Proprietati ale sucurilor naturale
Alimentatie si nutritie
Sucurile de fructe
Sucurile din fructe au un profund efect purificator asupra corpului. De regula, fructele trebuie sa fie consumate dupa ce au ajuns la maturitate, cu doar cateva rare exceptii. Fructele nu trebuie sa fie mancate la aceeasi masa odata cu alimentele care contin si ele zaharuri. Fructele, daca sunt consumate intr-o suficienta varietate, pot furniza corpului toate elementele vitale de care are el nevoie.
Sucurile de legume
Sucurile de legume sunt regeneratoare si reconstructoare pentru organism. Ele contin toti aminoacizii, mineralele, sarurile, enzimele si vitaminele necesare, cu conditia ca sucurile sa fie consumate proaspete, crude si fara conservant si sa fie extrase in mod complet din legume. Partea vitala a legumelor este ascunsa in fibre, de aceea legumele crude trebuie mestecate complet.
Folosirea cruditatilor
In ultima analiza, functiile corpului uman trebuie sa se hraneasca cu alimente crude. Insa nu oricine poate peste noapte sa-si schimbe obiceiul de o viata intreaga, de a manca mai mult sau exclusiv legume crude. O asemenea schimbare brusca poate provoca modificari pe care individul poate sa nu le inteleaga, dar care pot fi cu totul folositoare. In asemenea situatii este bine sa fie consultata o persoana cu experienta in ce priveste reactiile ce pot avea loc printr-o asemenea modificare. De altfel, este necesara o tarie interioara considerabila pentru a face aceasta schimbare sa fie eficienta si a o combina, mai ales la inceput.
Beneficiile sucurilor proaspete
In orice caz, sucurile de fructe si legume proaspete si crude sunt foarte necesare ca supliment pentru orice alimentatie, chiar daca nu urmam o dieta speciala si mancam orice dorim. Daca practicam un regim alimentar intamplator si nerational, asemenea sucuri sunt intr-adevar de cel mai mare folos, pentru ca dau corpului ingredientele active si vitaminele de care el duce lipsa, daca alimentatia e mai mereu gatita si conservata.
Pe de alta parte, un regim exclusiv din alimente crude poate conduce la devitalizare daca el nu este realizat corect, pentru ca atunci o mare parte din continutul hranitor al alimentelor crude este folosit drept combustibil pentru a produce energia de care organele digestive au nevoie in procesul de asimilare, care dureaza pana la 3-4 sau chiar 5 ore de la masa. Cand insa bem sucuri crude de fructe sau legume situatia este alta, deoarece acestea sunt prelucrate in 10-15 minute dupa ce le bem si sunt folosite apoi aproape in intregime pentru hranirea si regenerarea celulelor si tesuturilor cu minimum de efort din partea sistemului digestiv.
Proprietati ale sucurilor naturale
Desi nelipsite in alimentatia de zi cu zi, fructelor si legumelor nu li se acorda inca nici locul si nici importanta cuvenita in alimentatie, caci, pe langa regulile de igiena generala (evitarea aerului inchis, buna oxigenare a sangelui prin exercitii respiratorii si plimbari in aer liber, continenta amoroasa, mentinerea unei stricte igiene corporale, curatirea colonului etc), mai este absoluta nevoie ca organismul sa primeasca hrana organica vie.
Sanatatea publica ar beneficia, desigur, mai mult de terapeuticile naturale, daca acestea ar fi folosite mai des si, de preferinta, pentru evitarea si prevenirea bolilor, decat pentru vindecarea lor, in locul medicinii alopate.
Efecte vindecatoare
Pretioase pentru numerosi bolnavi carora le amelioreaza sau le vindeca bolile, sucurile de legume si fructe, mai ales cand sunt extrase in momentul folosirii, se dovedesc a fi, pentru cel care se simte bine, o alimentatie extrem de energetica si vitalizanta.
Astfel, sucurile de fructe sunt adevarati purificatori ai corpului. Fructele folosite, insa, trebuie sa fie mature si nu trebuiesc mancate la masa impreuna cu alte alimente care contin amidon (paine, fainoase, dulciuri). Daca sunt alese fructe suficient de variate, ele pot da organismului toate zaharurile de care acesta are nevoie.
Sucurile de legume sunt regeneratoare si imbunatatesc metabolismul. Ele contin toti aminoacizii, mineralele, sarurile, enzimele si vitaminele necesare, cu conditia sa fie proaspete, crude, fara conservanti si sa fie extrase in mod corect din legume.
Pietrele la vezica biliara, rinichi, sunt urmarea naturala a consumului de carne, amidon concentrat si zaharuri, care fac ca organismul sa nu poate elimina depozitele de calciu anorganic. Calciul este un element vital, dar numai sub forma solubila in apa, intalnit astfel in sucurile proaspete de fructe si legume; ca atare, el trece prin ficat si este asimilat complet. Cel anorganic, insolubil in apa, este eliminat prin canalele biliare, este dus la vezica biliara sau in terminatiile vaselor sanguine din abdomen; depunandu-se in zona anusului, genereaza hemoroizi. Cand se opreste in rinichi, creeaza acumulari sub forma de nisip sau pietre.
Partea vitala a legumelor se afla in suc si de aceea omul trebuie sa se hraneasca cu legume crude, nefierte. Un regim exclusiv din cruditati, insa, nu cuprinde o cantitate suficienta de calorii datorita cantitatii mari de energie cheltuita pentru digerarea si asimilarea alimentelor crude, proces ce dureaza 3-4 si uneori chiar 5 ore, in timp ce, in cazul sucului de legume crude, acesta este asimilat in 10-15 minute si folosit aproape in intregime pentru hranirea si regenerarea tesuturilor, cu un minim de efort din partea aparatului digestiv.
Proprietati regeneratoare
Sucurile de legume si fructe nu trebuiesc considerate alimente concentrate sau medicamente; ele sunt printre cele mai putin concentrate si, totusi, cele mai hranitoare dintre alimente. Desigur ca modalitatea in care sunt preparate sucurile are o influenta deosebita asupra rezultatelor obtinute. Daca sunt extrase incomplet, vor contine apa vitala, organica, insa vor avea o calitate redusa prin lipsa vitaminelor si enzimelor. In ceea ce priveste cantitatea de suc necesara a fi bauta, recomandam sa se bea atat cat se poate, fara a simti ca exageram. In general, o jumatate de litru pe zi este un minimum pentru a avea efecte perceptibile, dar, de preferinta, se pot bea 1-4 l sau mai mult. Cu cat bem o cantitate mai mare de suc, cu atat mai repede se vor observa rezultatele.
Transformarea legumelor intr-un terci din care nu s-a eliminat celuloza este fara valoare, fiindca sucurile sunt indicate tocmai pentru a permite organismului sa asimileze toate elementele vitale fara a impovara aparatul digestiv.
Recomandam sa se tina seama de urmatoarele aspecte:
1) In regenerarea naturala a organismului, actiunea de curatire pe care o au sucurile din legume este insotita de o perioada de jena sau dureri.
2) Dupa o perioada de tratament poate apare o coloratie galbena sau bruna a pielii, ceea ce indica o evacuare de bila reziduala si alte substante daunatoare in cantitati mai mari decat pot elimina organele cu aceasta functie. Dupa un timp, insa coloratia dispare.
3) O mare importanta o are curatirea si sterilizarea aparaturii cu care se face sucul, ca si a vaselor.
extras din lucrarea "Bucataria verde" de dr. Andra Bazavan