facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Yoga - Postura lui Nataraja, Zeul dansului

Exercitii fizice

Postura deosebit de frumoasa si in acelasi timp dificila, Natarajasana dezvolta vointa si un foarte bun simt al echilibrului.

Un efect special al acestei asana este punerea in rezonanta cu Shiva Nataraja ? Zeul dansului cosmic. Se spune in legende ca Shiva a creat universul dansand. Fiecare miscare ritmica a sa a dat nastere unui nivel al manifestarii, asa cum mudrele trezesc in noi diferite tipuri de energii. Prin realizarea cu consecventa a lui Natarajasana putem intra in stari profunde de meditatie in care cunoastem aspecte tainice ale crearii lumilor.

natarajasana

Tehnica de executie

Executia pe partea stanga

Pozitia de pornire este in picioare, cu spatele drept si mainile relaxate pe langa trup. Indoim piciorul stang spre in spate, apucand glezna cu mana stanga. Piciorul drept va ramane perfect intins pe intreaga durata a executiei posturii. Ridicam cat mai mult piciorul stang. Prindem acum si cu mana dreapta talpa piciorului stang. Palmele prinse in bratara cuprind talpa piciorului stang, apropiind-o cat de mult posibil de crestetul capului, aplecat si el spre spate. In faza finala ideala a acestei posturi, talpa piciorului stang este lipita de crestetul capului. Ochii raman deschisi intr-o stare de concentrare si fixare interioara. In timpul executiei vom fi atenti sa realizam o cat mai buna stare de imobilitate.

Concentrarea la executia pe partea stanga

Ne concentram sa percepem activarea centrului subtil energetic Manipura Chakra, in aspectul lui de receptie, sensibilitate. Sesizam amplificarea vointei, a increderii in sine. Percepem energizarea plexului solar, a organelor din zona abdominala, circulatia libera a energiilor pe coloana.

Executia pe partea dreapta

Pozitia de pornire este in picioare, cu spatele drept si mainile relaxate pe langa trup. Indoim piciorul drept spre in spate, apucand glezna cu mana dreapta. Piciorul stang va ramane perfect intins pe intreaga durata a executiei posturii. Ridicam cat mai mult piciorul drept. Prindem acum si cu mana stanga talpa piciorului drept. Palmele prinse in bratara cuprind talpa piciorului drept, apropiind-o cat de mult posibil de crestetul capului, aplecat si el spre spate. In faza finala ideala a acestei posturi, talpa piciorului drept este lipita de crestetul capului. Ochii raman deschisi intr-o stare de concentrare si fixare interioara. In timpul executiei vom fi atenti sa realizam o cat mai buna stare de imobilitate.

Concentrarea la executia pe partea dreapta

Ne concentram sa percepem activarea centrului subtil energetic Manipura Chakra, in aspectul lui de emisie, control. Sesizam amplificarea vointei, a increderii in sine. Percepem energizarea plexului solar, a organelor din zona abdominala, circulatia libera a energiilor pe coloana.

Constientizarea finala

In final constientizam diferentele de stare dintre executia pe partea stanga si executia pe partea dreapta, polaritatea energiilor la nivelul centrului subtil energetic Manipura Chakra, echilibrarea energiilor in acest plan.

Efectele fizice ale acestei asane tin, in primul rand, de elasticizarea si stimularea muschilor. Spatele, genunchii, picioarele, coapsele dobandesc elasticitate si suplete. Asana combate eficient celulita. Are efecte profund revigorante asupra sistemului digestiv.

Natarajasana ne daruieste echilibru interior, forta si hotarare. Amplifica in noi energia subtila a focului.

Sursa: yogaesoteric.net

Foto: http://www.tevenei.com/yoga/asana.htm

Articole despre


Articole din Exercitii fizice