facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Lucerna - Marele Tamaduitor

Fitoterapie

Lucerna (Medicago sativa), utilizata in mod obisnuit ca nutret, este folosita de multa vreme si de medicina populara, pentru efectele sale terapeutice. Frunzele de lucerna contin cantitati mari de betacaroten, Vitamina A, B, C, D, E si K si substante minerale: potasiu, fier, calciu si fosfor. Ultimele doua sunt necesare sistemului osos si danturii. Datorita continutului crescut de clorofila, lucerna este un detoxifiant foarte bun.
Denumirea engleza a lucernei este alfalfa. Acest cuvant, de origine araba, inseamna "tatal tuturor plantelor" si a fost inspirat, probabil, de efectele sale terapeutice si fortifiante.

lucerna4

Se poate utiliza cu mare succes in tulburarile digestive acute si cronice. Se recomanda si in cazurile de balonare, ulcer, anorexie (lipsa poftei de mancare), deoarece contine mari cantitati de vitamina U (la fel ca si varza cruda sau zeama de varza). In ultima vreme se foloseste tot mai frecvent si tratamentul ulcerului peptic (ulcerul peptic se formeaza la nivelul esofagului, stomacului sau intestinului subtire, ca o consecinta a scaderii rezistentei mucoasei fata de enzimele digestive). Lucerna are actiune alcalinizanta, neutralizand acidul gastric si, deoarece potenteaza  actiunea bacilului Acidophilus, are efect antimicotic. De altfel, lucerna este si un bun laxativ, diuretic si antipireic (ajuta la scaderea febrei).
Extractul de lucerna este foarte indicat si varstnicilor. Fortifica sistemul imunitar si incetineste procesele de imbatranire; creste puterea fizica, pofta de viata si asigura un somn mai odihnitor. Lucerna este utilizata si in terapia cistitelor acute si cronice, precum si a prostatitelor.

Avand in vedere continutul crescut al lucernei in vitamine liposolubile si faptul ca acestea se acumuleaza in organism, utilizarea lucernei se recomanda doar timp de 2-3 luni, dupa care se va intrerupe. Aceasta recomandare se refera mai ales persoanelor cu afectiuni cronice.

Biologul Frank Boner a denumit lucerna "marele tamaduitor", deoarece, conform cercetarilor sale, a gasit in aceasta planta opt aminoacizi esentiali. In afara de aceste constatari, Boner a demonstrat ca fiecare gram de lucerna contine 8000 Ul de Vitamina A si 20000-80000 Ul de Vitamina K. Vitamina K previne sangerarile, faciliteaza coagularea sangelui, scade pierderile sangvine excesive din timpul ciclului menstrual. Cei care prezinta  frecvent epistaxis (sangerare nazala) isi pot asigura necesarul de vitamina K prin consumul de lucerna. Cateodata, o diaree severa poate indica o carenta de vitamina K.

Atentie!
Dupa un consum de 2-3 luni se recomanda o pauza de o luna. Cei care urmeaza un tratament cu anticoagulante pot consuma extract de lucerna sau alte produse cu vitamina K numai dupa sfatul medicului.

sursa: topsanatate.ro

Articole despre lucerna


Articole din Fitoterapie