facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Boala, imbatranirea si antioxidantii

Sanatate

Stiinţa medicală a evoluat de-a lungul vremurilor, în anumite perioade mai lent, în altele mai rapid, dar în ultimele decenii putem vorbi de o Super-evoluţie a ştiinţei în general şi a medicinei şi biologiei în particular. Descoperirile din domeniul fiziologiei şi fiziopatologiei, biochimiei şi biofizicii, biologiei celulare şi geneticii medicale au fost extraordinare, depăşind cu mult toată descoperirea ştiinţifică de până în secolul XX.

Boala, imbatranirea si antioxidantii

Intrând astfel în tainele materiei vii s-a observat că există o corelaţie între producerea de radicali liberi şi îmbătrânire sau boală, precum şi protecţia împotriva acestor substanţe „rele” (produse în interiorul celulelor în procesele de ardere-oxidare) cu ajutorul antioxidanţilor.

O ţintă majoră a atacului radicalic sunt lipidele membranare, datorită prezenţei dublelor legături din structura acizilor graşi polinesaturaţi. În structura fosfolipidelor membranare, acizii graşi cel mai frecvent întâlniţi sunt acidul linoleic, acidul linolenic şi acidul arahidonic. Peroxidarea lipidelor membranare afectează structura şi funcţiile membranei plasmatice şi a membranelor organitelor intracitoplasmatice. Astfel sunt perturbate potenţialele transmembranare, fluxurile ionice şi transportul transmembranar, sunt inactivaţi receptorii de membrană şi sunt dereglate căile de semnalizare. Prin procesul de peroxidare lipidică se modifică nu numai componentele membranare de natură lipidică ci chiar şi proteinele, în urma reacţiei unor aminoacizi cu produşii aldehidici de peroxidare. Modificările oxidative ale proteinelor sub acţiunea speciilor reactive de oxigen pot determina inactivarea enzimelor şi a proteinelor membranare şi pot produce modificări structurale soldate cu destabilizarea morfologiei celulelor atunci când ţinta atacului oxidativ sunt elementele citoscheletului.

În cazul enzimelor, efectul speciilor reactive de oxigen constă, în general, în diminuarea capacităţii catalitice, determinată frecvent de oxidarea grupărilor sulfhidril şi modificarea grupărilor amino prin malonilare. Amploarea modificărilor este determinată de localizarea relativă a situsului de formare a speciilor reactive de oxigen, a sistemelor antioxidante şi a proteinei ţintă. Produşii generaţi în urma peroxidării lipidelor sunt implicaţi în bolile inflamatorii, îmbătrânire, hepatotoxicitate, hemoliză şi în toate fazele carcinogenezei, apariţiei tumorilor maligne. Se cunoaşte în acest moment legătura între unele substanţe chimice şi apariţia cancerului.

Sunt enumerate de exemplu: hidrocarburile policiclice aromatice, aminele aromatice, nitrozaminele, micotoxinele, pesticidele, coloranţii, tutunul/fumatul etc. Din nefericire radicalii liberi sunt imposibil de evitat. Când celulele folosesc oxigenul drept combustibil pentru producerea de energie, radicalii liberi apar ca produşi secundari ai acestui proces metabolic care întreţine viaţa. Cercetările au arătat că radicalii liberi sunt implicaţi în majoritatea bolilor şi în procesul de îmbătrânire. Corpul uman produce anumite substanţe antioxidante care luptă împotriva acestui atac continuu. Alţi antioxidanţi se găsesc în mod natural în hrană: vitamine, minerale, fitonutrienţi. Putem aşadar consuma alimente ce conţin substanţe antioxidante valoroase, care ajută la contracararea radicalilor liberi.

În general sunt bine de evitat uleiurile hidrogenate (margarina) şi grăsimile saturate (din carnea roşie şi produsele lactate integrale), care conduc la formarea de radicali liberi în exces. Pe lângă alimentele de origine vegetală, bogate în antioxidanţi, mai putem folosi şi suplimentele alimentare, ca o completare la dieta noastră. Poluarea industrială (care contaminează aerul, apa şi alimentele) a contribuit la creşterea expunerii la radicali liberi şi la nevoia crescută de substanţe antioxidante. Şi radiaţia solară produce radicali liberi în exces, care pot determina în timp cancerul, ridurile şi cataracta. Obiceiuri cum ar fi fumatul şi consumul de alcool pot contribui şi ele la efectele negative ale radicalilor liberi. Sportul de performanţă este de asemenea însoţit de un exces de radicali liberi, rezultaţi după antrenamentele foarte intense. Digestia deficitară şi malabsorbţia alimentelor au ca rezultat producerea de toxine şi prin aceasta, de radicali liberi în exces. Medicamentele de sinteză pot creşte formarea de radicali liberi, rezultând o îmbolnăvire precoce a ficatului şi a rinichilor. Un rol foarte important al antioxidanţilor este acela de a proteja codul genetic din fiecare celulă a organismului nostru.

Acest lucru este important, deoarece ADN-ul controlează toate activităţile celulare care se desfăşoară în corpul uman, inclusiv diviziunea celulară. Se estimează că ADN-ul fiecărei celule primeşte zilnic mii de lovituri oxidative. Astfel, substanţele antioxidante sunt de o importanţă crucială pentru supravieţuire şi au nevoie de tot ajutorul din partea enzimelor din celule pentru a proteja ADN-ul de oxidare. Multe legume şi fructe conţin o cantitate mare de antioxidanţi şi este cu atât mai bine dacă le putem consuma în formă naturală, proaspete. De exemplu, cireşele, căpşunele, afinele, strugurii roşii conţin flavonoizi cu rol antioxidant, morcovii conţin carotenoizi, la fel şi portocalele, pepenele galben, dovleceii.
Foarte bune în prevenţia cancerului sunt şi usturoiul, ceapa, conopida, varza, napul, roşiile. Ceaiul verde este bogat în polifenoli, substanţe antioxidante care protejează împotriva cancerului şi bolilor de inimă. Dăm câteva exemple de vitamine, minerale şi fitonutrienţi cu rol antioxidant: vitamina A, carotenoizii, vitamina C, vitamina E, acidul lipoic, coenzima Q10, luteina, licopenul, extractul de armurariu, extractul din sâmbure de struguri, Zinc, Mangan, Cupru, Seleniu.

Alte substanţe fitochimice cu rol antioxidant sunt: clorofila, curcumina, silimarina, flavoglicozidele, acidul galic, izoflavonele, compuşii organosulfuraţi, acizii fenolici etc.

În categoria suplimentelor alimentare cu rol antioxidant produse de Hofigal reamintim:
- Coenzima Q10 în ulei de cătină - 15, 30 sau 60 mg.
- Uleiul de peşte şi uleiul de cătină -sub formă de capsule.
- Se-Spirulin şi Spirulina cu extract total de cătină.
- Extravit M şi Flavovit C.
- Armuhep, Passisclerotin, TS - Tutun Stop.
- L-carnitin complex, Redigest plus.
- Cătinofort, Fiamarant.
- Hofimun forte, Complet antioxidant.
Toate acestea pot fi consumate atât cu rol preventiv cât şi curativ datorită bogăţiei în vitamine, minerale şi fitonutrienţi cu rol antioxidant, care pot lupta cu succes împotriva procesului de îmbătrânire, împotriva cancerului şi a bolilor în general.

Dr. Emil Cristea

sursa: Revista Hofigal

Articole despre antioxidanti