt considerate ingrediente potrivite pentru prepararea de mâncăruri dietetice şi sănătoase, întrucât un mango nu conţine decât elemente nutritive pozitive - doar vitamine şi minerale, fără colesterol. Fructele de mango sunt surse bogate în antioxidanţi, în special carotenoide şi polifenoli.

Mango este ideal pentru cei care suferă de anemie sau femeilor însărcinate, deoarece are un conţinut bogat de fier. În plus, fructul are şi un con­ţinut ridicat de vitamina A, E şi seleniu. Nutriţioniştii spun că fructul este recomandat şi persoanelor care au probleme cu rinichii, febră sau cu afecţiuni respiratorii. În plus, mango conţine nutrienţi, proteine, glucide, vitamina C, magneziu, potasiu, calciu şi mangan. Nutriţioniştii spun că 200 de grame de pulpă de mango are 110 calorii, 1 gram de proteine, 34 de grame de carbohidraţi, 0,54 grame de grăsimi, 0 grame colesterol, 4 mg de sodiu, 312 mg de potasiu, 72 de micrograme de vitamina A şi 54 mg de vitamina C.

Un mango copt, are coaja luminoasa si foarte colorata. In functie de tipul acestui fruct culoarea cojii poate fi rosie, galbena sau portocalie.

Mango poate fi consumat in stare: proaspata (ca fruct sau in salate si alte mancaruri); inghetata (perfect in alcatuirea shake-urilor, mai ales, atunci cand mango proaspat este de negasit sau scump); uscata (pentru prajituri).
Mango este delicios, fie simplu, fie in salate, prajituri sau in stare lichida, ca suc.

Articole despre antioxidanti