facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Efectele degenerative ale gatitului

De evitat

EXPERIMENTELE POTTENGER

Poate cel mai important din toate experimentele pe animale cu alimente crude si gatite, sint cele ale doctorului Francis Pottenger Jr, unul din cei mai mari medici si oameni de stiinta. Acestea s-au desfasurat la cunoscutul Pottenger Sanitarium in Monrovia, California, si au acoperit o perioada de zece ani. Atit sobolani cit si pisici au fost folosite. Sobolanii carora li s-a administrat lapte incalzit au suferit multiple degenerari, dintre care alterarile structurii osoase au fost remarcabile cu adevarat.

alimentatie16

Cu pisicile, experimentele au fost raportate in mare detaliu si au acoperit un mare numar de animale. Un total de 900 de pisici au fost studiate si inregistrari complete au fost pastrate pentru aproape 600 dintre ele. Animalele au fost studiate generatie dupa generatie, si Dr. Pottenger a publicat rezultate detaliate ale experimentelor, in ce priveste cresterea, reproducerea si toate aspectele starii de sanatate a animalelor. In aceste teste, animalele au fost hranite cu resturi de carne (incluzind muschi, oase si organe), lapte si ulei de ficat de cod. Animalele au fost impartite in diverse grupe, in functie de conditia hranei - gatita sau cruda - care li se administra. Unele pisici au fost hranite in totalitate cu carne si lapte crude, altora li s-au oferit doua treimi din hrana gatita si o treime cruda. In unele cazuri s-au folosit carne cruda si lapte pasteurizat. Un numar de pisici au fost de asemeni hranite cu lapte indulcit si condensat, lapte praf, sau lapte fortificat cu vitamina D si carne cruda. Toate grupele au beneficiat de ulei de ficat de cod.

Pisicile hranite in intregime cu carne si lapte crude au ramas intr-o stare de sanatate excelenta in toate cazurile. Dezvoltarea fizica a fost practic perfecta si toate pisicile s-au reprodus omogen de la o generatie la alta, mentinindu-si forma craniului si a toracelui larga, fete late cu arcade molare si orbitale proeminente, arcade dentale bine formate, cavitati nazale adecvate si corpuri lungi. Pisicile nu au suferit de viermi, infectii sau paraziti. Membranele erau ferme si avind o culoare roz sanatoasa. Nu s-a gasit nici o forma de degenerare. Avorturile spontane au avut loc extrem de rare, numarul mediu de pui a fost cinci si toate pisicile femele si-au ingrijit puii intr-o maniera normala. Pisicile posedau un echilibru excelent, dezvoltarea organica era completa si facultatile fizice si psihice normale erau o regula. Moartea rezulta doar ca rezultat al virstei inaintate sau ranilor sustinute in lupte. Nici o pisica nu a murit de boala.

Pisicile hranite cu carne gatita au suferit multiple defectiuni. Ca aspect erau mult mai mici, cu oase mai subtiri si mai fragile. In unele cazuri oasele cresteau disproportionat, cu picioarele din spate depasind cu mult marimea celor din fata (proportional). Animalele nu se reproduceau omogen, fiecare pui afisind un tipar scheletal diferit. Existau variatii de structura faciala similare cu cele intilnite in oameni. Configuratia craniului era diferita la fiecare individ. Deseori se observa o pronuntata atrofie a buzei superioare si in unele cazuri mandibula proeminenta. Conditiile dentale ramineau relativ acceptabile la prima generatie, desi ocazional se manifesta gingivita; a doua generatie de obicei avea dinti mult mai mici decit normal si distribuiti in mod neregulat pe intinderea arcelor dentale. Singerarea gingiilor se marea considerabil. Unii dinti puteau fi pierduti (cadeau). La a treia generatie pierderea majoritatii dintilor prin decalcifiere si carii devenea o regula. Distributia spatiala a dintilor era atit de neregulata incit era afectat intregul aspect facial. Alterari ale structurii osoase severe apareau in toate cazurile. Continutul de calciu scadea de la un normal 12-18 % din greutatea osului la primele generatii, la 3.5-7 % in a doua generatie, si in final la 1,5-3 % in a treia generatie. Continutul de fosfor scadea de asemeni progresiv, si pina la a treia generatie oasele ajungeau sa aiba un aspect poros si se inmuiau ca si cauciucul. Asta rezulta in picioare arcuite, coloane deformate, si alte diformitati.

