facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Otetar mirositor (Sumac)

Condimente

Origine: Turcia

Gust: Acrisor, deloc acid! Sumac-ul pune in valoare gustul ciupercilor salbatice (de padure). Senzatia din gura este foarte placuta atunci cand gusti de pe varful degetului aceasta pudra de un rosu aprins. Sarat, acrisor, aromat, un mic foc de artificii !
sumac

Fructele sale seamana cu cele de piper. Sunt insa ceva mai mari, iar cand ating punctul de coacere, fructele au culoarea rosu-purpuriu. Pe langa aroma, pulberea de sumac are un gust acidulat. De aceea, aceasta pudra se poate adauga in apa si inlocuieste cu succes zeama de lamaie in diverse salate, mancaruri cu carne de curcan sau pui, mancaruri cu peste, conopida, varza si linte.

Aceasta aroma isi gaseste locul perfect in bucatarie atunci cand este folosita la condimentarea tocanelor de ciuperci salbatice sau ciupercilor à la grecque.

In acelasi timp, poate fi un condiment ideal pentru mancarea de mazare sau fasole alba. Soumak-ul este un condiment indispensabil pentru ravioli armenesc « mentte » cu carne, facut cu un aluat de casa, asezat pe un platou rotund mare, asezonat cu un sos de iaurt cu usturoi.  Rezultatul ? Un Deliciu!

Salata "fattouche" nu trebuie nici ea privata de bucuria acestui condiment!

Sa nu uitam insa de calitatile estetice ale acestui condiment: Intr-o branza alba amestecata cu cateva ierburi cum ar fi un pic de schinduf, cateva seminte de chimion, sare si piper proaspat... veti descoperi reale savori originale!

Acest condiment este foarte folosit in Asia mica, inclusiv Iran si Liban.

Sumac-ul este unul dintre componentele principale ale amestecului de condimente libaneze numit "zahtar".

Articole despre


Articole din Condimente