facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cum sa ne destresam prin procedee de respiratie simple in mai putin de 5 minute

Sanatate

Ne confruntam pretutindeni cu micile sau marile stresuri ale vietii zilnice: acasa, la serviciu ori in relatiile noastre personale. Cu timpul, trupul nostru ajunge sa protesteze si astfel ne apar: dureri de cap, urticarie, ticuri nervoase, tulburari digestive. Va oferim cateva tehnici de respiratie simple si rapide care va vor ajuta sa traiti mai relaxat.

Cum sa ne destresam prin procedee de respiratie simple in mai putin de 5 minute

Numai 5 minute pentru a invinge tracul

Inaintea unui interviu, a unei intalniri romantice, a unei conferinte sau a unui discurs tinut in fata unui public numeros, puteti folosi cu succes urmatorul procedeu.

Tehnica: Postura vizitiului adormit

Exercitiul: in pozitie sezand, aplecat in fata, cu coatele sprijinite pe coapse, lasati-va mainile sa atarne intre genunchi. In aceasta postura, cu ochii inchisi, trebuie sa va concentrati intens la nivelul gatului, exact in zona in care se produce deglutitia. Inspirati apoi profund si expirati cat mai complet, inghitind in momentul in care nu mai exista aer in plamani. Repetati acest exercitiu de mai multe ori.

Destul de repede, ne vom simti gatul - care este zona cea mai afectata de trac - decontractandu-se incetul cu incetul. Odata ce am reusit sa ne destindem cat mai bine gatul, tot corpul va incepe sa se relaxeze. Ne vom simti mult mai capabili sa ne confruntam cu interlocutorul (examinator, patron etc.) care numai in aparenta este responsabil pentru tracul nostru.

60 de secunde pentru a ne regenera

Este foarte bine sa practicam acest exercitiu dupa o reuniune-maraton sau dupa o zi care a fost pentru noi extenuanta.

Tehnica: Palming

Exercitiul: Frecati-va rapid si energic mainile una de cealalta, astfel incat sa simtiti o stare pregnanta de caldura. Apoi acoperiti-va imediat ochii, care trebuie sa fie inchisi, cu plamele facute caus, fara a-i atinge. Mainile se sprijina atunci cu partea inferioara de pometii obrajilor, iar degetele ating fruntea. Respiram apoi usor si ne lasam in voia efectului sedativ al caldurii si semiintunericului care este creat la nivelul globilor oculari.

Datorita stresului, sangele tinde sa se concentreze la nivelul inimii si al creierului, amplificand cu atat mai mult stresul si diminuand temperatura la nivelul pielii. Generand o sursa de caldura la periferia pielii, tehnica de palming are astfel un efect profund reechilibrant si detensionant.

4 minute pentru a va elibera de angoase

Va sugeram sa realizati urmatoarea tehnica de respiratie, inainte de a merge la dentist sau la un control medical de care va este foarte frica.

Tehnica: Respiratia abdominala

Exercitiul: Consta in destinderea cat mai ampla a muschilor abdominali, a caror contractie amplifica cel mai adesea senzatia de panica. Asezati-va de exemplu, un dictionar pe abdomen (pentru a simti cat mai bine ritmul respirator) si apoi plasati o mana pe frunte. Progresiv, fara a forta absolut deloc, accelerati ritmul respiratiei. Toracele trebuie sa ramana imobil, miscandu-se doar diafragma. faceti o pauza si dupa aceea repetati exercitiul de 5 ori.

Datorita faptului ca muschii abdominali sunt acum relaxati, respiratia devine astfel mai ampla si mai profunda. Ca urmare, creste concentratia oxigenului in sange si scade nivelul dioxidului de carbon, care intretine senzatia de satietate.

60 de secunde pentru a scapa de nervozitate

Va vom prezenta acum o alta tehnica de respiratie care va va permite sa va calmati in situatii generatoare de panica, de manie sau de surescitare nervoasa, care sunt create, de exemplu, de momentul in care va blocati intr-un ascensor, sau pe o sosea cu un trafic aglomerat.

Tehnica: Suflul constientizat

Exercitiul: Dupa o inspiratie ampla si profunda, expirati la fel de profund, emitand cu voce tare un strigat de genul "Huuu!". Actionand astfel, aerul care stagna in plamani este expulzat brusc. Apoi inspirati si expirati din nou, dar foarte incet, pana cand eliminati in felul acesta tot aerul din plamani. Repetati acest exercitiu simplu de cate ori aveti nevoie.

Aceasta tehnica de respiratie care destinde diafragma, calmeaza totodata respiratia si permite eliminarea foarte rapida a excesului de energie nociva si a nervozitatii.

sursa: www.seductiatrupului.ro

Articole despre stres