facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Muzicoterapia - terapia prin muzica

Alte terapii

„Muzica este unul dintre cele mai minunate daruri pe care ni le-a făcut DUMNEZEU“

Interviu cu muzicianul şi muzicoterapeutul Dorin AchimÎl cunosc pe Dorin Achim de mulţi ani. Ca pe un muzician talentat, ca pe un om mereu calm, cald şi zâmbitor, cu care împărtăşeam aceleaşi gusturi muzicale şi nu numai. Întotdeauna mi-a inspirat respect şi admiraţie. Şi nu doar mie, ci şi celor care îl cunoşteau. În ce-l priveşte, ajungeam cu prietenii comuni la un consens rapid: este un om deosebit. Îi cunoşteam actualele preocupări mai mult din auzite şi din spusele sale, atunci când ne întâlneam pe stradă. Muzica folosită ca terapie poate fi un subiect incitant pentru oricine. Plăcută de practicat şi benefică în efecte.

Ce înseamnă muzicoterapie?

Muzicoterapia este terapia prin muzică, care prin fenomenul de rezonanţă ne pune în legătură cu Energiile Benefice vindecătoare ale Universului, inducând stări frumoase, înălţătoare către Dumnezeu. Fenomenul care stă la baza acestui fapt se numeşte Rezonanţă, între compoziţia vibratorie specială a muzicii şi mintea celui care o ascultă, inducând ascultătorului o stare psihică specială aflată în rezonanţă cu timpul muzicii.

Sonoterapia este acea terapie care foloseşte sunete speciale. Meloterapia este terapia care are la bază o melodie. Vocaloterapia foloseşte sunetele emise vocal. Muzicoterapia le integrează pe toate.

Muzicoterapia este o modalitate de a înţelege şi folosi în mod inteligent Fenomenul de Rezonanţă. Această taină era cunoscută încă din vechime de înţelepţi şi dezvăluită doar celor aleşi. Acum a venit timpul ca acest mare secret să fie cunoscut de către toţi oamenii şi să fie aplicat pe scară largă, alegând să îşi îmbunătăţească conştient viaţa prin muzică. Când va fi un mare număr de oameni care vor înţelege Fenomenul de Rezonanţă soarta Omenirii se va schimba.

De milenii muzica îl însoţeşte pe om în evoluţia sa spirituală. Muzica este unul dintre cele mai minunate daruri pe care ni le-a făcut DUMNEZEU. Este ca o vrajă ce ne poartă spre tărâmuri de vis. Efectele pozitive care apar în fiinţa noastră au fost revelate de către mulţi înţelepţi, ca Pitagora, Platon, Aristotel…

Muzica este unică între toate celelalte arte şi nici o altă artă nu poate reda trăirile extatice interioare atât de bine. Pentru unii, este de neînţeles cum poate trăi cineva stări extatice doar ascultând muzică. Dar experienţele extatice spirituale nu ţin cont de rigori canonice ale vreunui rit. Ele vin pentru că Dumnezeu ne îmbrăţişează pe toţi (indiferent de alegerea filozofico-religioasă) cu aceeaşi Iubire!

Cui se adresează ea?

Se adresează în primul rând celor care doresc să o folosească ca metodă alternativă de tratament, dar şi celor care doresc să cunoască secretele muzicii în general.

Cei care doresc să experimenteze această muzică, în urma unei singure audiţii îşi vor da singuri seama de beneficiile pe care le aduce ea. Cei care vor experimenta de mai multe ori audierea acestui gen de muzică îşi vor rezolva multe probleme de sănătate – afecţiuni neuropsihice şi afecţiuni psihosomatice, dar şi emoţionale, sentimentale, iar cei cu adevărat perseverenţi vor avea rezultate spirituale, pe care în prima fază abia dacă le intuiesc.

La ce ajută muzicoterapia?

Astăzi există în lume nenumărate institute de cercetări şi sanatorii ce folosesc cu mult succes această muzică. Aici se ameliorează şi vindecă anumite afecţiuni. Iată doar câteva exemple: stresul, nervozitatea, anxietatea, astenia fizică şi psihică, durerile de cap, migrenele, insomnia, depresia, hipertensiunea arterială, palpitaţiile, aritmia, dislexia, boala Parkinson, demenţa Alzheimer, insuficienţa cardiacă etc.

Se obţine linişte şi armonie interioară. Tensiunile nervoase sunt dezintegrate fulgerător. Cercetările ştiinţifice au confirmat rezultate excepţionale. Pulsul se normalizează, inima se relaxează, obţinând calm lăuntric. Într-o audiţie profundă apar stări de conştiinţă foarte înalte. Toate gândurile şi agitaţia mentală se topesc în armonia muzicii.

Oare cine nu doreşte să fie fericit? Muzicoterapia ajută foarte mult să revenim la starea de fericire. Ştiu că pare simplu, dar cei care vor fi perseverenţi şi o vor practica după un anumit logaritm vor atinge cu siguranţă bucuria de a trăi.

Pentru a avea efect, terapia prin sunete trebuie însoţită şi de alte măsuri – dietă alimentară, regim de viaţă  echilibrat, privaţiuni, yoga, lecturi în domeniu?

