Cura cu grau incoltit
Cure
Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju
Graul incoltit reprezinta un stimulator al activitatii vitale a organismului in special datorita continutului bogat in complexul vitaminic B.
Se spune ca bobul de grau este un adavarat “ou” vegetal. El contine toate elementele necesare unei bune functionari a organismului. In urma procesului de incoltire se remarca o crestere masiva a anumitor substante din structura boabelor de grau.
Bobul de grau mai contine si alte minerale – sodiu, potasiu, sulf, siliciu, zinc, mangan – , complexul vitaminic B, vitamina A, vitamina E, vitamina K, vitamina D, vitamina PP, aminoacizi si alti fermenti.
Modul de folosire al curei:
- 100 grame boabe de grau, se spala bine in apa rece, se pun intr-o farfurie adanca de portelan si se acopera cu apa. Deasupra se pune un servet de hartie si se aseaza la loc cald 24 de ore. Germinarea poate dura mai mult timp iarna.
- Graul incoltit (coltisori de 1 mm.) se spala cu apa de cateva ori si apoi se trece prin masina de tocat sau se marunteste cu ajutorul unei rasnite electrice. Se amesteca cu lapte fiert sau cu apa fiarta in proportie de unu la unu. Terciul se tine intr-un vas de portelan sau intr-un vas emeilat. La acest terci se poate adauga miere dupa gust si eventual putina nuca macinata. Daca nu este timp sa fie maruntit, graul poate fi si rontait ca atare sau mancat cu putina miere si nuca.
Pentru cei care nu au timp sa-si pregateasca graul incoltit exista si destule preparate in comert – cum ar fi fulgi de grau germinat.
Atentie!
Graul incoltit nu se pastreaza, el trebuie preparat in fiecare zi. Cura dureaza trei saptamani si se poate repeta la doua trei luni.
Cura de grau incoltit este recomandata in toate starile de demineralizare, imbatranire prematura, astenie fizica si intelectuala, epuizare, oboseala, probleme de crestere, rahitism, tuberculoza, tulburari de menopauza, sarcina, alaptare.
Ajuta la incetarea caderii parului de pe cap, reface vederea, intareste dintii, contribuie la coordonarea miscarilor, intareste memoria.
Mai poate fi folosita la dureri de cap, dureri de dinti, bronsite, tromboflebite, eczeme, boli de ochi, boli ginecologice, boli de rinichi, arterite, boli intestinle si unele tumori.
Atentie!
Cura este contraindicata celor cu hipertensiune arteriala marcata – graul incoltit este vasoconstrictor – si celor cu exces de hormoni estrogeni in organism – doamnelor cu ciclu menstrual dureros si abundent sau barbatilor cu tendinta de feminizare.
Graul incoltit reprezinta un stimulator al activitatii vitale a organismului in special datorita continutului bogat in complexul vitaminic B.
Se spune ca bobul de grau este un adavarat “ou” vegetal. El contine toate elementele necesare unei bune functionari a organismului. In urma procesului de incoltire se remarca o crestere masiva a anumitor substante din structura boabelor de grau.
Bobul de grau mai contine si alte minerale – sodiu, potasiu, sulf, siliciu, zinc, mangan – , complexul vitaminic B, vitamina A, vitamina E, vitamina K, vitamina D, vitamina PP, aminoacizi si alti fermenti.
Modul de folosire al curei:
- 100 grame boabe de grau, se spala bine in apa rece, se pun intr-o farfurie adanca de portelan si se acopera cu apa. Deasupra se pune un servet de hartie si se aseaza la loc cald 24 de ore. Germinarea poate dura mai mult timp iarna.
- Graul incoltit (coltisori de 1 mm.) se spala cu apa de cateva ori si apoi se trece prin masina de tocat sau se marunteste cu ajutorul unei rasnite electrice. Se amesteca cu lapte fiert sau cu apa fiarta in proportie de unu la unu. Terciul se tine intr-un vas de portelan sau intr-un vas emeilat. La acest terci se poate adauga miere dupa gust si eventual putina nuca macinata. Daca nu este timp sa fie maruntit, graul poate fi si rontait ca atare sau mancat cu putina miere si nuca.
Pentru cei care nu au timp sa-si pregateasca graul incoltit exista si destule preparate in comert – cum ar fi fulgi de grau germinat.
Atentie!
Graul incoltit nu se pastreaza, el trebuie preparat in fiecare zi. Cura dureaza trei saptamani si se poate repeta la doua trei luni.
Cura de grau incoltit este recomandata in toate starile de demineralizare, imbatranire prematura, astenie fizica si intelectuala, epuizare, oboseala, probleme de crestere, rahitism, tuberculoza, tulburari de menopauza, sarcina, alaptare.
Ajuta la incetarea caderii parului de pe cap, reface vederea, intareste dintii, contribuie la coordonarea miscarilor, intareste memoria.
Mai poate fi folosita la dureri de cap, dureri de dinti, bronsite, tromboflebite, eczeme, boli de ochi, boli ginecologice, boli de rinichi, arterite, boli intestinle si unele tumori.
Atentie!
Cura este contraindicata celor cu hipertensiune arteriala marcata – graul incoltit este vasoconstrictor – si celor cu exces de hormoni estrogeni in organism – doamnelor cu ciclu menstrual dureros si abundent sau barbatilor cu tendinta de feminizare.