facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Frunzele de macris

Germeni si frunze verzi

Rumex acetosa
Cu frunzele sale acrişoare şi înviorătoare, adevărat elixir pentru persoanele astenice sau cu lipsă de apetit de viaţă, măcrişul este remediul ideal pentru a ne trezi din amorţeala sfârşitului sezonului rece. Ele stimulează digestia, au efecte detoxifiante, neutralizează otrăvurile preluate din mediul înconjurător tot mai poluat. Se folosesc cu succes pentru tratarea următoarelor afecţiuni:

macris

Intoxicaţii cu mercur, plumb şi alte metale grele - se consumă o salată obţinută dintr-o mână de frunze proaspete cu jumătate de oră înaintea mesei principale, de prânz. De regulă, o cură durează paisprezece zile, iar în cazul persoanelor intoxicate cronic se reia de cinci-şase ori.

Indigestie, inapetenţă - se mestecă câteva frunze proaspete de măcriş înainte de masă. Principiile active din măcriş stimulează producţia de sucuri gastrice, amplifică uşor apetitul şi măresc puterea de digestie.

Senzaţie de vomă, migrenă - se iau 1-2 linguri de suc de măcriş la intervale de o oră-două. La persoanele la care aceste probleme apar pe fondul unor tulburări hepato-biliare, sucul de măcriş se amestecă în proporţii egale cu cel de păpădie şi se administrează în acelaşi mod.

Alergie, eczeme alergice - se face o cură cu frunze de măcriş, o mână pe zi, consumate ca atare sau sub formă de salată. Se consumă pe stomacul gol, vreme de paisprezece zile, cu o pauză de patru-cinci zile, după care se poate relua.
Pareze ale nervilor periferici, adjuvant în hemiplegie - se bea suc de măcriş, un sfert de pahar dimineaţa şi un sfert de pahar seara, înainte de culcare. Tratamentul se face în serii succesive, vreme de două săptămâni, cu o săptămână de pauză.
Important
Raţia maximă zilnică de frunze de măcriş este de 70-100 de grame pentru un adult, peste această doză putând apărea fenomene de demineralizare, tulburări digestive, ameţeli, tulburări nervoase.
SUC 1
Într-un mixer electric se pune o mână de frunze proaspete din plantele enumerate în text, tăiate nu prea mărunt, după care se adaugă trei sferturi de pahar de apă. Se mixează vreme de 2-3 minute acest amestec, apoi se lasă să mai stea vreme de un sfert de oră, după care se filtrează prin strecurătoarea pentru ceai sau prin tifon. Se obţine aproximativ un pahar de suc de culoare verde intens, suc care va fi băut
într-o singură doză, dimineaţa, pe stomacul gol. Pentru curele mai puternice de curăţare a sângelui se beau 2 pahare de suc pe zi: dimineaţa şi seara.
SUC 2
O mână de frunze proaspete se taie fin, ca zarzavatul pentru ciorbe. Se pun într-un vas de sticlă sau ceramică şi se toarnă deasupra un pahar de apă călduţă (în nici un caz fierbinte), după care se lasă să se macereze la temperatura camerei vreme de patru ore şi se filtrează prin tifon. Se obţine ceva mai mult de un pahar de suc cu miros puternic, specific frunzelor din care a fost preparat, doză care va fi consumată pe stomacul gol, imediat după preparare.
Dozele de suc recomandate în cadrul articolului se referă la aceste două metode de extracţie, prin care sucul este deja diluat într-o anumită proporţie cu apă. În cazul obţinerii prin alte metode a sucului pur (nediluat) din frunze, e necesar ca dozele zilnice să fie reduse în mod corespunzător (cel mai adesea nu se depăşeşte o cantitate de 100-150 ml de suc nediluat pe zi).
SALATĂ
Porţia pentru o persoană se prepară dintr-o mână de frunze proaspete, care se spală bine cu apă călduţă, se taie mărunt şi se pun într-un castron. Se amestecă cu o linguriţă de oţet de mere, un vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţă de ulei (de floarea-soarelui sau de măsline, obţinut prin presare la rece). Se consumă la maximum 30 de minute de la preparare. Într-o cură de primăvară, se consumă o asemenea salată dimineaţa la prima masă, înainte de a începe să consumăm alte alimente şi o porţie la prânz. O cură cu salată durează minimum 12 zile. Pentru tratarea unor boli cronice, cura de salată durează 1-2 luni.

Remedii naturiste - Valeriu  CIUCULIN (EMPIDEX Slatina  2006)

Articole despre


Articole din Germeni si frunze verzi