facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Praful - inamicul invizibil

Sanatate


    Dintre toate alergiile care ne fac viata amara, poate cea mai pacatoasa si mai greu de evitat este alergia provocata de praful din casa. Cum scapam de ea ? Reteta pare foarte simpla: stergem praful, il scoatem cu matura deasa sau cu aspiratorul, aerisim bine camerele in care locuim si dormim. Usor de zis, dar uneori greu de facut. Mai ales in orasele noastre cu circulatie supraaglomerata si strazi nematurate cu zilele si lunile. Nu asa cum sunt, spalate zilnic cu furtunul, cele din Belgia, Olanda, Germania. La noi e altfel, caci praful se ridica in nori, desi deasupra orasului atmosfera poluata se poate discerne cu ochiul liber.

    Dar mai este inca o problema "de fond". Alergia despre care vorbim nu este cauzata numai de particulele fine de praf, ci si de un agent specific. Acesta este o minuscula insecta din specia arahnidelor, numita acarian. Larvele ( de dimensiuni microscopice ) traiesc si se dezvolta in praful din casa, se infiltreaza in ungherele camerelor, in podele, covoare, saltele de dormit. Conform cercetarilor facute de dr. Rolant Brehler, expert in alergologie al Universitatii din Munster, numai acarienii si larvele lor ar fi cauza maladiei. Ale carei simptome sunt foarte neplacute: dureri de cap, indispozitie, oboseala, inapetenta, mancarimi pe tot corpul.

    Asadar cu acest inamic - practic invizibil - trebuie dusa lupta. Insecticidele de tot felul nu ajuta, dimpotriva sunt tot atat de daunatoare pentru organismul nostru. De ajutor ne va fi iarasi curatenia, o curatenie exemplara, in care rolurile principale le detin aspiratorul si stersul temeinic al mobilei, scuturatul paturilor si al saltelelor, aerisitul casei si lumina soarelui prin geamurile ferestrelor. De retinut este ca trebuie sa folosim carpe de praf cat mai mari si foarte moi, eventual muiate in putina apa si solutie de acid acetic, respectiv otet.

Alte recomandari utile: Sunt de preferat saltelele din latex sau cu iarba de mare, in locul celor clasice de lana. Acestea din urma mai cu seama vara, pot fi imbracate in saci de plastic. "Bariere" in calea acarienilor. Recomandabil este, de asemenea, sa avem pardoseli usor de curatat si spalat, cum este parchetul bine lacuit, in locul atat de modernelor mochete, gazde primitoare ale prafului si insectelor.

In concluzie, scapand de praful din casa, vom scapa si de acarienii blestemati, iar ca rezultat va dispare si orice urma de alergie. Metoda mai buna decat toate medicamentele antialergice si desensibilizante din farmacii, de cele mai multe ori fara nici un efect pozitiv.sursa: topsanatate.ro

Articole despre


Articole din Sanatate