facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Este celula stem noua arma secreta?

Sanatate


Se descopera din ce in ce mai multe caracteristici favorabile ale celulelor stem. Viata este pusa in pericol de multe boli care afecteaza unele organe. Dar celulele stem pot regenera diferitele celule, si astazi suntem deja siguri, ca acest lucru este posibil nu numai cu ajutorul celulelor stem obtinute din cordonul ombilical, dar si celula stem obtinuta din maduva unei persoane mature.

Prima data sa clarificam ce este aceasta celula cu capacitati deosebite? Minunea incepe inca din momentul conceptiei: la inceputul unei noi vieti, cand embrionul incepe sa se divizeze, celule nu difera inca una de alta. In a 15-a zi incepe specializarea celulelor in celule cu diferite functiuni, in celule de nervi, muschi, piele si alte celule din care se compun diferitele organe. Celula stem este deci piatra de temelie necesara in procesul de formare a organelor. Asta inseamna, ca stiinta medicinii va putea sa se foloseasca de aceste celule, sa cladeasca din nou organele vatamate, sau mai precis sa regenereze. Pentru aceasta nu este nevoie de mai mult, decat ca celulele stem sa fie transportate la organul respectiv, si acestea sa poate incepe activitatea de regenerare.

Celulele stem mature

Diferitele cercetari au demonstrat ca de exemplu dupa un infarct miocardic, celulele stem odata transportate la locul vatamat pot regenera tesuturile vatamate si functionare inimii revine la normal. Se cunosc si alte caracteristici minunate ale acestor celule capabile de orice. Ele inseamna o raza de speranta a persoanelor care sufera, de bolile Alzheimer sau Parkinson si pe baza unor cercetari exista posibilitatea de a fi folosite si in vindecarea diabetului zaharat si a leucemiei. Dar ce poate sa faca cineva in cazul in care parintii lui nu au avut inca posibilitatea de a inmagazina sangele ombilical, celulele stem? Pentru ei nu exista speranta? Desigur exista speranta si pentru ei.

Celulele stem exista si in organismul matur, numai ca este mai greu de izolat. Celulele stem mature sunt produse de maduva si odata ajuns in sange aceste celule exercita functia de remediere a organelor ca si celulele stem embrionale. Creierul, dirijorul organismului nostru, cu mijlocul unor substante de transmisie speciale trimite un semnal acestor celule despre organele vatamate. Cand celulele stem alarmate ajung la destinatie, profitand de capacitatea lor de divizare, isi cladesc duplicatele lor in organul vatamat si isi incep activitatea lor benefica.

Cu trecerea anilor se produc din ce in ce mai putine celule stem mature in maduva. Din aceasta cauza degeaba isi trimite creierul semnalele, nu mai exista celule stem soldati care sa indeplineasca ordinele, cu toate ca chiar la o varsta mai inaintata este mai mare nevoie ca aceste soldati capabili de orice, sa fie la dispozitie. Daca mai multe celule stem stau la dispozitie in sangele circular, atunci posibilitatea ca procesele de regenerare sa fie cu succes si functionarea afectata a organelor sa revina este mai mare.

Asadar cu cat mai multe celule stem se produc cu atat mai mare este aceasta sansa. Corpul nostru devine capabil sa se mentina in ordine. Astazi exista deja un aparat care poate masura numarul celulelor stem. Numarul celulelor stem in organismul matur, socotit la 5 litri de sange variaza intre 5 si 25 de milioane. Dar exista oare posibilitatea sa stimulam procesul de producere a celulelor stem?

Suplimentul alimentar "atotstiutor"

In urma cercetarilor unui grup de experti din Ungaria a rezultat ca unele substante naturale sunt capabile sa stimuleze producerea de celule stem in organismul matur. Cu cativa ani in urma cercetatori din Canada au dovedit prima data, ca algele verzi-albastre stimuleaza producerea de celule stem. Acest rezultat a fost gandit mai departe de expertii din  Ungaria si au fost testate si alte substante si s-a obtinut rezultatul ca de exemplu galbenelele si usturoiul stimuleaza enorm producerea de celule stem.

Am intocmit si noi o reteta, care poate sa fie capabila sa mareasca numarul celulelor stem mature in sange si prin  aceasta ajuta la cresterea capacitatii de regenerare si reinnoire a organismului - afirma László Szabó unul dintre  conducatorii cercetarii. Acest supliment alimentar nu este un elixir, de fapt ajuta la intarirea organismului prin faptul ca mai multe celule stem vor putea participa in regenerarea naturala, in regenerarea celulelor si a tesuturilor. Ea poate contribui la prevenirea bolilor, ceea ce ne da speranta ca unele boli sau operatii chirurgicale vor putea fi eliminate sau cel
putin amanate.

Capsula, nu numai ca ajuta organismul ca sa produca mai multe celule stem, dar are si atributia sa conduca aceste celulele inmultite cu ajutorul unei substante protectoare cu care sunt invelite, la locul unde este nevoie de ele - afirma László Szabó. Toate acestea ne lasa sa credem ca in domeniul vindecarii putem sa ne asteptam la o schimbare  revolutionara. Speram sa fie asa.

Implantare de celule stem sau un supliment alimentar?

Implantare de celule stem a avut loc deja si la noi numai ca acest proces este foarte complicat si costisitor. Se aude deseori ca bolnavii platesc pentru aceste interventii sume mari in strainatate - in primul rand in China si in Ucraina. Este vorba despre o terapie, deci nu ajunge o singura implantare si aceasta costa mult. Dar acum, cand se pare ca va cadea teoria conform caruia numarul celulelor stem in organism nu se poate mari, pentru multe persoane se deschide drumul catre intarirea capacitatii de regenerare a organismului.

Sangele din cordonul ombilical

Celulele stem embrionale pot fi extrase dupa nastere din sangele cordonului ombilical. Pentru aceasta se foloseste o tehnica simpla care face posibila depozitarea celulelor extrase, pentru ca dupa aceea sa poate fi folosite. Sunt conservate prin inghetare si in multe tari ale lumii se depoziteaza in asa numitele banci ale celulelor stem. Se intampla din ce in ce mai des, ca parintii contribuie la colectarea celulelor stem din sangele cordonului ombilical, gandindu-se la posibilitatea ca in viitor cu ajutorul acestor celule vor putea salva in caz de nevoie viata copilului.


Pe baza cercetarilor din ultimele decenii se poate afirma cu fermitate ca celulele stem sunt "atotputernicii" organismului nostru. De asemenea este demonstrat ca celulele stem din maduva pot ajunge prin sangele circular la celulele bolnave sau vatamate si pot inlocui aceste celule.

sursa: Vita Crystal Institute

Articole despre stem