facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Muzica, o terapie adevarata

Alte terapii

"Unde inceteaza puterea cuvintelor incepe muzica." (Richard Wagner)

O rezonanta

Fiecare dintre noi se simte nelinistit, nervos, agitat cand este in preajma unei larme de sunete asurzitoare, galagioase si din aceasta cauza risca sa nu isi mai poata controla actiunile. Pe de alta parte ne simtim relaxati, linistiti cand auzim un sunet melodios, de amplitudine scazuta. Cu alte cuvinte, sunetele au o mare influenta asupra comportamentului indivizilor determinand chiar modificarea acestuia.


Muzica

"Muzica da simtire inimilor noastre si aripi gandurilor" (Platon)

Nu cred ca exista om caruia sa-i displaca muzica. Bineinteles preferintele muzicale corespund caracterului nostru iar gusturile nu se discuta. Dar daca ascultam muzica care ne place suntem fericiti !

Intotdeauna vom alege sa ascultam un anumit gen de muzica in functie de starea de spirit: cand suntem melancolici ascultam o balada cand suntem veseli dorim ceva ritmat, etc. Sunetul si muzica impresioneaza omul pana in adancul fiintei sale.

O abordare terapeutica

Trebuie sa fim constienti ca pentru fiecare dintre noi MUZICA ESTE TERAPIE. Efectele unei muzici agreabile sunt recunoscute prin calitatea de a destinde, de a linisti ... pe scurt ne simtim bine! Acest gen de ambianta este binevenita dupa o zi grea de munca.

Muzicoterapia

"Utilizarea muzicii in scop terapeutic" - aceasta este traducerea termenului "muzicoterapie".  Scopul este de a reconforta bolnavul prin intermediul muzicii. Aceasta terapie optimizeaza calitatea ingrijirilor si, deoarece nelinistea se diminueaza, se reduce si durerea. Obiectivul clasic al muzicoterapiei ramane disparitia angoaselor si a stresului; dar ea este eficace si pentru favorizarea relatiilor sociale, a exprimarii verbale, a autonomiei si a participarii individului.

Avantajele

"Muzica. Sa fie ea un fluid misterios dotat cu ubicuitatea sau un elixir magic de dragoste pe care auzul il absoarbe pentru a-l distribui in toate celulele si a ne aduce evadarea?" (Anne Bernard)

Muzica mobilizeaza corupul, afectivitatea si facultatile intelectuale. Se poate folosi:

  • pentru copii si adolescenti, in cazuri de tulburari de crestere si de comportament, hiperactivitate, autism, crize existentiale ca divortul, abuzuri sexuale, doliu, etc
  • pentru adulti, in cazuri de stres, depresii, boli psihosomatice, traumatisme, dependente, etc.

Auditia

"Pacientul" trebuie sa fie foarte receptiv. Din acest motiv auditia trebuie sa se desfasoare in cele mai bune conditii. Marimea salii, izolarea sa acustica, iluminarea, temperatura ambianta si materialul sonor sunt si ei factori principali.

Articole despre muzicoterapie