facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Lapte de susan

Bauturi

Pentru prepararea laptelui de susan ai nevoie de:
• 2 linguri de seminţe de susan;
• 500 ml apă filtrată călduţă;
• 1-2 linguri de miere de albine sau 5 curmale.
lapte

Cum procedăm:
1. Toarnă seminţele într-un vas, acoperă-le cu apă şi lasă-le la înmuiat 2-5 ore. Le poţi pune la înmuiat de cu seară. Poţi folosi atât seminţe albe, cât şi negre, sau o combinaţie a lor. Dacă foloseşti seminţe negre, vei obţine „lapte de ciocolată”.

2. Cu ajutorul unei site extrage seminţele din apă şi toarnă-le în blender. Adaugă 200 ml de apă şi agită conţinutul în blender timp de 1 minut.

3. Adaugă în blender încă 300 ml de apă, 2 linguri de miere de albine sau câteva curmale spălate fără sâmburi pentru îndulcire. Agită compoziţia în blender timp de 10-20 secunde.

4. Laptele obţinut se filtrează prin sită. Opţional, poţi turna laptele inapoi in blender adăugandu-i o banană si/sau capsuni proaspete sau congelate pentru a obtine un coctail.

Notă
• Laptele de susan se recomandă copiilor după 1 an din două motive: pentru micuţi seminţele sunt greu digerabile şi mierea de albine este grea pentru ficat.

Cate ceva despre susan
Toţi ştiu că pentru a creşte sănătos şi a avea un schelet şi dinţi puternici, copiii au nevoie de calciu. Puţini însă ştiu că pe lângă produsele lactate o sursă minunată de calciu uşor asimilabilă este susanul. Seminţele de susan sunt bogate şi în magneziu şi fier, conţin vitaminele B1 şi E. Doar 30g de susan asigură norma zilnică de calciu necesară organismului. Pentru asimilarea maximală, se recomandă folosirea susanului crud, înmuiat şi mărunţit.

În alimentaţie susanul se foloseşte la condimentarea produselor făinoase, se adaugă în salate şi alte bucate din legume, din susan se prepară diverse paste, iar în combinaţie cu mierea de albine se obţine halva se susan. Uleiul de susan este un remediu contra afecţiunilor de sânge, se poate folosi în caz de răceală, diaree, gastrită, ulcer şi constipaţii. Fiind o sursă proteică, acesta favorizează recuperarea în caz de distrofie, stres, după eforturi fizice, duce la micşorarea nivelului de colesterină în sânge.

sursa: mama.md

Articole despre lapte