Utilizarile medicinale ale dafinului in lumea intreaga
Alimentatie si nutritie
In timpuri stravechi, frunzele de dafin, cunoscut si sub numele de laur, simbolizau intelepciunea la greci si romani, care isi incoronau regii, poetii si atletii cu impletituri realizate din frunze stralucitoare de dafin. Chiar si in zilele noastre, marile realizari sunt asociate cu laurii.
Totusi, frunzele de dafin nu au doar o importanta simbolica: ele dispun de numeroase proprietati benefice pentru organismul uman. Atat frunzele, cat si fructele de dafin sunt utile pentru tratarea problemelor femeiesti. Maresc fertilitatea, induc menstruatia, contraceptia si nasterea copiilor. Imbunatatesc digestia, elimina disconfortul gastrointestinal si dipun si de proprietati diuretice, antispasmodice, antibacteriene si purgative.
Populatiile din lumea intreaga au folosit frunzele de dafin atat pentru beneficiile pentru sanatate, cat si pentru aromele placute pe care le ofera mancarurilor.
Iata mai jos cateva utilizari medicinale ale dafinului in lumea intreaga:
Ayurveda. In medicina ayurvedica, frunzele de dafin au fost utilizate ca parte esentiala a unor remedii pentru paralizie, gaze si crampe abdominale. Erau folosite si ca antidot pentru otravire.
Asia Centrala. In Afghanistan, frunzele de dafin sunt amestecate cu anason si folosite pentru a stimula fertilitatea femeilor. In Iran, fructele uscate de dafin sunt folosite intr-un decoct care imbunatateste apetitul si digestia. In plus, infuzia de frunze uscate ajuta la ameliorarea mai multor probleme, printre care gaze, crampe, amenoree si inflamarea membranelor mucoase.
India. In medicina indiana, frunzele si fructele de dafin faciliteaza menstruatia, atunci cand sunt administrate oral.
Fructul ajuta la tratarea diareei si secretiilor vaginale anormale. Uleiul de dafin este folosit in tratamente topice pentru matreata si reumatism. Frunzele sunt de asemenea folosite pentru a preveni si trata infectiile, ca stimulant digestiv, pentru a induce transpiratia sau ca sedativ. Dafinul este folosit si in gargara, pentru tratarea gatului inflamat.
Bazinul mediteranean. In Grecia, un extract din apa fierbinte si frunze de dafin servea drept un bun contraceptiv.
In Israel, uleiul esential de dafin trateaza ranile si durerile provocate de reumatism. In plus, o baie fierbinte cu frunze de dafin trateaza racelile si intareste sistemul imunitar. In Maroc, frunzele de dafin sunt mestecate pentru a improspata respiratia si pentru a curata dintii. In Tunisia, frunzele uscate de dafin sunt consumate oral, pentru efectele sedative si instaurarea unui somn odihnitor.
Orientul Mijlociu. In Iordania, un decoct de frunze de dafin se bea pentru a stimula apetitul si pentru a trata diareea. Uleiul esential este folosit pentru aromaterapie si topic, pentru tratarea ranilor, vanatailor si durerilor de reumatism.
Europa. In Anglia, ceaiul fierbinte din frunze de dafin era consumat pentru a stimula mentruatia. In Italia, acelasi ceai era folosit pentru a imbunatati digestia si somnul. Uleiul esential de dafin este folosit topic, pentru vindecarea ranilor si a hemoroizilor. De asemenea, ceaiul de dafin este eficient si in tratarea inflamatiilor si a intepaturilor de insecte.
America. In Statele Unite ale Americii, decoctul din frunze uscate de dafin este folosit ca astringent, dar si pentru tratarea gazelor si stimularea digestiei.
America de Sud. In Argentina, decoctul din frunze uscate de dafin este folosit pentru tratarea infectiilor sistemului respirator si tractului urinar. In Peru, frunzele si fructele uscate de dafin sunt lasate la macerat in apa fierbinte, care este apoi consumata pentru imbunatatirea circulatiei sangelui si pentru tratarea ranilor si infectiilor.
Sursa: http://www.ronatura.ro/articole/141/utilizarile-medicinale-ale-dafinului-in-lumea-intreaga.html