facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Importanta unei alimentatii sanatoase

Sanatate


Despre dieta si alimentatie sanatoasa s-au ocupat multe lucrari si cercetari si probabil ca acest subiect va fi in continuare o importanta preocupare pentru om, mai ales acum cand apar din ce in ce mai multi inlocuitori artificiali ai produselor naturale. Si aceasta deoarece hrana este foarte importanta in mentinerea unui corp sanatos si armonios.

Probabil cel mai important aspect in ceea ce priveste dieta , este ce anume mancam si modul in care o facem. Dieta presupune, de asemenea, a manca echilibrat, in portii moderate, din toate grupele de alimente. Dieta presupune trei mese pe zi, obligatoriu si un orar fix sau aproape fix al meselor.

Alimentatia se afla intr-o stransa legatura cu corpul nostru, ne afecteaza metabolismul, procesul de digestie si pana la urma starea psihica. Nu este atunci deloc exagerat sa spunem ca felul de mancare ales ne afecteaza direct santatea. Acest lucru se datoreaza unui complex de factori - de la felul in care anumite alimente influenteaza reactiile chimice din creierul nostru pana la felul in care acestea sunt digerate si cum interactioneaza cu sistemul nostru imunitar.  Ceea ce mancam poate avea de asemenea efecte psihologice surprinzatoare care pot afecta grav felul in care ne simtim. Dieteticienii au descoperit deja ce alimente ar trebui sa consumam pentru a ne imbunatati starea, pentru a inlatura oboseala si anxietatea si a ne vindeca de depresie si insomnie.

Totusi trebuie sa recunoastem faptul ca, oricat s-ar incerca, nu se poate prescrie reteta ideala care sa se si potriveasca tuturor in acelasi timp. Aceasta, deoarece fiecare organism in parte este unic, iar ceea ce este perfect pentru o anumita persoana, poate sa nu aiba nici un efect sau chiar sa fie un dezastru pentru altcineva.

Un factor foarte important de care trebuie sa se tina cont este varsta. Astfel, la 35-45 ani nevoile calorice scad cu 3% fata de varsta de 25 ani. Iar intre 45-65 ani, necesarul caloric scade cu 7,5% pentru fiecare deceniu, fata de 25 ani. De asemenea, este bine cunoscut faptul ca barbatii au in general nevoie de mai multe calorii decat femeile de aceeasi varsta.

Un alt aspect important pentru un regim cat mai sanatos este ritmicitatea alimentatiei. De asemenea, pentru ca solicitarile energetice cele mai mari sunt mai ales in prima parte a zilei, si alimentatia trebuie consumata mai ales in aceasta perioada.

Vom descoperi in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa diversi factori ce ne ajuta in mentinerea unei sanatati cat mai bune.sursa: armonianaturii.ro

Articole despre


Articole din Sanatate