facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Bazele tehnicii Shiatsu

Masaj, presopunctura, acupunctura

Observatie: Mainile sunt puncte de contact pentru transferarea energiei. Prin aplicarea tehnicii Shiatsu este tratat intregul corp. Intreaga atentie este concentrata asupra varfurilor degetelor.

In cazul tratarii unei alte persoane se observa imediat cat de puternica trebuie sa fie apasarea in punctele respective. Cel mai indicat lucru il reprezinta gasirea unei cai de mijloc intre placere si durere usoara.
Observatie: Cu cat este mai mare incordarea, cu atat mai puternica este apasarea.

shiatsu

Se pot deosebi in general trei nivele de apasare. Apasarea usoara se foloseste pe partea din fata a corpului, pe partile laterale ale gatului si pe partea inferioara a abdomenului. Prin apasarea moderata se trateaza capul si stomacul. Apasarea puternica este indicata pentru partile din corp cu muschi puternici.

Tratarea altei persoane cu ajutorul tehnicii Shiatsu

Pentru o tratare completa a altei persoane cu ajutorul tehnicii Shiatsu este nevoie doar de o patura, o perna, podeaua sau un pat.
Observatie: Pozitia fata de persoana tratata trebuie sa permita ca mainile celui ce trateaza sa fie intinse. Acest lucru inlesneste dozarea corecta a presiunii corespunzatoare fiecarei parti a corpului.

Cel mai des, aplicarea metodei se realizeaza cu ajutorul degetelor mari. Punctul prin care se realizeaza apasarea se afla exact sub radacina unghiei degetului mare. Acolo unde apasarea trebuie sa se aplice pe o suprafata mai mare, se folosesc ambele degete mari. Acestea trebuie sa se atinga si sa formeze impreuna un unghi de aproximativ de 45 de grade.
Observatie: Metoda de tratare prin folosirea ambelor degete mari se aplica in cazul partii superioare a capului si in partile laterale ale bratelor si picioarelor.

Cand se apasa cu toata palma, punctul de realizare a presiunii se afla in mijlocul palmei. Degetele vor fi complet intinse atingand suprafata tratata.
Observatie: Cu ajutorul intregii palme este tratata zona stomacului, suprafete mai mari ale spatelui, precum si zona abdomenului.

Autotratarea cu ajutorul tehnicii Shiatsu

Majoritatea exercitiilor se realizeaza cel mai bine in pozitia asezat. In acest caz este aproape imposibil sa se obtina nivelul de presiune exact cu mainile intinse.
Observatie: In cazul autotratarii coatele sunt ridicate pentru a se afla pe directia de apasare, avand ca scop pozitionarea fortei in antebrat. La actionarea asupra punctelor din zona capului coatele trebuie indreptate spre exterior.

In anumite puncte se recomanda tratarea prin folosirea a doua sau trei degete. Astfel, suprafata de aplicare este marita.
Observatie: In cazul autotratarii degetele trebuie sa fie usor indoite, iar apasarea se va realiza cu buricul degetului si nu cu varful.

Intensitatea apasarii depinde de propriile senzatii. Se observa imediat cat de tare trebuie apasat.

Observatii: Se urmareste insanatosirea, eliminarea incordarii si destinderea corpului. Aplicarea regulata a acestei tehnici este foarte importanta. Se recomanda tratarea preventiva de trei pana la patru ori pe saptamana, 15-20 de minute.
Ideal este ca autotratarea sa se realizeze din pozitia asezat pe un scaun sau pe podea. Daca stati pe un scaun, aveti grija ca picioarele sa fie pe podea iar spatele sa stea drept.

Informatiile au fost preluate din cartea "Shiatsu - Masajul care vindeca", de Claudia Schafer, traducere Ovidiu Gheorghe, Bucuresti, Editura Niculescu, 2002, www.niculescu.ro

Articole despre shiatsu


Articole din Masaj, presopunctura, acupunctura