Vă garantez că doar o singură audiţie poate face minuni fără ca cineva să aibă dietă specială sau regimuri de viaţă deosebite. Desigur că cei care vor suplimenta muzicoterapia cu o dietă raţională, normală, în funcţie de vârstă vor avea rezultate mai rapide deoarece corpul lor fizic se purifică şi va percepe mult mai bine vibraţiile vindecătoare ale sunetelor armonioase.

Nu este necesar să se practice yoga. Pot fi creştini, budişti, mozaici, hinduşi… Dacă oamenii de alte naţionalităţi nu se pot înţelege prin limba vorbită, limbajul muzical este  universal, deoarece muzicoterapia nu ţine cont de religii sau filozofii.

După ce ai fost muzician de rock, ce te-a făcut să te orientezi spre acest gen de muzică?

Este adevărat că am cântat şi muzică rock, dar am cântat şi alte genuri muzicale. În timp am experimentat aproape toate genurile muzicale. După mulţi ani de studii teoretice şi practice m-am oprit la muzica armonioasă, adică aceea muzică care induce stări frumoase. Cei care cunosc cum a luat fiinţă muzica rock şi genurile muzicale care fac parte din ea ştiu că există şi o latură frumoasă a acestui tip de muzică. Muzica rock nu înseamnă doar zgomot şi urlete cum îşi imaginează unii. Am să dau ca  exemplu pe Mike Oldfield şi Vangelis, care compun asemenea muzică. De asemenea muzica eletronică este un subgen din muzica rock, ca de exemplu Klaus Schulze.

Enumeră-mi câteva din realizările tale în acest domeniu.

După 12 ani de studii am reuşit să pun la punct un curs de muzicoterapie bazat pe Fenomenul de Rezonanţă. Cursul se desfăşoară în mai multe oraşe din ţară şi străinatate şi ia amploare tot mai mare, fiind invitat în mai multe ţări. Acolo unde am deschis acest curs am pregătit coordonatori care se ocupă de organizarea şi desfăşurarea  lui. Cea mai mare bucurie a mea este atunci când oamenii îmi relatează sau îmi scriu că s-au vindecat de anumite afecţiuni sau că au trăit stări extatice minunate. Colaborez cu mai mulţi doctori din ţară şi străinătate şi căutam să popularizăm cât mai mult acestă modalitate de a readuce echilibru în fiinţa umană.

Eşti un tip mereu calm şi zâmbitor. Atitudinea ta e un efect al …muzicoterapiei?

Desigur că muzica armonioasă în care intră şi muzicoterapia este esenţială pentru mine, ea mă ajută foarte mult. Atunci când practic muzicoterapia pasivă (când ascult) sau cea activă (prin cântat la diferite instumente sau/vocal) mă destind şi relaxez. Avem nevoie de 17 muşchi pentru a zâmbi şi de 43 de muşchi pentru a ne încrunta. Prefer să zâmbesc cât mai mult.

Care este activitatea ta muzicală până acum?

De când mă ocup de muzica armonioasă am compus muzică şi am realizat 4 casete audio, 22 de CD-uri audio, 2 DVD-uri şi câteva CD-uri cu sunete speciale care sunt disponibile doar pentru cei care sunt înscrişi la cursul de muzicoterapie. Nu am menţionat perioada când am compus şi cântat cu grupul Trafic, prima formaţie din Făgăraş care are înregistrări la Radiodifuziunea Naţională, fiind membru fondator al acestui grup, melodii care au fost în topurile naţionale la vremea respectivă.

Am publicat „Metodă de chitară pentru începători” la editura Tehnică, apoi cartea „Muzica malefică şi muzica Benefică” la editura Satya Say şi „Metodă de chitară bas pentru începători” nepublicată încă. Cea mai amplă realizare este cursul de muzicoterapie, la care lucrez de 15 ani. În Bucureşti am ajuns la anul III. Are la bază tratate fundamentale străvechi de muzică ezoterică scrise cu foarte mult timp în urmă ca de exemplu Natyasastra şi Gitalamkara. Ele au fost ţinute secrete până în zilele noastre. Acum a venit timpul să cunoască aceste secrete cât mai mulţi oameni. Cei care doresc să cunoască mai multe se pot înscrie la cursul de muzicoterapie pe care îl voi deschide şi în Făgăraş: conferinţa de deschidere va fi miercuri, 17 Noiembrie, de la ora 17, la Casa de Cultură. Informaţii suplimentare se pot obţine la coordonatorul din Făgăraş, telefon 0766-584853, sau pe site-ul meu, www.muzicoterapie.ro

Vor fi prezentate metode naturale, fără efecte secundare, de tratament şi vindecare spirituală. Se vor utiliza boluri tibetane, overtonuri, clopote tibetane, diapazoane, monochorduri, instrumente cu corzi, instrumente de suflat, sintetizatoare electronice. Important: prezenţa la acest curs nu necesită pregătire muzicală anterioară!
Sursa: bzf.ro

Articole despre muzicoterapie