facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Martin Strel - Barbatul care inoata in cele mai lungi fluvii din lume

Stil de viata

Martin strel are 62 de ani, este nascut in Slovenia si este inotator profesionist de maraton. Este supraponderal. Si s-ar putea sa fie cel mai bun atlet al erei noastre. 

"Doctorul mi-a spus: Martin, nu face, nu face asta, nu face asta. Nu inota. Vei muri."

martin strel

Sunt diferit pentru ca am gasit calea. Nu mai simt nicio durere.

Are 5 recorduri mondiale Guinness. In parcurs inot cele mai lungi fluvii de pe planeta. A parcurs Dunarea in 58 de zile - 2860 km, Mississippi in 68 de zile - 3.734 km, Panama in 24 de zile, Yangtze in 40 de zile - 6.300 km si Amazonul in 66 de zile - 6992 km.

"Toata lumea spunea: Omule, esti nebun. O sa mori in rau."

"A avut infectii la nivelul stomacului, multa infectie la nivelul creierului, halucinatii. I se lua pielea. Am crezut ca s-a terminat cu el. Nimeni nu poate supravietui la asa ceva. Cand incepe un maraton, inoata timp de 60 de zile. Unii oameni se intreaba cum de poata inota asa de mult. Apa de obicei omoara oamenii. Dar nu si pe Martin."

Martin spune despre el ca este jumatate animal, jumatate om. 

"Cand corpul meu are probleme, inot. Am amintiri extraordinare cu mine, cu copilaria, cu inceputul. Tatal meu era prea violent de multe si ori si venea acasa si ma cauta. Unde este Martin? Este aici! Incerca sa ma prinda. Iar eu unde ma ascund? Saream in apa. Si el venea dupa mine si striga sa ies. Iar eu nu, stateam ascuns sub apa. Uneori mai mult de 2 minute. Apa a devenit ca o parte din viata mea, un foarte bun prieten pentru siguranta mea. La inceput n-am fost asa de increzator. Imi era tare frica. Nu puteam dormi. Aveam pulsul foarte ridicat, chiar si in Amazon."

Sa parcurgi Amazonul inot nu-i deloc usor. Cei mai multi oameni au dificultati numai sa pluteasca. Nu este posibil ca cineva sa poata supravietui in acest rau timp de 2 luni. In Amazon a avut un moment groznic cand a fost atacat de pirania. Dar a fost cel mai lung inot din istorie, 6992 km.

A inotat in unul dintre cele mai poluate fluvii din lume. A fost atins de fulger si a ramas incostient timp de 1 minut. Cei apropiati au crezut ca a murit. Dar dupa pauza de cateva minute, a inceput din nou sa inoate ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Este lipsit de frica. Nu ii este teama de moarte. 

Cei mai multi oameni nu inteleg cum poate 12 ore, uneori chiar inota mai mult, intr-o zi.

"Cand inot, este imposibil sa ma gandesc la ce se intampla in apa. Chiar incep sa numar 1,2,3,4,5...100. La inceput era cumplit. Aveam multe dureri cand inotam cu orele in oceana, lacuri, rauri. De multe ori mi-am spus: Este mult prea greu. Ai lacrimi in ochi, nu stii ce sa faci, dar trebuie sa inoti. Trebuie sa ajungi la capat. Era dificil sa inot.

Dar apoi pe Dunare s-a intamplat. Am gasit calea. Meditaţie. Pot să spun că mă pot hipnotiza. Nu este adevarat. Dar este foarte aproape. Este ceva care mă ajută foarte mult. Este ceva ce mi se intampla des. Se petrece cand inot. Starea mea de concentrare este foarte, foarte profunda, ca meditatia si apoi nu mai simt nicio durere. Oamenii de stiinta, doctorii ar putea spune ca asa ceva nu este posibil. Sigur, pentru ei nu este posibil, dar pentru mine este. Cred ca totul este aici, in creier. Sunt inca puternic, mai pot inota mult. Nu mă tem de înot în jurul lumii sau înot cu animale periculoase. Dar, trebuie să știi cum să faci acest lucru.

Dacă ești un tip bun, dacă ai o minte clara, dacă nu ești agresiv, poți înota cu cele mai periculoase animale de pe planeta si nu te vor ataca. Mi-ar placea sa parcurc inot Marele Canion. Si mai imi doresc sa inot in jurul planetei pentru ca apele in ziua de azi nu sunt bune, sunt poluate, nu ne indreptam in directia cea buna. Inot pentru pace, prietenie si ape curate in mod deosebit. Sunt un om simplu si cred ca pot schimba lumea."

Articole despre


Articole din Stil de viata