Vitaminele in alimentatia naturala | SuntSanatos.ro
facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    googleplus suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Vitaminele in alimentatia naturala

Alimentatie si nutritie

In plante si alimente exista elemente nutritive, cu proprietati miraculoase, care realizeaza “uniunea” dintre razele solare si elementele fizice ale pamantului. Acestea sunt vitaminele. Ele patrund in corpul uman in primul rand prin alimentatie si determina producerea de energie, dezvoltarea celulara, functionarea sistemului nervos, dezvoltarea musculaturii si a structurii osoase, buna functionare si organelor interne si chiar starea noastra psihica. Vitaminele se gasesc in stare naturala in majoritatea legumelor si fructelor, in lactate, oua, cereale, si in anumite specii de plante medicinale. Cu toate acestea, nu arareori, apar cazuri de carente de vitamine sau dimpotriva, hipervitaminoze, factorii principali in aparitia acestora fiind erorile de alimentatie sau excesul in utilizarea unor vitamine sintetice.

Sa pastram vitaminele!
Ca urmare a artificializarii hranei, aceste substante vitale, vitaminele, nu sunt preluate in cantitati adecvate din alimentatie, de aceea in Occident a avut loc o adevarata explozie a productiei de suplimente de vitamine si minerale. In alimentatia de tip occidental (care ia amploare din ce in ce mai mare si in Romania), accentul cade pe folosirea in cantitati mari a alimentelor bogate in proteine si zaharuri. Cu cat absorbtia acestor substante nutritive (proteine si zaharuri) este mai mare, cu atat necesarul de vitamine in organism creste.
alimentatie38

In mod normal, simpla consumare a unor alimente bogate in vitamine ar aduce in organism cantitatea de vitamine necesara unui organism sanatos. Lucrurile nu sunt insa atat de simple, pentru ca in ultimul timp tot mai multi oameni au o alimentatie gresita: in mare masura, hrana prelucrata termic sau chimic, legume si fructe modificate genetic (pe care le gasim frecvent si in pietele noastre, cu un aspect foarte promitator, dar lipsite de gust si miros), semipreparate si conserve. Un cercetator in domeniul nutritiei remarca faptul ca oamenii au reusit, pana la urma, sa descopere metodele cele mai eficiente prin care pot sa distruga si ultimele vitamine naturale din alimente: prepararea chimica, prelucrarea termica, congelarea, reducerea din alimentatie a fructelor si legumelor proaspete.

Vitaminele sintetice versus vitaminele naturale
O astfel de alimentatie a dus, fireste, la carente vitaminice si la aparitia frecventa a bolilor degenerative si metabolice. A devenit necesara o noua sursa de vitamine pentru organism, iar comoditatea si ritmul de viata accelerat au condus la productia micilor pastile sau casete cu suplimente de vitamine, cu care se poate compensa, printr-un efort minim, deficitul de substante atat de necesare corpului.

Trebuie sa stim ca nu toate suplimentele alimentare care contin extracte din plante, vitamine, minerale sau aminoacizi, sunt naturale si tocmai de aceea administrarea lor trebuie sa fie facuta cu prudenta, si numai in cazuri de stringenta necesitate. In Occident, dupa un prim val de entuziasm generat de descoperirea posibilitatii de sinteza a vitaminelor, a urmat un val de ingrijorare o data cu fenomenele negative produse de administrarea in exces a unor vitamine sau de alimente imbogatite cu suplimenti nutritivi.

Numeroase reactii atat pro, cat si contra utilizarii suplimentelor alimentare, au fost declansate datorita aparitiei unor firme-fantoma, care vand suplimente cu supradoze de vitamine sintetice. Este necesara o mare atentie atat in ceea ce priveste tipul de suplimente folosite, cat si dozele administrate, pentru ca depasirea dozelor normale de vitamine poate conduce la aparitia a diferite boli.

