facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Anghinarea - ce ar trebui sa stii ca sa iti protejezi ficatul

Fitoterapie

Puţine plante există în flora mondială cu o acţiune benefică atât de intensă asupra ficatului şi a vezicii biliare ca şi anghinarea. În icter, hepatită şi sechele post-hepatice, ciroză (inclusiv în faza decompensată), diskinezie biliară, intoxicaţii diverse, această plantă face, chiar şi singură, adevărate minuni. De asemenea, ea are efecte antitoxice (stimulează eliminarea prin fecale şi prin diureză a toxinelor), stimulente şi decongestive renale, hipoglicemiante, de normalizare a valorilor colesterolului. Este deopotrivă o plantă utilă celor bolnavi cât şi celor sănătoşi, care vor să-şi menţină această stare, purificându-şi periodic organismul cu ajutorul său.

anghinare

 

Iată pe scurt principalele sale efecte şi utilizări:
Acţiuni:

INTERN: antiinfecţios hepatic bun (stimulează imunitatea nespecifică la nivelul ficatului), coleretic şi colagog foarte puternic, decongestiv renal mediu, depurativ puternic (stimulează mai ales eliminarea uraţilor), diuretic de intensitate medie, drenor hepatic bun, favorizează regenerarea celulelor hepatice, normalizează eficient valorile colesterolului, stimulează ficatul să-şi îndeplinească funcţia antitoxică, stimulează peristaltismul gastric şi intestinal, tonic amar puternic, tonic digestiv bun.

Indicaţii:Intern:
hepatită virală A, B şi C, sechele post-hepatice, ciroză hepatică, leziuni ale ficatului (experimentele clinice au pus în evidenţă faptul că anghinarea determină refacerea structurii normale a ficatului şi regenerarea celulelor hepatice), diskinezie biliară – pulbereconstipaţie atonă, atonie digestivă – pulberedigestie lentă, anorexie – pulbere, se ia înainte cu 10 minute înainte de fiecare masăeczeme, boli de piele de etiologie diversă (psoriazis, acnee, dermatită de contact) – infuzia combinatădiabet (scade glicemia), valori crescute ale colesterolului – infuzia combinată.infecţii renale, insuficienţă renală – infuzia combinată; rol adjuvantischemie cardiacă sau hipertensiune asociată cu valori mărite ale colesterolului – pulbere, în cure de lungă durată (minimum 3 luni)

MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE:

Pulberea – planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se face o cernere prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, 1 linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 7 zile, deoarece i se alterează proprietăţile.
Infuzia combinată – 1 linguriţă de părţi aeriene uscate şi mărunţite se pun în jumătate de cană (125 ml.) de apă de izvor sau plată şi se lasă la macerat aproximativ 8 ore, după care se filtrează. Maceratul se pune deoparte, iar planta rămasă se opăreşte cu încă jumătate de cană de apă, după care se lasă infuzat jumătate de oră, se filtrează şi se lasă la răcit. În final se amestecă cele două extracte. Se consumă 2-3 căni pe zi, pe stomacul gol.

PRECAUŢII:Planta este extrem de amară şi destul de greu de suportat atunci când este administrată sub formă de pulbere sau de infuzie combinată pe durate lungi de timp. Din acest motiv în curele de lungă durată este mult mai utilă folosirea tincturii diluate în apă.

La persoanele extrem de devitalizate, slăbite, cu apetit şi putere de digestie foarte oscilantă administrarea de anghinare pe termen lung, de ordinul săptămânilor, poate produce un dezechilbru organic tradus prin diminuarea apetitului, uşoară stare de agitaţie, scăderea puterii de muncă.

O REŢETĂ DEOSEBITĂ:

Iată o reţetă pe care am cules-o de la un vindecător cu plante din zona Buzăului, reţetă ce a dat rezultate excepţionale în cazul afecţiunilor hepatice (cazuri de hepatită C, ca adjuvant în ciroza hepatică, sechele după hepatite, icter):

"Se culeg frunze proaspete de anghinare şi se lasă la uscat într-un loc ferit de soare, dar unde este mult aer (într-un pod sau pe un balcon). Se procedează în mod similar cu florile şi tijele de rostopască, frunze de păpădie, frunze de frasin şi flori de sunătoare. Mai avem nevoie de o rădăcină de măcriş de grădină, pe care o vom culege, o vom spăla, o tăiem în bucăţele mici şi o uscăm la soare. Este important să culegem plante viguroase şi sănătoase şi să le uscăm în aşa fel încât ele să nu se înnegrească sau să se decoloreze.

Vom prepara apoi un amestec astfel: tăiem plantele foarte mărunt cu un cuţit şi apoi le amestecăm în acelaşi vas de pământ sau de plastic, luând din fiecare atâtea linguri cât e necesar:
Anghinare – 3 linguri

Rostopască – 1 lingură

Sunătoare – 1 lingură

Frunze de păpădie – 2 linguri

Frunze de frasin – 1 lingură

Rădăcină de măcriş – ½ lingură

După ce le amestecăm pe toate bine în vas, le punem în pungă de hârtie şi le păstrăm la răcoare. Vom face apoi din acest amestec câte un litru de macerat la rece, pe care îl vom bea pe parcursul unei zile. La un litru de apă punem 2 linguri de amestec şi lăsăm la macerat peste noapte, iar dimineaţa filtrăm preparatul şi bem câte o cană cu 30 de minute înainte de fiecare masă.

Cu această reţetă s-au simţit foarte bine oameni dintre cei care aveau ficatul congestionat de ani de zile. La fel, cei care au fierea leneşă şi chiar câţiva care au venit disperaţi pentru că nu găseau nici un leac pentru hepatită cu virusul C mi-au scris că după câteva săptămâni de tratament le-a venit din nou pofta de mâncare, s-au îngrăşat şi se simt de parcă nu ar avea nimic. Asta nu înseamnă că boala le-a trecut – pentru că este boală grea – dar i-a ferit Dumnezeu de multe probleme şi, cine ştie, unii poate chiar că nu mai au nevoie de pastile deloc. Am dat anghinare şi la cei care erau bolnavi de ciroză pentru că ani de zile au băut şi şi-au distrus viaţa şi le-a lungit zilele cu ani buni faţă de ce le-au zis medicii…"

Sursa: naturexpert.ro

Articole despre ficat