facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Studiul China (The China Study)

Documentare


Cel mai complet studiu asupra nutriţiei realizat vreodată, având implicaţii extraordinare asupra dietei, pierderii în greutate şi sănătăţii pe termen lung.

Problemele de sănătate ale omenirii sunt şi devin în fiecare zi tot mai copleşitoare. Extinderea galopantă a aşa-ziselor boli cronice degenerative (boli cardio-vasculare, cancer, obezitate, diabet, boli autoimune, boli neuro-psihice, boli ale aparatului locomotor, etc.) îngrijorează pe toată lumea.
the-china-study

Sistemul medical este pur şi simplu copleşit. Fără îndoială că în patogeneza acestor boli nutriţia are un cuvânt greu de spus, numai că, acest capitol al experienţei umane se află la intersecţia multor căi şi în bătaia multor vânturi.

Tradiţia culinară, obiceiurile alimentare ale fiecărui popor şi individ, corelarea acestora cu evenimente sociale multiple (sărbători, experienţe şi evenimente de grup dintre cele mai diverse), structurarea unor plăceri gustative determinate uneori de intensitatea fenomenului de dependenţă şi exploatarea acestora de o întreagă industrie, adesea organizată în giganţi financiari, care ajung să manipuleze prin politicile de marketing grupuri enorme populaţionale, deseori la scară planetară, toate acestea sunt doar câteva din motivele pentru care domeniul nutriţiei sănătoase pare adesea unul dificil.

Şi nu în ultimul rând, sistemul medical este adesea neconvingător, confuz, manipulat, iar pentru că domeniul miroase puternic a bani, nici şarlatania nu se dă înapoi să se înfrupte de la această masă copioasă.

Cu toate acestea, există un segment al cercetării medicale care, în mod obiectiv, cu dovezi ştiinţifice pertinente, defineşte din ce în ce mai clar rolul şi locul nutriţiei ca act medical, atât în păstrarea sănătăţii, cât şi în recuperarea din starea de boală.

Studiul China este rezultatul cercetărilor de o viaţă făcute de unul dintre marii nutriţionişti ai lumii contemporane. Autoritatea şi onestitatea lui Colin Campbell te  cuceresc chiar de la început. Pe de o parte radiografia fenomenului nutriţional în societatea americană actuală cu deconspirarea jocului de culise, pe de altă parte demersul absolut convingător pentru definirea tipului de alimentaţie sănătoasă, cu impactul ei major în menţinerea şi refacerea sănătăţii, te reţin şi te atrag de la inceput pana la sfarsit.

Nu este o voce singulară, ci exponentul unui nou trend în definirea nutriţiei sănătoase. Citind această carte, rămâi uimit câtă boală şi suferinţă, pe de o parte, şi câtă stare de sănătate, pe de altă parte, pot exista în extremitatea distală a celor două instrumente: lingura şi furculiţa. De asemenea, rămâi uimit câte forţe sunt interesate să-ţi manipuleze aceste două instrumente care, pe lângă boală sau sănătate, operează cu sume enorme din finanţele lumii. Şi, nu în ultimul rând, cum aceste două instrumente modelează aerul, apa, copacii, florile, câmpiile, munţii şi razele soarelui de pe această planetă, cum pot să o îmbătrânescă sau, din contră, să o întinerească. Înţelegem astfel de ce este atât de important cum folosim aceste două instrumente: lingura şi furculita.

Dr. Paul Costache, medic primar, internă Centrul Medical Medinvest, Buzău

Articole despre lapte