Mai multe alimente naturale!
Un alt aspect mai putin luat in seama este acela ca foarte multe dintre alimentele pe care le cumparam in mod curent sunt imbogatite cu vitamine, in mare masura sintetice. Printre acestea sunt: margarina (produs sintetic care, daca nu ar fi imbogatit cu vitamine, ar genera numeroase tulburari, printre care xeroftalmie), orezul alb (inainte de decorticare este bogat in vitamine B, dupa decorticare se impregneaza cu o solutie de vitamina B), fulgii de cereale (cu adaosuri de vitamina A), produsele din fructe, zaharul cristalizat, ceaiul negru etc. Un consumator impatimit al unor astfel de alimente poate sa ajunga cu usurinta la hipervitaminoza, fara ca macar sa stie de ce se confrunta cu simptome neplacute! Cu atat mai mult este necesar ca preparatele farmaceutice vitaminizante si concentratele de vitamine sa fie folosite numai la recomandarea expresa a medicului curant, in special in deficientele acute de vitamine sau in cazul unor afectiuni in care este necesar un aport masiv al unor vitamine.

Hipervitaminoza are si un pol opus: carenta vitaminica. Aceasta este stimulata de consumul frecvent al bauturilor alcoolice, tutunului, cafelei si zaharului – “alimente” care nu fac altceva decat sa epuizeze treptat resursele vitale si rezervele nutritive ale organismului.

Nutritionistii recomanda preluarea vitaminelor direct din alimentele naturale, pentru ca aici, vitaminele se afla intotdeauna in “compania” altor substante vitale, cu care actioneaza sinergic, ceea ce face ca ele sa fie perfect asimilabile si compatibile cu organismul uman.

Rareori apare o hipervitaminoza datorata consumului de morcovi sau de tarate de grau, dar exista dezechilibre create de vitaminele sintetice sau de alimentele imbogatite cu vitamine. Din aceste motive, din alimentatia noastra nu trebuie sa lipseasca alimentele vii, fructe si legume, uleiurile vegetale obtinut prin presare la rece (de floarea soarelui si masline), galbenusul de ou, polenul apicol, cerealele integrale, lactatele proaspete, plantele medicinale bogate in substante nutritive etc. In tabelul urmator sunt prezentate alimentele cele mai bogate in vitamine, care trebuie sa fie prezente in alimentatia fiecarui om.

Atentie, toate vitaminele luate in doze mari zilnic, timp indelungat (mai ales cele sintetice), pot duce la aparitia hipervitaminozelor. O exceptie o constituie vitamina C care nu se acumuleaza in corp, dar care, consumata in mod abuziv, conduce la litiaza renala.

Date statistice

Urmatoarele date privitoare la scaderea continutului de vitamine sunt extrem de sugestive.

- Faina neagra (integrala) de grau contine cantitati considerabile de vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, H) si vitamina E; spre deosebire de aceasta, faina alba supra-rafinata (“000”) contine, intr-adevar, 0 mg (!) vitamine, fiind astfel un produs lipsit de factori hranitori esentiali. Cu cat faina este mai alba, cu atat continutul de vitamine este mai redus, ceea ce ramane fiind doar amidonul.

- Prin congelare, cantitatea de vitamina C din legume si fructe se reduce cu 30-50% fata de aceleasi alimente in stare proaspata, vitaminele din complexul B scad cu aproximativ 50%, iar in cazul vitaminei A, pierderile sunt de 10-20%.

- Prelucrarea termica a hranei (la temperaturi peste 60 de grade C) conduce la o pierdere marcanta a continutului de vitamine (mai ales C si B), mergand pana la 70%. Prin reincalzirea repetata a hranei, proportia lor va scade din ce in ce mai mult.

Prelucrarea industriala si chimica a alimentelor, precum si conservarea lor, reprezinta alti factori de reducere considerabila a procentului de vitamine. Desi cantitatile de vitamine sunt, in general, trecute pe ambalajele alimentelor, o data cu trecerea timpului, conservarea, conditiile de depozitare si temperatura fac ca proportiile acestora sa fie in general mult mai reduse.

Terapeutii naturisti recomanda sa se introduca in hrana zilnica mai multe alimente vii, proaspete, in perioadele anului in care aceasta este posibil. Prin unele modificari simple ale procesului de preparare a hranei se pot, de asemenea, conserva principiile vitale: vegetalele sa nu se fiarba mai mult timp decat este strict necesar, zarzavaturile sa fie adaugate intotdeauna la sfarsit si, pe cat posibil, hrana sa nu fie reincalzita; sa se foloseasca mereu garnituri “verzi” si salate proaspete, sa se consume sucuri naturale de fructe preparate in casa, sa se evite congelarea alimentelor vegetale.
Sursa: kamala.ro

Articole despre vitamine