facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Samsara (2001)

Filme artistice


Lipsit de o structura narativa complexa, insa bogata in semnificatii, filmul urmareste evolutia tanarului tibetan Tashi. Acesta este crescut intr-o manastire budhista, inca de la o varsta frageda. Dupa o perioada de trei ani petrecuta in meditatie profunda, fiind lipsit de orice contact  cu mediul exterior, calugarii din manastire impreuna cu Lama il scot din izolare, spre a observa rezultatele spirituale ale acestuia. Cel de-al doilea plan al actiunii il surprinde pe Tashi alaturi de tanara Pena, cu care formeaza o famile si evenimentele tipice acestui statut. Finalul este unul dramatic, plin de suspans, descriind framantarile interioare ale eroului sau alfel spus, conflictul dintre ratiune si inima.
samsara

Dupa trei ani, trei luni si trei zile petrecuti in asceza, izolare si meditatie, Tashi ("Cel bun") un lama  himalayan crescut in manastire de la varsta de 5 ani se intoarce inapoi in manastire. Este suficient sa vada cateva clipe, chiar pe drumul de intoarcere, chipul frumos al unei fete, pentru ca propriile dorinte reprimate sever in timpul ascezei sa il aduca inapoi catre viata reala.

Renuntand la viata monahala, se casatoreste cu Pema ("Lotus") fiica unui fermier bogat, apoi devine un agricultor instarit, face afaceri invidiate de ceilalti, strange averi, pierde totul pentru ca apoi sa o ia din nou de la capat. Fostul calugar invinge dificultatile, are un fiu, Karma ("Destin"), iar viata monahala devine din ce in ce mai indepartata. Dorintele nedepasite in perioada ascetica il imping pe Tashi catre Sujata ("Cea nobila") si fostul lama se lupta din nou intre dorinta si dharma.

Cazut prada uitarii de sine, Tashi se zbate din nou in ghearele "Samsarei", iluzia vietii in care traim. Cum poti face ca o picatura sa nu se evapore niciodata?
Spectatorul  atent pastreaza o vreme cu sine raspunsul profund care se desprinde din acest film extraordinar:

"...aruncand-o inapoi in oceanul careia ii apartine"

Un film initiatic plin de inspiratie, care vine sa ofere o privire dincolo de valul ce acopera lumea spirituala, intr-o perspectiva unica si plina de pasiune. Filmul transcende realitatea vietii de zi cu zi iar prin mesajul transmis si prin calitatea interpretatiei filmul reuseste sa isi faca loc in sufletul fiecaruia.

Articole despre film artistic