facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

CINE este cel care observa lumea prin ochii tai? Adevarul surprinzator care a fost ascuns de tine

Spiritualitate

Vă cerem să luați o pauză în călătoria voastră spirituală și să vă jucați cu noi pentru câteva minute. Aveți nevoie de o foaie de hârtie, un pix și o jumătate de oră de timp liber. Dacă aveți toate acestea, jocul poate începe!

Să ne jucăm!
Înainte de a începe, vă rugăm să împarțiți foaia în patru părți egale și să le enumerați în sensul acelor de ceasornic, începând din colțul din stânga sus. Prima sarcină este de a pune întrebarea:

cine sunt eu

Ce cred despre mine? (Cine sunt eu? Ce fel de om sunt? Cum aș putea să mă descriu?)

În rubrica nr. 1 intra toate gândurile pe care le aveți despre voi. Este important să se răspundă nu numai la întrebarea "Cine sunt eu?" (de exemplu, sunt o ființă umană, un bărbat, femeie, soț etc.), dar, de asemenea, la întrebarea "Ce fel de om sunt?" (de exemplu, sunt sincer, eu nu iert cu ușurință, etc.). Dacă nu aveți nicio idee pentru câteva minute, nici o problema; nu renunțați. Fiți răbdător, probabil, unele informații importante pe care încă nu le-ați scris, vă vor veni în minte. Dacă nimic important nu vă vine în minte, terminați cu răspusul la acestă întrebare.

Următorul pas al jocului este de a contabiliza cât de multe expresii s-au folosit pentru a vă caracteriza. Completați cifra în colțul din stânga jos. Când este gata, examinați răspunsurile și decideți dacă acestea sunt pozitive, negative sau neutre. În cele din urmă, contabilizați câți termeni pozitivi, negativi și neutri ați utilizat pentru a vă descrie. Scrieți aceste numere în colțul din dreapta jos.

A doua sarcină a jocului, răspundeți la următoarea întrebare:
Ce fel de persoană, aș dori să fiu?

Scrieți fiecare idee care vă vine în minte cu privire la aceasta în rubrica de nr. 2, de pe foaie. Când ați rămas fără idei, încheiați exercițiului.

A treia sarcina de a jocului, răspundeți la această întrebare:
Ce fel de persoană ar dori alte persoane (soțul meu, soția, copiii, șeful etc.) să fiu?

În rubrica nr. 3 de pe foaie scrieți fiecare idee care vă vine în minte ca răspuns la această întrebare. Când ați rămas fără idei, terminați exercițiul.

A patra sarcină de a jocului, răspundeți la această întrebare:
Ce fel de om sunt eu în ochii altor oameni?

În rubrica nr. 4 a foii scrieți fiecare idee care vă apare în minte despre această întrebare. Când ați rămas fără idei, terminați exercițiului. Dacă aveți ceva mai mult timp, puteți răspunde la această întrebare împreună cu soția, soțul, copiii, prietenii etc. În acest fel va fi redată o imagine mai detaliată a felului în care vă văd ceilalți.Când cele patru domenii numerotate pe foaia de hârtie din fața voastră nu mai sunt goale, prima parte a jocului este finalizată.
Acestea sunt noțiuni și idei, obținute cu ajutorul întrebărilor, care constituie imaginea ta despre tine.

De ce este imaginea de sine importantă?
Înainte de a continua jocul, să aruncăm o privire asupra imaginii de sine și rolul său în viața noastră. Imaginea de sine este imaginea mentală pe care o avem despre noi. Primul lucru pe care îl observăm la această imagine este că, aceasta, este formată din mai multe componente. Una dintre cele mai importante componente este, de fapt, imaginea de sine. Aceasta este o grămadă de caracteristici, pe care le putem folosi pentru a ne descrie într-un moment dat.

În prima jumătate a jocului nostru ne-am ocupat cu acestă imagine de sine reală, aceasta este ceea ce conține răspunsurile de pe foaia noastră din rubrica nr. 1.
Imaginea de sine are două dimensiuni majore. Una este complexitatea imaginii de sine. Uita-te la numărul de termenii utilizați pentru a te caracteriza (figura în colțul din stânga jos). Cu cât mai mare ca număr este, cu cât mai mulți termenii pe care îi găsiți pe pagină, cu atât mai complexă și mai elaborată este imaginea ta de sine. Cealaltă dimensiune a imaginii de sine este calitatea acesteia, care este, fie pozitivă, fie o imagine de sine negativă. Dacă se compară numerele respective ale adjectivelor pozitive și negative pe care le utilizați pentru a vă descrie(cifrele din caseta din dreapta jos) veți avea o idee despre calitatea imaginii de sine. De obicei, caracteristicile pozitive sunt mai numeroase decât cele negative, în imaginea de sine a oamenilor. Dacă nu există adjective negative (sau doar foarte puține) alături de cele pozitive, imaginea de sine a persoanei în cauză este dezechilibrată, vizibil pozitivă. Similar și în cazul invers, mai multe adjective negative, vă descrie o imagine de sine negativă.

