Vitamina E - vitamina tineretii
Alimentatie si nutritie
Vitamina E (tocoferol) este o vitamină liposolubilă, puternic antioxidantă, considerată ca "vitamina reproducerii", cu virtuţi magice în păstrarea tinereţii.
Prin efectul antioxidant, vitamina E protejează membranele celulare, menţine integritatea celulelor contra acţiunii distructive a radicalilor liberi şi descompune toxinele solubile în grăsimi. În acest mod se previn multe forme de cancere (digestive, ovariene şi de sân) şi se încetinesc procesele de îmbătrânire.
Prin efectul de mărire a rezistenţei capilare are loc îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, se previn bolile cardiovasculare, ateroscleroza, ischemia cardiacă, hipertensiunea arterială, riscul infactului miocardic şi dilatarea vaselor sanguine. Astfel se evită coagularea sângelui care ar degenera în arteriopatie obliterantă la nivelul membrelor inferioare, tromboze, flebite sau arterite, cu prevenirea cazurilor de embolii.
Un rol important se exercită asupra echilibrului nervos, muscular şi endocrin, diminuând stările de oboseală fizică şi intelectuală.
În bolile oftalmologice previne apariţia cataractei şi evită pierderea acuităţii vizuale.
Distrofiile musculare şi osoase precum şi durerile provocate de osteoporoză şi poliartroze pot fi ameliorate cu vitamina E datorită efectului antiinflamator.
În afecţiunile dermatice, vitamina E accelerează refacerea ţesuturilor lezate, vindecarea leziunilor şi arsurilor şi previne diverse infecţii, inflamaţii şi tumori. Stimulând reacţiile imunitare, vitamina E întârzie apariţia petelor maronii de bătrâneţe de la suprafaţa pielii.
În combaterea factorilor generatori de radicali liberi, vitamina E reduce vătămările produse de smogul din atmosferă, protejând plămânii şi prevenind emboliile pulmonare.
Reduce colesterolul şi glicemia din sânge
Alte efecte benefice sunt constatate în ameliorarea crizelor bolii Parkinson, în adenomul de prostată şi în reducerea colesterolului "rău" - LDL, precum şi a glicemiei din diabetul zaharat.
În cazul copiilor este recomandat un aport suplimentar, mai ales la bebeluşii prematuri care primesc alimentaţie artificială sau care sunt în oxigenoterapie.
În procesele metabolice previne deteriorarea lipidelor şi a uleiurilor esenţiale (ex. acizii graşi Omega-3). Acest efect este explicat prin protejarea acizilor graşi polinesaturaţi expuşi la reacţiile de oxidare şi peroxidare. De asemenea, participă, în calitate de co-factor, la sinteza glutationului, care este cunoscut ca un important antioxidant, apărător al sănătăţii contra radicalilor liberi.
Dozele zilnice optime sunt: 10 mg pentru adulţi şi 3-7 mg pentru copii.
Insuficienţa vitaminei poate provoca tulburări oftalmologice
Simptomele carenţei de vitamina E se manifestă prin tulburări hematologice (anemie hemolitică, hemoragii, varice), tulburări de reproducere cu degenerarea organelor sexuale, sterilitate, infertilitate, avorturi spontane repetate, atrofierea fetusului şi naşterea de copii morţi.
Alte afecţiuni ale insuficienţei acestei vitamine sunt legate de boli cardiace (miocardită, angină pectorală, ateroscleroză), tulburări neurologice şi neuromusculare (degenerescenţă musculară, hipotonie musculară), tulburări oftalmologice (scăderea acuităţii vizuale, miopie evolutivă, alterarea retinei), tulburări cutanate (eczeme, ulceraţii ale gambei, semne de îmbătrânire precoce), senzaţie de slăbiciune.
Vitamina E în natură
- surse vegetale: germeni de cereale, seminţe de floarea soarelui, uleiuri vegetale (de soia, porumb, susan, floarea-soarelui), ulei de cătină albă, alune, nuci, afine, banane, migdale. Dintre legume (de preferat de culoare verde) sunt indicate: salata verde, spanac, pătrunjel, varza de Bruxelles, mazăre crudă).
În caz de supradozare, apar intoxicaţii
Simptomele supradozării cu vitamina E apar numai la doze foarte mari (peste 250 mg/zi) şi se manifestă prin unele intoxicaţii, cu diferite intensităţi: dureri de cap, migrene, dureri abdominale, hemoragii, disfuncţii ovariene şi slăbiciune musculară. După un consum de lungă durată, de peste 7 săptămâni, apare o creştere a tensiunii arteriale şi riscul de hemoragie cerebrală.
La o alimentaţie raţională şi completă, riscul acumulării vitaminei E în exces se reduce, întrucât grăsimile din alimente ajută la asimilarea tocoferolului care se distribuie uniform în organism. Supradozarea cu vitamina E poate fi anihilată cu vitamina C şi cu unele săruri minerale (seleniu, magneziu).
Sursa: http://ziarullumina.ro/c-si-e-doua-vitamine-de-mare-importanta-pentru-sanatate-43341.html