facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

15 lucruri de stiut despre iod

Sanatate

Nu e exagerat să spunem ca existența noastră, calitatea vieții noastre , este influențată de nivelul de Iod, care trebuie să fie adecvat. În ciuda acestui fapt, medicina standard de obicei ignoră importanța acestui element. Urmatoarele 15 argumente reale vor arata nu doar cât de important este iodul, dar și în ce fel se poate îmbunătăți viața dumneavoastră având niveluri bune ale acestui element dădător de viață.


1. Iodul este un element esențial – tiroida crează hormoni ca să regularizeze metabolismul și funcționarea celulară. Cei mai importanți 2 hormoni sunt triodotironina (T3) și tiroxina (T4) necesită iod pentru a se forma. Fără iod, tiroida nu produce suficient din acești hormoni ducând la hipotiroidie și alte tulburări  metabolice.

2. Sarea iodată nu este o sursă bună de iod – Cea mai mare parte a sării de masă a fost iodată, încercandu-se eliminarea carenței de iod. Din păcate procesul producției acestei sări poate include adăugarea de versiuni arficiale de iod și alte chimicale, făcând-o să fie oricum numai nu sănătoasă. Pentru înălbire, se sarea se tratează chimic. Iodul poate fi găsit în alte surse mult mai bune, iar pentru sare optați pentru sare de Himalaya.

3. Carența de iod rămâne o problemă – Cea mai mare parte a lumii suferă de carență de iod. În timp ce multe țări în curs de dezvoltare au un aport dietetic inadecvat de iod, multe țări din vest au această problemă din cauza dietelor bazate pe mâncare procesată. Aceste măncăruri introduc toxine care perturbă absorbția iodului din dietă. Această problemă afectează femeile mai des decât bărbații.

4. S-a găsit o legătură între carența de iod și cancerul de sân – Deși cancerul de sân are mai mulți factori cauzali și a lua un supliment de iod n-ar trebui în niciun fel interpretat ca o soluție absolută de prevenție a cancerului de sân, studiile arată că există o corelație între cancerul de sân și tiroidă.  Și tiroida și sânii necesită iod să funcționeze corect. S-a constatat că în țări cu consum de alimente bogate în iod, ambele probleme apar mai rar la femei.

5. Surse bune dietetice de iod sunt: Cele mai bune surse dietetice vin din mare. Peștele cum e codul, nevertebratele și creveții oferă un aport sănătos de iod. Vegetalele marine cum ar fi kelp, duse, arame, kombu, nori, palmier marin și wakame constituie cea mai bogată sursă de iod. Alte surse: ouă, lapte și iaurt organic, frunze închise la culoare și prune uscate.

6. Așa zisele alergii la iod nu sunt cauzate de iod -  Deși mulți doctori vorbesc de alergii la iod, puteți sta liniștit că nimeni n-a avut o alergie la acest element vital. Multe alergii atribuite iodului sunt de fapt cauzate de soluții de contrast folosite în radiologie care sunt bazate pe iod. Studiile au arătat că reacțiile erau de la molecule din substanța de contrast, nu iod. Merită observat că deși s-u observat simptome relativ ușoare de obicei, răspunsul anafilactic și moarte s-au întâmplat de asemenea. ”Alergiile la iod” asociate cu mâncarea marină sunt de la proteinele din respectivul aliment nu iodul.

7. Iodul ajută împotriva organismelor nocive – Iodul se folosește de secole aplicat pe infecții. Pănă în ziua de azi s-a dovedit a fi util împotriva majorității tipurilor. Spitalele încă folosec litri de iod zilnic pentru a lupta cu microorganismele și menține un mediu steril.

8. Iodul protejează tiroida de radiații – În timpul unui eveniment nuclear, radiație sub forma Iod-131 poate fi eliberat în aer. Expunerea la acest tip radiactiv de iod poate rezulta în vătămarea tiroidei și hipotiroidie. Singurul mod prin care se poate proteja tiroida e să se ia iod (iod atomic e cel mai bun) pentru a se încărca tiroida cu un aport stabil și sănătos de iod. Asta împiedică absorbția iodului radioactiv de către tiroidă.

9. Sarcina exacerbează carența de iod - Femeile în timpul sarcinii au nevoie de doze mai mari de iod pentru a satisface nevoile lor și ale fătului în dezvoltare. Femeile gravide suferind de carență ușoară de iod, s-a arătat că pot dezvolta carențe mai severe. Dacă nu se adresează această problemă, dezechilibrul tiroidian și hipotiroidia pot deveni o problema cronică chiar și după naștere.

10. Niveluri adecvate de iod previn efectele goitrogene – Goitrogenele inhibită crearea hormonilor de către tiroidă. Acești compuși pot duce la gută și hipotiroidism. Terapia cu iod a fost recomandată și folosită pentru a se adresa problemele create de acești compuși și pentru a ajuta corpul să grăbească eliminarea.

11. Niveluri inadecvate de iod duc la dezvoltare încetinită – Autoritățile în sănătate au descoperit acum mulți ani că o carență de iod, în special în timpul creșterii fătului, a condus la retardare mentală și cretinism. Suplimentele dietetice de iod după naștere și în timpul copilăriei s-a arătat că nu pot inversa rezultatul carenței de iod din perioada intrauterină și suplimentând la timpul potrivit s-a arătat a fi una din cele mai bune metode a susține dezvoltarea neuronală corectă.

12. Medicația perturbă funcția iod-tiroidă – medicația care folosește sau mimează iodul s-a arătat că perturbă funcția tiroidiană. Unele medicamente cum ar fi amiodarona pot duce la hipertiroidism. (supraproducerea de hormoni tiroidieni). Alte medicamente care pot avea un impact asupra metabolismului hormonal sunt, printre altele, interferon, litiu și dopamină.

13. Iodul susține detoxificarea – Niveluri sănătoase de iod previn interferența chimicalelor toxice cum sunt florura de sodiu, clorul, și bromul cu funcția tiroidiană. Expunerea la aceste chimicale este zilnică, ele fiind găsite în multe alimente, apă și chimicale din produse de uz casnic. Conform expertului de renume Dr. Brownstein, suplimentele de iod nu permit ca aceste chimicale să se acumuleze în corp. Aceasta permite ca corpul să elimine aceste toxine afară din sistem.

14. Revitalizează pielea, din interior! – Iodul susține sănătatea pielii, unghiilor și părului. Stimulează funcția celulară rezultând în regenerarea straturilor inferioare ale acestor celule. Prin rejuvenarea pielii din interior spre exterior, iodul vă poate face pielea mai fină, afectează culoarea părului și întărește unghiile.  

15. Iodul atomic este suplimentul ideal – Multe suplimente de iod folosesc iodură de potasiu pentru a oferi iod corpului. Această formulă necesită ca organismul să o descompună în părțile componente (care are nevoie de energie și compuși rezultați) înainte să fie folosită. Iodul atomic oferă corpului o doza de iod în forma atomică – aceeași formă pe care tiroida îl folosește pentru crearea hormonilor. Această formă foarte biodisponibilă permite corpului să maximizeze suplimentul de iod.
Sursa: http://wakeup-world.com/2013/09/05/15-must-know-facts-about-iodine/

Articole despre tiroida, cancer de san, iod