facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Somnul - o conditie a sanatatii

Sanatate

Una din problemele cu care se confrunta din ce in ce mai mult omul modern este stresul, iar acesta altereaza calitatea somnului. Fara un somn odihnitor, intregul echilibru psihofiziologic al organismului este perturbat. Iata in continuare cateva consideratii referitoare la somn, precum si anumite sfaturi pentru un somn sanatos.
spirit47

1. Somnul este un fenomen fiziologic care permite mintii, creierului si celorlalte organe sa se odihneasca timp de cateva ore. In timpul somnului profund fara vise mintea se resoarbe in sursa ei.

2. Somnul este tonicul naturii. O viata sanatoasa nu poate fi conceputa fara el. Cu cat somnul este mai odihnitor, cu atat mai sanatos este omul.

3. Un barbat nu ar trebui sa doarma mai mult de sase ore. O femeie poate sa doarma sapte ore. Numai prostii dorm opt ore. In schimb, copiii mici au nevoie de mai mult somn (pana la zece ore).

4. Culcati-va in fiecare seara la aceeasi ora. In timpul noptii, purtati haine cat mai lejere. Nu va acoperiti cu paturi sau haine groase.

5. Nu dormiti niciodata pe spate. Culcati-va intotdeauna pe partea stanga. Aceasta pozitie nu afecteaza inima, asa cum cred oamenii ignoranti. In timpul somnului, lasati surya-nadi sau nara dreapta sa fie deschisa. In acest fel, veti digera mult mai usor hrana, caci surya-nadi stimuleaza focul interior (inclusiv cel digestiv).

6. Dormiti intotdeauna pe o parte a corpului (de preferinta pe cea stanga). In acest fel, stomacul dumneavoastra se va goli, iar surya-nadi sau pingala va ramane in permanenta deschis.

7. Napoleon Bonaparte credea ca omul nu are nevoie de mai mult de patru ore de somn. Somnul excesiv face organismul letargic.

8. Nu dormiti in camere neaerisite.


Cateva sfaturi pentru un somn sanatos

1. Renuntati la obiceiul de a va face griji. Grijile submineaza gradat forta vitala. Cine isi face griji nu poate dormi. Lasati-va in seama lui Dumnezeu. Refugiati-va intotdeauna in El. Rostiti-I cu devotiune numele si apelati la gratia Lui. Practicati regulat meditatia si rugaciunea. In acest fel, grijile vor disparea treptat si va veti putea bucura de un somn bun si odihnitor.

2. Pastrati-va buna dispozitie. Zambiti tot timpul. Practicati kirtan. Cantati numele lui Dumnezeu. In acest fel, grijile vor disparea din mintea dumneavoastra si veti putea dormi bine.

3. Folositi haine de noapte usoare. Nu va acoperiti cu prea multe paturi. Acestea tulbura somnul.

4. Nu luati somnifere, caci acestea conduc la dependenta. Chiar daca in prima zi puteti dormi ceva mai bine luand 30 de picaturi de opiu, dupa cateva zile nu va va mai ajunge o jumatate de sticluta. In plus, drogurile si medicamentele produc depresii. Incercati sa adormiti prin metode naturale.

5. Nu va supraincarcati stomacul seara. Mancati alimente usor de digerat. Una din principalele cauze ale insomniei este indigestia. Nu mai mancati dupa ora 17:00. Chiar si atunci, nu mancati decat fructe si lapte. In timpul noptii nu luati gustari. In acest fel, veti dormi mult mai bine.

6. Relaxati-va complet trupul si mintea. Somnul va veni astfel de la sine.

7. Renuntati la certuri si discutii aprinse. Controlati-va temperamentul.

8. Renuntati complet la ceai si cafea. Acestea stimuleaza excesiv celulele nervoase si cele ale creierului.

9. Nu cititi romane si povestiri de groaza, politiste, cu crime, violuri, si alte opere literare din categoria senzationalului, caci acestea excita nervii.

10. Nu luati stimulente de nici un fel. Renuntati la bauturile alcoolice, la opiu si alte droguri.

11. Inainte de culcare, nu faceti eforturi intelectuale intense.

12. Evitati agitatia mentala. Urmariti sa nu va pierdeti niciodata calmul. Controlati-va emotiile, indeosebi mania.

13. Nu mancati alimente care stimuleaza nervii, excesiv de condimentate, grele. Cu cat alimentatia este mai simpla, cu atat mai bun va fi somnul. Alimentele ideale sunt fructele si laptele.

14. Inainte de culcare, faceti o baie fierbinte cu uleiuri parfumate.

15. Nu va stresati prea tare din cauza orei la care va treziti. Acest lucru nu face decat sa va amplifice anxietatea.

16. Nu tineti lumini aprinse in camera. Daca nu puteti dormi fara lumina, folositi o lampa de veghe de culoare verde.

17. Inainte de culcare, aplicati pe frunte putin ulei de mir.

18. Inainte de culcare, beti o ceasca de lapte fierbinte.

19. Inainte de culcare, practicati putina japa, rugati-va sau faceti o scurta meditatie. Cititi cateva pasaje dintr-o scriptura, de pilda din Bhagavad-Gita, Yoga-Vasishtha, din Upanisade, Bhagavata, din Coran, Biblie etc.

20. Oferiti mintii urmatoarea sugestie: "O, minte! Te-ai ocupat de foarte multe lucruri. Ai obtinut tot ce ti-ai dorit. Nu-ti mai fa griji, caci nu mai ai nimic de facut sau de obtinut. Linisteste-te. Mediteaza. Aceasta lume este ireala. Ea nu conduce decat la durere". In acest fel, va veti linisti si veti putea dormi mult mai bine, cu mintea eliberata de griji.

21. Reduceti-va nevoile. Anihilati dorintele si poftele. Vorbiti cat mai putin. Evitati compania prea multor persoane. Dormiti singur. Dimineata, faceti o plimbare cu pas sustinut.

22. Dezvoltati-va vointa. Cultivati autocontrolul. Cine are o vointa puternica poate adormi atunci cand doreste. Asa faceau Napoleon sau Gandhi. Ei puteau adormi in orice moment, oriunde se aflau, si se trezeau exact la ora dorita.

23. Daca nervii si creierul dumneavoastra sunt slabiti, intariti-i si energizati-i prin cateva exercitii usoare de pranayama cu mantra Aum. Dimineata devreme, serviti o bautura usoara preparata din frunze de brahmi, alune, zahar si piper negru. Folositi siropuri din plante pentru stimularea nervilor (tonice antistres).

24. Seara, inainte de culcare, luati o doza de Sanatogen cu lapte. Dimineata mai luati una.

25. Relaxati-va mintea si trupul. Practicati Shavasana (postura relaxarii). In acest fel, va veti odihni la fel de bine ca in timpul somnului propriu-zis. Meditatiile conduc de asemenea la o relaxare perfecta.

26. Faceti bai de picioare in apa fierbinte in care ati dizolvat doua lingurite de seminte de mustar macinate. Ramaneti astfel timp de 15-20 de minute. In final, stergeti-va picioarele cu un prosop si puneti-va sosete calduroase. In acest fel, veti dormi mult mai bine. Metoda este foarte utila si pentru dureri de cap, stari de vertij, reumatism, febra etc. Se foloseste inclusiv in caz de raceala.

Acest articol este extras din cartea "Sanatate si fericire” scrisa de Swami Shivananda si aparuta la Editura Deceneu.

sursa: www.edituradeceneu.ro

Articole despre somn