Eficienta reproductiva era mult scazuta. Avortul crestea de la 25% in prima generatie la 70% in a doua generatie. Nasterile deveneau dificile (dureroase) si multe pisici mureau in chinurile facerii. Deseori mama era incapabila de lactatie. Rata de mortalitate a puilor era foarte mare, multi fiind prea fragili ca sa fie hraniti. In unele cazuri sanatatea mamei decadea progresiv dupa nastere, dupa aproximativ trei luni survenind moartea. Alte femele aveau dificultati din ce in ce mai mari in a fi fecundate, in unele cazuri nereusind deloc. La masculi se observa perturbarea dezvoltarii genitale si lasarea testiculelor.

Sterilitatea era atit de comuna incit masculi din grupele alimentate cu mincare cruda trebuiau sa fie folositi in scopul fecundarii. Dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare era incompleta. Gradul de masculinitate si respectiv feminitate scadea si pisicile din ambele sexe capatau aparente mult mai neutre. Radiografii ale craniilor celei de-a treia generatii hranita cu mincare gatita arata profile neutre, in contrast cu dimorfismul sexual pronuntat evident la pisicile hranite cu hrana cruda. In acelasi timp, interesul sexual scadea foarte mult la pisicile "gatite"; in multe cazuri era pervertit, unele pisici manifestind comportamente homosexuale.

Majoritatea pisicilor hranite cu carne gatita erau foarte iritabile si ocazional muscau agresiv ingrijitorul. Parazitii intestinali erau comuni. Leziuni ale pielii si alergii deveneau tot mai grave de la o generatie la alta. Pneumonia si emfizemul pulmonar erau cauze comune ale mortii adultilor; un mare numar deceda datorita diareei urmate de preumonie. Nici o pisica nu a supravietuit virstei de sase luni in a treia generatie. Printre cauzele mortii identificate la autopsie au fost: osteomielita, leziuni cardiace, hiperopie, leziuni tiroidale, hepatita, nefrita, paralizie, meningita, cistita, artrita, colon marit, bronsita, infiltrarea muschilor cu tesust gras, rahitismul cutiei toracice, vezica urinara marita, osteoporoza.

Pisicile hranite cu o combinatie de doua treimi lapte pasteurizat si o treime carne cruda, prezentau majoritatea degenerarilor celorlalte animale. Eficienta reproductiva a fost scazuta, structurile scheletale sever afectate, iregularitatile dentale si gingivitele au fost comune, si toati puii sufereau de o forma sau alta de deficienta in dezvoltare.

Pisicile hranite cu lapte condensat au fost afectate chiar si mai mult, iar laptele condensat indulcit a produs rezultatele cele mai marcate din toate. Chiar si laptele fortificat cu vitamina D s-a dovedit nociv. Masculii au prezentat diformitati osoase, iar masculii adulti mureau in 10 luni, in timp ce puii nu supravietuiau nici macar 2 luni. In unele cazuri pisicile care fusesera hranite cu carne gatita sau lapte fiert erau trecute la o alimentatie cruda care continua in generatiile urmatoare. Se remarca imbunatatirea rezistentei la boli in prima si cea de-a doua generatie la pisicile in proces de "regenerare", desi inca existau manifestari alergice si reproducerea era eratica. In cea de-a treia generatie apareau imbunatatiri considerabile si pina la cea de-a patra generatie, pisicile se intorceau aproape complet la forma normala a scheletului si tesuturilor.

Din aceste experimente, si multe altele care au fost publicate, rezultatele hranei crude si ale celei gatite in conditii de laborator devin evidente. Rezulta ca, aproape fara exceptie, animlele exerimentale au o viata sanatoasa in conditiile unei diete exclusiv neprelucrate termic. In toate cazurile ele sufera imediat diferite forme de degenerare - fizica, sexuala si mentala - atunci cind sint furnizate cu alimente gatite. S-a aratat ca membrii anumitor specii nu reusesc sa atinga maturitatea si sa se reproduca daca suficiente cantitati de mincare gatita le sint incluse in dieta. Gradul de degenerare poate varia de la un animal la altul, dar in toate cazurile cantitati mari de hrana prelucrata termic consumate consistent, produc transformari majore de nedorit. Contrastul intre cele doua forme de alimentatie este observabil in toate cazurile, si plaja mare de animale folosite in experimente arata ca rezultatele nu depind de o anumita specie ci reprezinta un principiu fundamental al nutritiei in general.

Citat din cartea “Elixirul Vietii” de Arnold De Vries

 

Articole despre


Articole din De evitat