facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Alimente care ne mentin tineretea

Sanatate

Ghid al alimentelor care, conform studiilor, reprezinta aliati importanti in lupta impotriva imbatranirii

fructe39

    
1. Uleiul de masline: recomandat pentru memorie buna

Folosirea frecventa a uleiului de masline in alimentatie ajuta la mentinerea unei memorii bune cat si a sanatatii inimii. Oamenii de stiinta au descoperit ca antioxidantul oleocantal, gasit in uleiul de masline, incetineste aparitia modificarilor la nivelul creierului, vinovate pentru maladia Alzheimer. Cercetatorii cred ca acest antioxidant va deveni in curand un ingredient important in medicamentele impotriva maladiei.

Boala Alzheimer apare atunci cand o proteina numita ADDL ataca celulele creierului. Un studiu condus de Universitatea din Philadelphia a descoperit ca antioxidantul oleocantal modifica proteina ADDL, facand-o inofensiva.

Este deja cunoscut ca substanta oleocantal, parte importanta a dietei mediteraneene, este un puternic inflamator si ofera protectie impotriva bolilor de inima.

Sfat: Inlocuieste uleiul de gatit cu uleiul de masline, de buna calitate. Il poti folosi si in loc de unt sau margarina.

2. Vitamina D: recomandata pentru oase puternice

Prin consumul frecvent de alimente bogate in vitamina D, fracturile osteoporotice pot fi prevenite, arata un studiu condus de Universitatea Harvard. Vitamina D joaca un rol important in mentinerea muschilor si oaselor puternice. Un numar mare de persoane trecute de 60 de ani au un nivel scazut de vitamina D si experimenteaza fracturi.

Vitamina D este produsa de organism in timpul expunerii la soare. Studiul condus de Universitatea Harvard a analizat efectul administrarii suplimentelor de vitamina D, pe o perioade de 30 de ani. Rezultatele au aratat o reducere de 20% a riscului de caderi si fracturi.

Sfat: Cercetatorii de la Harvard recomanda persoanelor trecute de 60 de ani sa ia 800-1000 IU de vitamina D pe zi, pentru a creste forta musculara si osoasa.

3. Fibre: recomandate pentru o digestie buna

Fibrele alimentare ajuta digestia si ofera protectie impotriva unor probleme precum constipatie, diverticulita si sindrom de intestin iritabil, probleme care se pot agrava odata cu inaintarea in varsta.

Alimentia bogata in fibre ajuta si la mentinerea colesterolului si al zaharului din sange la un nivel normal, protejand astfel impotriva unor afectiuni precum bolile de inima si diabet.  

Un studiu condus de publicatia medicala The Lancet a aratat ca persoanele care urmeaza o dieta bogata in fibre reduc si riscul de cancer colorectal cu 40%.

Sfat: Opteaza pentru alimentele integrale si incearca sa le eviti pe cele procesate. Alege pentru consum painea integrala, orezul brun, nucile, legumele, fructele cat si legumele uscate.

4. Usturoi: recomandat pentru cresterea imunitatii

Un studiu efectuat recent a aratat ca suplimentele cu usturoi luate zilnic reduc riscul de a raci cu mai mult de 50%.

Alicina, substanta continuta de usturoi, actioneaza ca un antibiotic impotriva unui numar mare de bacterii si virusi. S-a descoperit ca alicina lupta impotriva infectiilor gastrointestinale, ca Helicobacter Pylori, bacterie responsabila de ulcerele stomacale.
    
Sfat: Alicina poate fi gasita in cantitati mari in usturoiul crud. Taie usturoiul feliute si adauga-l in salate si supe.

5. Fructele si legumele verzi: recomandate pentru o vedere buna

Oamenii de stiinta au descoperit ca introducerea in dieta a unor alimente cu un continut bogat de antioxidanti, precum vitaminele C, E si beta-caroten ajuta la prevenirea degenerescentei maculare legata de varsta. Aceste vitamine se gasesc in cantitati mari in special in legumele de culoare verde inchis. Cu cat culoarea este mai inchisa, cu atat cantitatea de vitamine continuta este mai mare. Specialistii recomanda ca aceste legume sa fie consumate in mod regulat.

Luteina si zeaxantina sunt doi antioxidanti care protejeaza macula de efectele nocive ale radicalilor liberi. Macula este responsabila pentru vederea culorilor si a detaliilor. Pot fi gasiti in legume precum varza, spanac sau in oua. 

Articole despre


Articole din Sanatate