facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Incredibilele beneficii ale tacerii

Spiritualitate

 

Să invităm tăcerea în viața noastră

Incredibilele beneficii ale tăcerii Tăcerea poate fi extrem de benefică, mai ales pentru că ne permite să ascultăm viața și să scăpăm de zgomotele cotidiene banale. Tăcerea este foarte importantă pentru a putea asculta viața. Limitarea zgomotului din jurul nostru este important pentru sănătatea noastră fizică, mentală și emoțională.
Îndepărtându-ne de zgomotul zilnic, mașini, muzică, televizor și telefon, acest lucru ne ajută să ne deschidem spre relaxare și creativitate, eliberându-ne de dependența de a fi mereu conectați și alertați.

tacere

Nu putem afirma că astăzi trăim mai calm decât în trecut. Ne preocupă crearea unor computere sau mașini de spălat mai silențioase, însă în același timp nu suntem conștienți de cât de mult ne pot perturba noile zgomote, cum sunt: notificările de WhatsApp, Facebook, e-mail, etc. Toate aceste distrageri și zgomote exterioare sunt responsabile pentru performanțe slabe la locul de muncă și în special în relațiile personale.

Putem invita tăcerea într-un mod simplu, în viața noastră de zi cu zi, doar închizându-ne ochii pentru o clipă și efectuând câteva respirații profunde pentru a ne umple mintea de tăcere. De exemplu, cu zece minute înainte de a merge la culcare putem să revedem evenimentele care au apărut pe parcursul zilei, apoi putem respira adânc de câteva ori, fiind atenți ca atunci când respirăm să vizualizăm cum eliminăm toate stresurile și tensiunile din noi.

Tăcerea și liniștea au astăzi mai mulți dușmani decât oricând. Să vedem în acest articol cum putem să invităm tăcerea în viața noastră pentru a ne bucura de o viață mai armonioasă, mai calmă și mai creativă.

Care sunt consecințele negative ale zgomotului?Experții au demonstrat că, din punct de vedere fizic, stimulii permanenți ai vocilor, mașinilor și dispozitivelor pot dăuna corpului și minții noastre în două moduri: 
- Produc durere: zgomotele ambientale continue pot duce la creșterea tensiunii arteriale și, în același timp, la accelerarea bătăilor inimii, iar celor care sunt mai sensibili le zgomotele mai mari de 60 de decibeli pot produce insomnie și dureri de cap.
- Produc iritabilitate: un zgomot continuu, chiar și unul mic, afectează concentrarea și ne face mai iritabili, creându-ne stări de nervozitate mai mult sau mai puțin accentuată.

Principalele beneficii ale tăceriiTăcerea ne aduce multe beneficii, mai multe decât vorbitul și pe care vi le prezentăm mai jos pentru a vă convinge că tăcerea poate fi în unele cazuri o binecuvântare:

1. Tăcerea îndepărtează tensiunile psihice și emoționale

Hormonul numit cortizol este direct legat de stres. Atunci când creierul ascultă sunete puternice, trimite un ordin organismului să secrete acest hormon, așa încât atunci când vorbim cu ceilalți sau vorbim cu noi înșine, suntem de fapt într-o stare de tensiune care nu este bună pentru trup. Deci, dacă suntem tăcuți, vom putea elibera corpul și mintea de stres și tensiune.

2. Tăcerea restaurează nivelele de energie

Cu sarcinile pe care le îndeplinim zi de zi, în creierul nostru există o povară excesivă datorată deciziilor, mai presus de toate. De aceea, când suntem epuizați toată ziua, este practic imposibil să ne concentrăm pe ceva, pentru că creierul este obosit. Cu toate acestea, dacă păstrăm tăcerea pentru anumite perioade de timp, creierul are timp să se relaxeze și să-și recapete energia.

3. Tăcerea stimulează creativitatea

Aceasta este ceea ce se numește cunoașterea auto-generată și eliberarea minții de tensiunile inutile, astfel încât să rămânem într-o stare de reverie. În acest fel, mintea se poate relaxa și începe să fie foarte creativă.

