facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Ciresele - un ajutor natural pentru somn

Sanatate

Exista o tarta cu cirese care contine un nivel important de melatonina si, astfel, este un ajutor natural pentru somn. Centrul de Sanatate al Universitatii din Texas a descoperit recent aceste proprietati in tarta cu cirese.

fructe5

Melatonina a fost descoperita in 1958 de catre Aaron Lerner, un dermatolog al Universitatii Yale.
Melatonina este un hormon natural produs de glanda pineala (epifiza), localizata la baza creierului. Aceasta declanseaza somnolenta in timpul noptii. Productia de melatonina poate fi distrusa daca se sta treaz noaptea la lumina artificiala. S-a descoperit ca nivelul de melatonina scade o data cu varsta. Acesta este motivul pentru care persoanele mai in varsta au probleme cu somnul (fie nu pot adormi usor, fie nu pot dormi prea mult timp). Stresul poate, de asemenea, determina scaderea nivelului de melatonina, cauzand astfel dereglari ale somnului si chiar insomnie.
Ce mancaruri contin melatonina?
Melatonina abunda in tarte cu cirese. Alte mancaruri, incluzand lapte, arahide, curcan, gaina si migdale contin triptofan. Triptofanul produce cresterea cantitatii de serotonina din creier, care poate fi apoi transformata in melatonina.
Si bananele contin melatonina, dar nivelul nu este destul de ridicat pentru a fi eficient in inducerea somnului.

Efectele secondare ale melatoninei

Suplimentele cu melatonina ar trebui consumate cu grija. Un nivel ridicat de melatonina in sange poate cauza insomnie si cosmaruri in locul odihnei. Doza maxima eficienta in inducerea somnului este de 0.1 pana la 0.3 milligrame.
Nivelul de melatonina continut de tarta cu cirese furnizeaza o cantitate semnificativa pentru a induce somnul in mod pozitiv. Melatonina din suplimentele vandute direct (fara intermediari) se gaseste deseori in doze de 2-3 miligrame sau chiar mai mari. Aceste niveluri sunt de cel putin zece ori doza maxima eficienta.

Cea mai buna melatonina pentru somn

Desi melatonina este usor de procurat ca supliment si poate fi achizitionat fara reteta, expertii afirma ca cele mai mari beneficii sunt obtinute prin consumul alimentelor bogate in melatonina.
O strategie eficienta pentru un somn mai bun este sa va folositi de natura. Ciresele pot fi obtinute in forma concentrata si pot fi luate la sfarsitul fiecarei zile pentru a imbunatati calitatea timpului adresat odihnei, pentru a reseta ceasul biologic si pentru a incuraja veghea din timpul zilei.

Alte beneficii ale melatoninei

Melatonina ar putea ajuta intarzierea efectelor imbatranirii. Cercetatorii de la Universitatea din Granada, Spania, au dezvaluit recent ca melatonina neutralizeaza procesul de oxidare si inflamare cauzat de imbatranire. Aceasta sugereaza ca melatonina ar putea incetini procesul de imbatranire. Acesti cercetatori sustin ca un consum zilnic de melatonina (in special pentru persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani) ar putea intarzia aparitia anumitor boli asociate cu varsta.

Cum sa va bucurati zilnic de cirese

Tartele cu cirese sunt usor de gasit pe tot parcursul anului. Tarte cu cirese uscate sau inghetate si sucul de cirese (sau concentratul) sunt usor de gasit.

Mai jos aveti cateva modalitati de a incorpora ciresele in dieta zilnica.

1. adaugati cirese uscate in amestecul de cereale sau granola.
2. adaugati cirese uscate in cereale, musli, iaurt sau clatite.
3. adaugati cirese uscate in salate, salate de fructe si salate cu pui.
4. faceti briose cu cirese in locul brioselor cu afine.
5. adaugati cirese uscate in prajituri in locul stafidelor.
6. adaugati cirese uscate la cus-cus, pilaf de orez, risotto si paste.
7. adaugati cirese inghetate in bauturi.
8. dezghetati cateva minute ciresele inghetate si apoi asezati-le in straturi alaturi de iaurt si granola.
9. faceti un sprit cu cirese, adaugand concentrat de cirese in apa minerala rece.
10. beti suc de cirese dupa ce faceti exercitii fizice. Unii cercetatori cred ca sucul de cirese va poate usura tensiunea produsa de efortul fizic.

sursa: topsanatate.ro

Articole despre somn