facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Candva erau considerate buruieni, acum au devenit SUPERALIMENTE

Alimentatie si nutritie

Daca pana nu demult anumite plante pe care le intalnesti la tot pasul erau considerate "buruieni", cu totul altfel stau lucrurile astazi, cand stiinta a demonstrat ca unele dintre ele sunt, de fapt, SUPERALIMENTE.

Este vorba despre cinci plante cunoscute publicului larg ca fiind de prisos, dar care au ajuns sa fie foarte apreciate de catre specialisti, gratie proprietatilor curative extraordinare pe care le au.

Care sunt buruienile devenite SUPERALIMENTE?

1. Condurul doamnei (Tropaeolum majus L.)

Candva considerat o "buruiana", Condurul doamnei si-a castigat in timp rolul de planta medicinala, fiind considerata un adevarat antibiotic natural.

condurul doamnei

Condurul doamnei este o specie de plante ierboase acvatice, cunsocuta si sub denumirile de "macris de balta" sau "nasturas". Creste in special in locurile umede, mlastinoase, in preajma raurilor si a izvoarelor.
Condurul doamnei este o planta bogata in VITAMINA C, B1, B2, B3, continand si fier, calciu, fosfor si magneziu. 
Frunzele au proprietati diuretice, iar uleiurile continute de aceasta planta sunt benefice sistemului imunitar, protejand, de asemenea, organismul de substantele carcinogene.

Sucul din frunze proaspete de Condurul doamnei actioneaza ca un antidot impotriva nicotinei, dar si a diabetului zaharat. De asemenea, Condurul doamnei trateaza cu succes bolile de piele, mai ales acneea.

Condurul doamnei are rolul de a stimula si epura plamanii, asa ca este indicat ca supliment si in astmul bronsic. Curele cu Condurul doamnei sunt de asemenea indicate in toate formele de CANCER.
De asemenea, cercetatorii au ajuns la concluzia ca extractele radacinilor de ridiche si condurul doamnei sunt foarte eficiente in tratarea infectiilor urinare, conform unui studiu publicat in 2006. Studiul a demonstrat ca uleiurile volatile provenite de la cele doua plante au reusit sa inhibe cresterea microorganismelor, fiind un tratament eficient in tratarea infectiilor urinare si respiratorii.


2. PAPADIA (Taraxacum officinale)
papadie1

Cu siguranta esti familiarizat cu aceasta planta intalnita deseori, acolo unde se afla vegetatie. Papadia este o plantă erbacee din familia compozitelor, cu frunze lungi, crestate și cu flori galbene grupate în capitule.

Studii stiintifice au aratat ca PAPADIA ajuta la combaterea mai multor tipuri de CANCER cum ar fi: cancerul la san, cancerul la colon sau leucemia.

Bogata in vitaminele A, B, C, D, aceasta include de asemenea minerale, potasiu, fier si zinc, fiind folosita de secole in tratamentele naturiste din medicina chineza si indo americana.

Frunzele si florile de PAPADIE pot fi folosite in salate, atat oparite cat si crude. De asemenea, rădăcina de PAPADIE se poate folosi sub formă de decoct în afecțiuni hepato-biliare, iar părțile aeriene intră în compoziția ceaiurilor depurative, dietetice și gastrice. Radacinile de papadie prajite pot constitui un excelent inlocuitor al cafelei.

3. GOTU KOLA (Centella asiatica, considerata ginseng-ul indian)

Este o planta perena, cu frunze mici, ce se gaseste in Australia, dar si anumite regiuni himalayene. Nu putini au laudat proprietatile acestei plante, cunoscuta pentru beneficiile sale asupra creierului, se spune ca ajuta la imbunatatirea memoriei si a inteligentei.
gotu kola

GOTU KOLA poate trata cu succes cazurile de insuficienta venoasa, atrite, sciatica, varicoza, reumatism, infectii urinare, boli venerice si chiar hepatita. Iar lista nu se opreste aici, multi considerand GOTU KOLA ca fiind "o adevarata farmacie".

Ajuta la vindecarea ranilor, arsurilor, cicatricilor si poate trata si anxietatea.

GOTU KOLA contine vitamina A, B, C si D precum si minerale, inclusiv calciu, crom, cobalt, magneziu, mangan, fosfor, sodiu, seleniu si zinc.

Gotu Kola este foarte utilizata in special in tratarea varicelor ( insuficienta venoasa, acumularea sangelui in vene, in special cele de la picioare).

Multi folosesc Gotu Kola pentru a avea un plus de energie, dar si pentru a imbunatati sistemul nervos. Aceasta planta are un extraordinar efect de intinerire, dar si de calmare, tocmai de aceea este recomandata persoanelor care sufera din pricina agitatiei nervoase.

Asa cum a mentionat si Isabell Shipard, un binecunoscut fitoterapeut din Australia, GOTU KOLA poate aduce oricarui beneficii neasteptate. Din nefericire, aceasta planta nu creste pe meleagurile noastre, dar poate fi gasita in plafare si alte magazine naturiste.

4. URZICA (Urtica dioica)

Dupa cum bine stii, urzicile nu sunt deloc niste plante "prietenoase", dar asta nu inseamna ca ar trebui evitate. Ba chiar din contra, URZICA are frunze asemanatoare cu ale mentei, doar ca acestea au efect "intepator". Urzica este răspândită prin locuri necultivate de la câmpie, deal sau munte.
urzica4

URZICA are proprietati medicinale deosebite, avand efect diuretic, antiseptic, emolient si depurativ. Acestea sunt indicate in tratarea afectiunilor rinichilor si pot combate reumatismul si anemia.

Multi considera o corvoada consumarea acestei plante, din cauza senzatiei de usturime pe care o pot experimenta la atingerea ei. Dar acest lucru poate fi evitat cu usurinta. Atat timp cat frunzele de URZICA sunt procesate, gatite sau oparite pot fi consumate fara nicio dificultate. Multi prefera, de asemenea, sucul de urzici.

URZICA este bogata in vitamina A, K, C, B6, continand si minerale ca magneziu, mangan, calciu si fier.

Urzicile au rolul de a stimula cresterea parului, fiind utile in vindecarea ulcerului si ranilor usoare.

5. SPANACUL SALBATIC

SPANACUL SALBATIC este o planta salbatica, pe care o poti folosi cu succes in bucatarie. Aceasta planta, cu frunze mici, poate fi gasita cu usurinta pe campuri si in gradini, in special la inceputul verii.
talpa gastei

Spanacul salbatic contine vitamina A, C si K, plus calciu si proteine. De la aceasta planta se consuma doar frunzele, in salate, sotate cu ulei de masiline, sare de mare, piper si usturoi.

Este benefic in cazurile de anemie, fiind de asemenea un puternic antioxidant. La fel ca spanacul traditional, cel salbatic lupta impotriva cancerului si a bolilor de piele, fiind totodata un sustinator al sistemului imunitar.

Spanacul salbatic face parte din acele buruieni comestibile pe care le poti folosi in bucatarie fara probleme. In general, apare in gradini si pe campuri la inceputul verii. Spanacul salbatic contine calciu si proteine. In plus are mai multa vitamina A, C si K decat spanacul obisnuit.

Daca vrei sa mananci spanac salbatic, trebuie sa stii ca de la aceasta buruiana se mananca frunzele. In general, acestea se soteaza in ulei de masline, se asezoneaza cu sare, piper si un catel de usturoi.

Articole despre papadie


Articole din Alimentatie si nutritie