4. Tăcerea stimulează regenerarea neuronală

Potrivit unui studiu efectuat în 2013, oamenii de știință au arătat că a petrece câteva ore în tăcere, zilnic, determină regenerarea celulelor în hipocamp. În acest fel, tăcerea ajută și menține sănătatea creierului nostru.

5. Tăcerea îmbunătățește sănătatea

Alte studii medicale au arătat, de asemenea, că acele sunete care depășesc treizeci de decibeli pot provoca un anumit stres în creier și deja știm toate consecințele pe care corpul și mintea le pot suferi din cauza stresului sau a anxietății. În mod contrar, tăcerea contribuie la îmbunătățirea și stimularea sistemului nostru imunitar.

6. Tăcerea reduce problemele cardiace

Așa cum am menționat anterior, tăcerea este o modalitate de a ne relaxa corpul și mintea, deci este foarte benefică pentru a evita apariția problemelor cardiace. Când suferim de anxietate sau de stres, tensiunea arterială crește și poate provoca probleme la nivelul sistemului cardiac.

7. Tăcerea scade presiunea sanguină

Ca și în cazul tensiunii arteriale, la fel se petrece și cu presiunea sanguină. Când vorbim, atât tensiunea arterială, cât și presiunea sanguină cresc, ceea ce nu este prea benefic pentru sănătatea noastră. Pentru a scădea această presiune, putem face exerciții de relaxare, dar putem, de asemenea, să ne luăm câteva perioade de tăcere pe zi și vom observa că această presiune va scădea.

8. Tăcerea crește capacitatea de concentrare

Vi s-a întâmplat vreodată ca, atunci când există prea mult zgomot, să vă fie imposibil să vă concentrați? Acest lucru este absolut normal. Atunci când există prea mult zgomot sau vorbesc oameni în jurul nostru, creierul nostru se simte supra-stimulat și nu se poate concentra pe mai multe lucruri.

9. Tăcerea relaxează creierul

Așa cum am menționat mai sus, creierul nostru se regenerează atunci când este odihnit și nu este stimulat de nimic. A ne lua câteva minute pe zi pentru a rămâne tăcuți ne ajută creierul să recupereze energia pe care a pierdut-o în timpul zilei și să se detensioneze de toți stimulii pe care i-a primit. În acest fel, în pauzele pe care le avem la lucru, este foarte recomandat să petrecem câteva minute în tăcere, pentru a ne odihni creierul și a ne reîncărca bateriile.

10. Tăcerea crește capacitățile cognitive

Așa cum tăcerea stimulează creativitatea, ea ne ajută și să ne concentrăm asupra sarcinii pe care o facem, ceea ce mărește concentrarea iar, în consecință, mărește și abilitățile noastre cognitive.

Câteva tehnici simple pentru a păstra tăcerea

Orice moment de tăcere este o oportunitate de a înțelege unde suntem, de a ne regândi viața și de a lua unele decizii importante. Tehnicile pe care vi le propunem în continuare sunt extrem de simple. Dacă veți încerca să le puneți în practică cel puțin o dată pe zi, veți observa beneficiile lor incredibile într-un timp scurt:
- Păstrați zece minute de tăcere înainte de a începe ziua. Nu vorbiți cu nimeni și nu verificați telefonul sau e-mailul. Puteți chiar să faceți o scurtă meditație sau introspecție.
- Luați-vă o pauză de zece minute în timpul zilei pentru a vă deconecta de ritmul zilnic. În această pauză ieșiți într-un parc sau în natură dacă aveți posibilitatea, nu vorbiți cu nimeni și nu verificați telefonul sau e-mailul. Fiți doar atenți la momentul prezent.

Dacă doriți să aprofundați aceste tehnici, vă prezentăm o meditație de tăcere inspirată de Yogi Bhajan, un yoghin și maestru spiritual indian:

1. Stați cu spatele drept într-o poziție care vă este comodă. 

2. Așezați mâna stângă pe piept cu degetele îndreptate spre dreapta, iar spre degetul mare către bărbie.

3. Așezați palma mâinii drepte pe palma stângă.

4. Inspirați lent pe nas și expirați încet.

5. Rezervați-vă pentru acest exercițiu cel puțin 15-20 minute pe zi.

 Sursa: midoris.ro

Articole despre tacere


Articole din Spiritualitate