facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Masajul cu diverse solutii extractive (II)

Masaj, presopunctura, acupunctura

Alaturi de solutiile grase, uleioase, alte solutii ce se pot folosi pentru masaj, sunt cele cu un continut foarte mare de apa, numite si solutii apoase precum si cele hidroalcoolice, care mai sunt denumite si tincturi.

masaj12

Solutiile apoase

Solutiile apoase sunt denumite astfel deoarece au un continut ridicat de apa. In masaj, solutiile apoase sunt folosite cu predilectie sub forma sucurilor de fructe. Aceste sucuri pot fi obtinute fie printr-o stoarcere obisnuita, ca si in cazurile sucurilor de citrice, fie printr-o turboextractie, ca si in cazul in care se doreste extractia partiala a uleiului volatil din coaja, fie prin centrifugare la fel ca si in cazul sucurilor de mere, morcovi  etc. sau prin presare asa cum este cazul sucului de struguri. In cazul folosirii sucurilor de fructe pentru masaj nu se va mai adauga apa deoarece ele sunt suficiente atunci, iar concentrarea principiilor active este maxima.

Solutiile hidroalcoolice (tincturile)

Solutiile hidroalcoolice sau tincturile sunt acele solutii obtinute din plante prin extractie in alcool. Tincturile pot fi obtinute dintr-o singura planta sau din mai multe asa cum este in cazul bitterului suedez. In masaj este recomandata folosirea solutiilor alcoolice diluate deoarece acestea pot usca pielea si pot afecta metabolismul local, deranjand anumite sisteme naturale de autoprotectie. Insa, extractele alcoolice din plante au deosebite efecte terapeutice, fiind in anumite cazuri indispensabile.

La persoanele ce au o piele grasa, cu mult sebuum, solutiile hidroalcoolice pot fi folosite in cadrul masajului chiar si nediluate. Dar in cazul unor persoane a caror piele prezinta tendinta spre uscaciune, fiind foarte sensibila si cu tendinte de crapare, vor fi folosite doar solutiile alcoolice diluate.

Pentru ca solutiile hidroalcoolice sa isi pastreze puterea curativa si dupa diluare este necesar ca ele sa fie foarte concentrate. Astfel, in final, solutiile hidroalcoolice trebuie sa aibe o concentratie minima de 20% . Aceste solutii hidroalcolice pot fi inlocuite cu infuzii realizate in doua etape si cu o concentratie de planta mai mare decat cele obisnuite. Astfel, se maruntesc  2-3 lingurite de planta, pulberea putand fi obtinuta si cu rasnita electrica de cafea. Planta astfel macinata se lasa la macerat 8-12 ore, cu 100 ml de apa calduta, la 40 grade Celsius. Apoi se filtreaza maceratul iar peste pulberea de planta ramasa dupa filtrare se pun 100 ml de apa fierbinte si se lasa la infuzat timp de 15-30 de minute. In final infuzia se filtreaza, si se raceste astfel incat sa ajunga la 40 de grade Celsius si apoi se combina cu maceratul obtinut anterior.

Efectul solutiilor hidroalcoolice este astringent. Solutiile hidroalcoolice sau  tincturile sunt folosite mai ales in cazul in care pielea este grasa sau in cazul in care tesuturile au o tendinte accentuata spre flascitate. Efectul astringent pe care il au solutiile hidroalcoolice este acela de a strange, de a conferi soliditate si fermitate tesuturilor. Solutiile astringente sunt folosite pentru combaterea celulitei, a flascitatii sanilor, pielii de pe abdomen, fese, coapse si pentru inchiderea porilor pielii.

sursa: armonianaturii.ro

Articole despre


Articole din Masaj, presopunctura, acupunctura