facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Longevitate - Zona albastra Ikaria, Grecia

Sanatate

Geografie

In Marea Egee, la 35 de mile departare de Turcia, se află insula greacă Ikaria. Aici oamenii au de trei ori mai multe sanse de a ajunge la varsta de 90 de ani decât cei din SUA.
ikaria

Istoric

Ca şi în insula Sardinia, Ikaria a fost supusa invaziilor repetate de către perşi, romani si turci, determinând populaţia să se mute departe de mare, în zona centrală a insulei. Acest lucru a creat o populaţie izolată, cu o tradiţie bogata, valori familiale, cu viaţă sanatoasa si lungă. Ikaria este, de asemenea, renumita pentru izvoarele termale minerale fierbinti cu numeroase beneficii terapeutice.

Longevitatea

Bolile cronice sunt o raritate in Ikaria. Oamenii care trăiesc în această regiune au cu 20% mai puţin cancer, jumătate din rata de boli cardiovasculare, şi aproape niciun caz de dementa! Oamenii, în mod tradiţional, practica agricultura sau pescuitul şi trăiesc in regiune muntoasa, ceea ce ii menţine activi pe tot parcursul vietii. Ei mananca o variaţie de dieta mediteraneana, bogata in ulei de masline, cereale integrale, fructe şi putin peşte. Laptele de capră şi vinul sunt, de asemenea, tradiţionale aici, şi sunt pline de antioxidanti. Timpul este petrecut pentru a trage un pui de somn si intalnire cu prietenii.

Învăţăminte din Ikaria

Ia-ti antioxidantii! Ikarienii mânanca o dietei mediteraneene bazate pe fructe, legume, cereale integrale şi putin peşte. Un element cheie al dietei lor sunt plantele salbatice, multe dintre ele au de zece ori mai multi antioxidanti decat ceaiul verde sau vinul roşu!

Bea ceai! Consumul regulat de ceai de plante este comun centenarilor din Ikaria. Multe dintre ceaiuri aici acţionează ca diuretice usoare, prescrise de medici pentru scăderea tensiunii arteriale.

Trage un pui de somn regulat. Oamenii care trag cate un pui de somn de cel puţin cinci ori pe săptămână pentru o jumătate de oră, au cu 35% mai putin sansa de boli cardiovasculare. Hormonii de stres scad, de asemenea, atunci când sunteţi dormiti.

Faceti mersul pe jos sa fie o parte din rutina de zi cu zi. Zona de deal se pretează bine pentru arderea caloriilor. Cei din Ikaria fac acest lucru fără sa se gândeasca, doar mergand pe jos la biserica sau de locul de muncă.

Articole despre longevitate