facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Bautura din kefir de apa

Bauturi

Prin multe cămări ale gospodinelor din Cîmpulung Moldovenesc se găsesc borcane cu un lichid limpede, pe fundul cărora plutesc mici cristale transparente, ca nişte granule de gelatină albă. Cristalele sînt cunoscute sub numele de "Chefir de apă din Caucaz" şi sînt nişte organisme vii enigmatice, despre care nici specialiştii nu ştiu prea multe lucruri. Lichidul în care acestea se dezvoltă timp de 2-3 zile este leacul despre care se vorbeşte atît de mult şi despre care se crede că ar fi unul din secretele renumitei longevităţi a caucazienilor. În Caucaz, lichidul este folosit în loc de apă de băut, fiind consumat la orice vîrstă. Acţionînd ca antioxidant şi detoxifiant, îi fereşte pe localnici de multe boli care le-ar putea grăbi sfîrşitul.

În Bucovina, "cristalele albe" pot fi procurate de la oricine le posedă pentru că, în decurs de o săptămînă, acestea se înmulţesc şi ajung să prisosească. Lichidul considerat miraculos a pătruns în zonă în urmă cu vreo 10 ani, pe post de... "răcoritoare" fabricată în casă, cu efecte benefice pentru toată familia. De obicei, cel care oferă cristalele, oferă şi reţeta utilizării acestora, precum şi un text în care se menţionează că lichidul a fost folosit de către nemţi în cel de-al doilea război mondial pentru evitarea TBC-ului şi că, în Caucaz, este administrat pînă şi sugarilor, pentru a-i face rezistenţi la boli.


Reteta
1/3 cana miere / zahar brun sau normal
1 lg stafide aurii
1/2 lamaie spalata bine si taiata felii
1-2 lg kefir de apa
500 ml apa plata
Primele 3 ingrediente se pun intr-un borcan mai mare si se amesteca bine cu o lingura de plastic.

Se toarna apoi apa si se pun boabele de kefir. Se agita usor borcanul, se acopera cu un tifon curat si se lasa la fermentat la temperatura camerei, in loc intunecat, timp de 24-48 ore (fiind cald, bautura este gata in 24 ore).

Se strecoara si bautura rezultata se pune intr-o sticla de plastic, la frigider.

Secretul reuşitei constă în a nu se folosi vase sau ustensile metalice, zahăr cu impurităţi şi apă tratată chimic. De asemenea, igiena şi buna dispoziţie a celui care se ocupă de cristale contează foarte mult. Dacă la manevrează cineva nervos sau cu mîinile murdare, cristalele nu se mai înmulţesc şi mor.

Pînă acum, cert este că nimeni nu s-a plîns că enigmaticul lichid, băut cu regularitate cîte 1-1,5 l zilnic, ar fi făcut rău. Mai mult, persoanele care au consumat timp îndelungat asemenea "răcoritoare" spun că după circa 6 luni au devenit mai sănătoase, mai rezistente la răceli şi au scăpat de kilogramele în plus fără să ţină regim. Localnicii spun că, atît ei, cît şi rude de-ale lor, au beneficiat de îmbunătăţirea lentă dar sigură a stării fizice şi psihice. Lichidul este considerat util (pentru că s-a dovedit eficient) în anemie, astenie, dereglări de metabolism, stres, obezitate, retenţie de apă, ulcer gastric, reumatism, menopauză, boli digestive, renale, respiratorii, întărirea imunităţii, intoxicaţii, furunculoze, răni (aplicat extern, împiedică infectarea). Nu dăunează nici măcar plantelor, care, dacă sînt udate zilnic cu acest lichid, se dezvoltă mult mai viguroase şi mai rezistente la boli.

Donatori de kefir: https://www.facebook.com/groups/kefir.romania/

Articole despre


Articole din Bauturi