Toți facem eforturi pentru a susține imaginea de sine odată ce aceasta a evoluat și acest fapt este adevărat indiferent dacă imaginea de sine este pozitivă sau negativă. Aceasta înseamnă că o imagine de sine prea pozitivă sau prea negativă poate denatura simțul realității. O persoană cu o imagine de sine negativă excesiv, cu o stimă de sine scăzută, va fi mult mai sensibilă la opiniile și părerile negative care provin din lumea exterioară decât la orice feedback pozitiv. Acest lucru este valabil și în sens invers.

Următoarea componentă a imaginii noastre de sine este imaginea de sine ideală. Asta este ceea ce ne-ar dori să avem. Răspunsurile scrise în rubrica nr.2 din foaia voastră constituie această componentă a imaginii de sine. Acum, tot ce trebuie să faceți este să supravegheați diferența dintre actuala imagine de sine și imaginea de sine ideală. Dacă diferența este mică, imaginea ideală furnizează energie, entuziasm și vă conduce în direcția corectă. Dar, în cazul în care diferența este mare, depresia și un sentiment al eșecului v-ar putea cuprinde.

A treia componentă a imaginii de sine este "ar trebui să am" imagine de sine. Acesta cuprinde trăsăturile caracteristice care credem că “ar trebui” să le posedăm (acestea sunt în mare parte, în legătură cu angajamentele, sarcinile și responsabilitățile). Ceea ce ați notat în rubrica nr.3 descrie aceste caracteristici. Acum, să se examineze diferența dintre imaginea de sine actuală și imaginea de sine pe care credem noi că “ar trebui” să o avem. Dacă diferența este mică, imaginea de sine pe care “ar trebui să o am” ne alimentează cu sentimente plăcute și satisfacție. O prea mare diferență, pe de altă parte, poate provoca neliniște și anxietate.

A patra componentă importantă a imaginii de sine este imaginea de sine socială. Aceasta constă în evaluarea personalității noastre de către alte persoane. Acesta este un punct important de orientare în cadrul imaginii de sine, și poate întări sau modifica anumite elemente ale imaginii complete. Diferența dintre imaginea noastră de sine socială și imaginea de sine reală este reflectată în modul nostru de auto-evaluare. Rubrica nr.4 de pe foaia de răspuns conține o descriere a imaginii de sine. Acum, sarcina voastră este de a compara imaginea de sine reală și imaginea de sine socială. În cazul în care există o relație armonioasă între cele două, aveți tendința de a vă vedea în modul în care alte persoane vă văd, stima de sine și auto-evaluarea sunt în echilibru. Dacă diferența este prea mare, auto-evaluarea este instabilă. Starea de echilibru sau dimpotrivă, diferența prea mare dintre imaginea de sine socială și imaginea de sine reală, determină calitatea vieții mentale și emoționale.

O întorsătură surprinzătoare
Acum, că știm totul despre imaginea de sine și v-ați analizat, putem continua jocul.
Puneți foia cu răspunsurile în fața voastră. Până acum am fost atenți la gândurile și ideile de pe foaie. Vă sugerăm ca acum să vă concentrați pe foaia albă în sine, pe care ați scris ideile.
Permiteți-mi să vă direcționez atenția asupra unui lucru surprinzător.

Voi nu sunteți imaginea de sine elaborată și atentă, scrisă pe o foaie de hârtie, pe pagina albă în sine, spațiul mental în care sunt proiectate ideile. Luați în considerare adevărul acestei declarații surprinzătoare.
Reveniți cu atenția, la ceea ce ați scris pe pagină, că este, imaginea voastră de sine. Descrierile vă încadrează( "Eu sunt cutare sau cutare", "Eu sunt acest lucru sau acel lucru”), într-o anumită categorie. Avem de a face numai cu acea categorie și Eu-l nu ia în considerare calitățile sale. Acum, încercați să descoperiți Eu-l vostru.

Închideți ochii și îndreptați-vă atenția spre interior, puneți-vă întrebarea:
Cine sunt eu?

Imaginea de sine mentală construită în prima parte a jocului apare în minte imediat, si spune: "Sunteți acest lucru și acel lucru!”. Detașați-vă de aceste cuvinte, acum că sunteți familiarizați cu caracterizarea și analiza din prima parte a jocului. Acum sunteți în căutarea a altceva. Încercați să vă concentați asupra locului în care apar imaginile mentale. Aceasta poate părea a fi dificil, cu atât mai dificil cu cât mai puternic v-ați identificat imaginea de sine cu imaginea mentală care ați crezut că sunteți.
Faptul că faceți în continuare acest exercițiu înseamnă că imaginea de sine nu mai umple complet spatiul mental, sunteți în stare să vă detașați de ea, într-o oarecare măsură. Astfel spațiul eliberat și prezența apare în acum și sunt observabile pentru voi, atenția este capabilă să le sesizeze. Concentrați-vă doar pe acel spațiu, acea Prezență și veți găsi Sinele vostru real dincolo de minte și gânduri.

Articole despre cine sunt eu, momentul prezent, cunoastere de sine


Articole din Spiritualitate