10 motive pentru care ar trebui sa mananci MASLINE
Alimentatie si nutritie
Chiar dacă acordam mai multă atenție uleiului de masline, măslinele sunt unele dintre cele mai răspândite fructe din lume. Da, sunt fructele, chiar dacă cei mai mulți dintre noi credem ca sunt legume. Iată 10 motive pentru care ar trebui sa consumam aceste mici delicatese în fiecare zi.
1. Maslinele au beneficii aupra sistemului cardiovascular
Atunci când radicalii liberi oxidează colesterolul, vasele de sânge sunt deteriorate și grăsimea se acumuleaza in artere, ceea ce duce, eventual, la un atac de cord. Nutrientii antioxidanti din maslinele negre impiedica aceasta oxidare a colesterolului, contribuind astfel la prevenirea bolilor de inima. Măslinele conțin grăsimi, dar sunt grasimi mononesaturate sănătoase care scad riscul de ateroscleroza si cresc colesterolul bun.
Studii recente au arătat ca grăsimile mononesaturate găsite în măsline (și in uleiul de măsline) pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Acidul oleic din măsline - odată absorbit în organism și transportat la celule - poate schimba modelele de semnalizare la nivel de membrana celulară. Aceste modificări la nivel de membrana celulelor duc la scaderea tensiunii arteriale.
2. Maslinele ajuta la pierdere în greutate
Se pare că grăsimile mononesaturate, de tipul celor găsite în măsline, atunci când înlocuiesc grăsimile saturate, pot ajuta la pierderea in greutate. Conform cercetarilor, consumul de ulei de măsline descompune grasimile din interiorul celulelor adipoase, reduce grăsimea de pe burtă și scade insensibilitatea la insulină.
Persoanele care au un consum ridicat de măsline, mananca mai putine calorii si sunt rareori supraponderale. Testele de sânge indica niveluri mai ridicate de serotonina, așa-numitul hormon de satietate care ne face sa ne simtim plini.
3. Maslinele ajuta prevenirea cancerului
Proprietatile antioxidante si anti-inflamatorii ale măslinelor le face un protector natural impotriva cancerului deoarece stresul oxidativ cronic si inflamatia cronica pot fi un factor cheie in dezvoltarea cancerului.
Masline negre sunt o sursa excelenta de vitamina E care are capacitatea de a neutraliza radicalii liberi în grăsimile din corp.
4. Maslinele usureaza durerile
Bogate in antioxidanti si substante nutritive anti-inflamatorii, maslinele pot actiona ca un ibuprofen natural. Uleiurile lor contin oleocanthal, o substanță cu agenți anti-inflamatorii. 50g (mai mult de 3 linguri si jumatate) de ulei de măsline virgin pe zi, conține o cantitate de oleocanthal cu efect anti-inflamator similar ca 1/10 ibuprofen doza pentru adulți.
5. Maslinele hranesc pielea și părul
Maslinele sunt bogate în acizi grași și antioxidanți care hranesc, hidrateaza și protejează. Cel mai important compus este vitamina E. Indiferent daca este aplicata local sau ingerata, vitamina E protejeaza pielea împotriva radiațiilor ultraviolete, impotriva cancerului de piele si imbatranirii premature. Puteți avea un ten sănătos, luminos prin spălarea feței în apă calda, apoi se aplică câteva picături de ulei de măsline, se lasa timp de 15 minute înainte de clătire.
6. Mai puține alergii cu extractele din masline
Cercetarile arata ca extractele din măsline funcționeaza ca anti-histaminice la nivel celular.
7. Masline asigura un tract digestiv sanatos
Consumul frecvent de vitamina E si de grasimile mononesaturate din măsline este asociat cu rate scazute de cancer de colon. Aceste substante nutritive ajuta la prevenirea cancerului de colon prin neutralizarea radicalilor liberi. De asemenea, funcția de protecție a uleiului de măsline are un efect benefic asupra ulcerului si gastritei. Uleiul de măsline activează secreția de bilă și hormoni pancreatici in mod natural, reducând astfel incidența formării calculilor biliari. O ceasca de masline naturale conține 17% din doza zilnică de fibre, ceea ce asigura sanatatea tractului digestiv.
8. Maslinele sunt o sursă bună de Fier
Maslinele, in special cele negru sunt foarte bogate in fier. Capacitatea celulelor roșii din sânge de a transporta oxigenul in corp se datorează prezenței de fier în sânge. În cazul în care avem lipsă de fier, țesuturile noastre nu primesc suficient oxigen, putem avea senzatie de frig sau ne simtim slabiti. Fierul joacă un rol esențial în producerea de energie.
9. Maslinele ajuta la sănătatea ochilor
O cana de masline contine 10% din doza zilnica recomandata de vitamina A care este cruciala pentru ochi sănătoși. Aceasta permite ochiului să distingă mai bine între lumină și întuneric, îmbunătățind astfel vederea pe intuneric. Mai mult, vitamina A lupta împotriva cataractei, degenerarii maculare, glaucomului și altor boli oculare legate de vârstă.
10. Maslinele cresc nivelurile de glutation din sange
S-a demonstrat ca măslinele au capacitatea de a crește concentrațiile de glutation (unul dintre nutrienții antioxidanti ai organismului). Consumul de pastă de măsline este asociat cu nivelul de glutation crescut în mod semnificativ în sânge și îmbunătățirea capacității antioxidante.