facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Louie Schwartzberg: Natura. Frumusete. Gratitudine.

Documentare

După terminarea facultății la UCLA, m-am stabilit în nordul Californiei, într-un orășel numit Elk de pe coasta Mendocino. Nu aveam telefon, nici TV, dar era poșta SUA. Pe-atunci viața era bună, după cum vă amintiți. Mergeam la magazinul mixt pentru o ceașca de cafea și un cub de zahăr brun și îmi trimiteam filmul la San Francisco și iată, la două zile, ajungea înapoi pe pragul ușii mele, ceea ce era cu mult mai convenabil decât a înfrunta traficul Hollywoodului. (Muzică) N-aveam mulți bani, dar aveam timp și sentimentul de beatitudine. (Muzică)

Așa că m-am apucat de filmare în timp. Îmi lua o lună să filmez o rolă de patru minute, atât puteam să-mi permit.

natura

Filmez flori continuu, non-stop, 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, de peste 30 de ani și de priveliștea dansului lor nu mă satur niciodată. Frumusețea lor ne inundă cu aromă, culoare, atingere. De-asemenea asigură o treime din alimentele noastre. (Muzică) Frumusețea și seducția sunt pentru natură mijloace de supraviețuire pentru că dacă ne îndrăgostim de ceva îl și protejăm. Ne deschide sufletul și ne face să ne dăm seama că suntem parte inseparabilă a naturii. În natură suntem de-asemenea interconectați cu toții pentru că e clar că totul e conectat într-un tot unitar.

Când îmi văd imaginile, de multe ori oamenii exclamă: „Oh, Dumnezeul meu!” V-ați întrebat vreodată ce înseamnă asta? „Oh” înseamnă că v-a captat atenția, v-a făcut prezenți, atenți. „Meu” înseamnă că vă conectează cu ceva din adâncurile sufletului. Creează o poartă pentru ca vocea internă să răsune și să fie auzită. Iar „Dumnezeu”? Dumnezeu e călătoria personală râvnită de toți, inspirația, conexiunea cu un univers care celebrează viața.

Știați că 80 la sută din informația recepționată vine prin ochi? Și dacă se compară energia luminoasă cu o scală muzicală, spectrul vizibil cu ochiul liber e doar o octavă, chiar la mijloc? Cum să nu fim recunoscători creierului că din acest impuls electric al energiei luminoase creează imagini pentru ca noi să explorăm lumea? Și cum să nu fim recunoscători inimii pentru faptul că poate înregistra aceste vibrații pentru ca noi să putem simți plăcerea și frumusețea naturii? (Muzică)

Frumusețea naturii e un dar ce cultivă apreciere și gratitudine. (Muzică) Am un dar pe care vreau să vi-l ofer azi, un proiect la care lucrez, numit Fericirea Revelată. Ne dă o licărire din această perspectivă, din punctul de vedere al unui copil și a unui vârstnic din această lume.

Copilul: Când mă uit la TV, sunt doar emisiuni -- o lume nereală. Când explorezi, extinzi imaginația pe care o aveai, iar când ai mai multă imaginație te face să vrei să aprofundezi ca să vezi lucruri mai multe și mai minunate, cum ar fi o cărare, care te poate duce la o plajă sau ceva, și poate fi minunat. (Muzică)

Vârstnic: Crezi că e doar o altă zi din viața ta? Nu e doar o altă zi. E ziua ce ți s-a dată astăzi. Ți s-a dat. E un dar. E singurul dar pe care îl ai chiar acum, iar singurul răspuns potrivit este gratitudinea. Dacă nu faci altceva decât să cultivi acest răspuns pentru marele dar unic al fiecărei zi în parte, dacă înveți să răspunzi ca și cum asta ar fi prima și ultima ta zi de viață, atunci această zi a trecut pentru tine foarte bine.

Începe prin a-ți deschide ochii și a te minuna că ai ochi pe care-i poți deschide, că există acea cavalcadă incredibilă de culori ce ni se oferă pentru pura noastră satisfacție. Privește cerul. Privim atât de rar cerul. Observăm atât de rar cât de diferit e de la un moment la altul, cu acel dute-vino constant al norilor. Ne gândim doar la vreme și chiar și cu vremea, nu ne gândim la multiplele nuanțe ale ei. Ne gândim doar că vremea e bună sau rea. În această zi, chiar acum, vremea e unică, poate o vreme ce nu va mai fi niciodată. Formațiunea de nori de pe cer nu va mai fi niciodată așa cum e acum. Deschide-ți ochii! Privește!

Privește la fața oamenilor pe care îi întâlnești. Fiecare are o poveste incredibilă, o poveste pe care nu o poți pătrunde niciodată în întregime, nu doar o poveste proprie, ci și povestea înaintașilor. Cu toții ne întoarcem departe și în acest moment, în această zi, toți oamenii pe care-i întâlnești, toată acea viață de generații din atât de multe locuri din întreaga lume converge și se întâlnește cu tine aici, precum apa dătătoare de viață. Trebuie doar să-ți deschizi inima și să bei. (Muzică)

Deschide-ți inima pentru incredibilele daruri pe care ni le dă civilizația. Apeși un întrerupător și e lumină. Deschizi robinetul și curge apă caldă sau rece, și apa potabilă. E un dar pe care multe milioane de oameni nu-l vor experimenta niciodată.

Acestea sunt doar câteva din imensele daruri pentru care ne putem deschide inima. Vă doresc să vă deschideți inima tuturor acestor binecuvântări și să le lăsați să curgă prin voi, astfel ca fiecare om pe care-l veți întâlni azi să fie binecuvântat de voi, doar de privirea voastră, de zâmbetul vostru, de atingerea voastră, de simpla voastră prezență. Fie ca gratitudinea să se reverse, în binecuvântare peste tot în jurul tău. Și atunci vei fi avut cu-adevărat o zi bună. (Muzică)

Louie Schwartzberg: Mulțumesc. Mulțumesc foarte mult.

 

Articole despre Louie Schwartzberg


Articole din Documentare