Efectele curative ale afinelor
Fitoterapie
Afinul este un arbust de talie mica, ce se dezvolta pana la 30-50 cm inaltime si care poate fi intalnit in zonele montane, pe pasunile alpine sau locuri stancoase, pana la 2500 m inaltime.
Afinul este folosit de secole pentru efectele terapeutice pe care le are asupra sanatatii noastre. Fructele acestui arbust, afinele si frunzele sunt cele mai folosite parti ale plantei in medicina naturista.
Afinele contin flavonoide, antocianine si glucochinina, care ajuta la prevenirea sau tratarea afectiunilor vasculare sau problemelor sanguine precum venele inflamate (varicele), tromboza venoasa, angina, fragilitatea capilarelor etc.
Flavonoidele reprezinta o clasa de compusi naturali intalniti in plante care functioneaza la nivelul organismului plantelor ca antioxidanti. Flavonoidele sunt de fapt pigmenti ai plantelor si chiar daca nu sunt enumerate printre nutrientii vegetali esentiali, acestia ajuta la sinteza de vitamina C in organism. Flavonoidele sunt necesare organismului si datorita faptului ca protejeaza peretii capilarelor si organismul impotriva infectiilor. Deficitul de flavonoide in organism influenteaza ranirea cu usurinta dupa care este nevoie de un timp indelungat de refacere a tesuturilor lezate.
Antocianina este de asemenea un pigment solubil in apa si regasit in corpul plantelor, mai precis la nivelul vacuolelor celulare. Antocianina este de obicei rosie, violeta sau albastra si confera pigmentul de culoare multor plante si flori. Antocianina este tot un antioxidant, protejand plantele impotriva razelor UV pe care le absoarbe.
Glucochinina este un compus regasit in majoritatea fructelor bace (zmeura, fragi, capsuni, smochine, mure, struguri, afine) si a fost folosita in multe cercetari stiintifice efectuate asupra bolnavilor de diabet, deoarece specialistii considera ca aceasta substanta reduce nivelul de zahar din vasele de sange si, prin urmare, reduce dependenta de administrarea insulinei.
Afinul contine si nivele ridicate de vitamina A si C care, in combinatie cu pigmentul antocianina, imbunatatesc acuitatea vizuala, circulatia sangelui la nivelul ochilor si la nivelul sistemului nervos si pot preveni sau ajuta la tratarea unor boli de ochi precum retinita pigmentoasa, glaucomul, miopia etc. Aceste efecte benefice sunt datorate antocianinelor, care ajuta la protejarea tesuturilor retinei impotriva radicalilor liberi. Vitaminele si nutrientii din afine mai sunt eficiente si impotriva oboselii ochilor sau a "orbirii pe timp de noapte".
Substantele din afine protejeaza organismul impotriva infectiilor si au, in acelasi timp, si o actiune anti-inflamatoare, luptand cu succes impotriva infectiilor tractului urinar - precum cistita. Sucul de afine contine substante - "antibiotic" numite proantocianidine care anihileaza colibacilii, principalele bacterii care cauzeaza infectiile urinare. Proantocianidinele nu permit bacteriilor mentionate mai sus sa modifice structura celulelor aflate pe mucoasa tractului urinar, ci le elimina din organism.
S-a demonstrat in mod stiintific faptul ca daca, intr-o eprubeta in care se afla colibacili, se toarna suc de afine, acest suc va neutraliza bacteriile in 24 de ore. De aceea consumul regulat de suc de afine - cel putin un pahar pe zi - elimina factorii de risc ce ar putea conduce la infectii urinare.
Afinele mai sunt recomandate de medicii naturisti in prevenirea si tratarea gastritei si a ulcerului peptic.
Ceaiurile de afine ajuta si la vindecarea diferitelor afectiuni ale stomacului si la calmarea problemelor tractului digestiv. Acest fapt se datoreaza taninilor din afine, care mai ajuta si la vindecarea mai rapida a leziunilor sau la reducerea inflamatiilor de la nivelul laringelui in cazul gripei, racelii sau diferitelor tipuri de alergii.
Efectele antioxidante ale vitaminelor si celorlalti compusi nutritivi din afine, protejeaza impotriva oxidarii celulelor care ar putea provoca pierderi de memorie asociate cu varsta inaintata si disfunctii cognitive, cum ar fi in cazul maladiei Alzheimer.
sursa: news.softpedia.com