facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Spanac

Plante medicinale

Spinaceae oleraceae Fam. Chenopodiaceae.

spanac1

Compozitie chimica: saruri minerale din belsug: la 100 g; 510 mg de sodiu, 375 de potasiu, 49 de calciu, 37 de fosfor, 37 de magneziu, 29 de sulf, 0,60 de mangan, 0,45 de zinc, 0,13 cupru, iod, arsen, Vitaminele: A, B1, B2, B6, C, caroten B9 (acid folic), B12, K, clorofila; spinacina (arginina, lizina); mucilagii; glucide (7 g); protide (2 g);lipide (0,50). Cat despre fier, continutul lui este 2-6 mg. 700 mg de acid uric la 100 g. Alte saruri minerale, etc.

Proprietati farmacologice:
remineralizant de mare valoare, antianemic, antiscorbutic, tonicardic, activator al secretiei pancreatice, anticancerigen, curata caile digestive. Amelioreaza bolile de ficat incipiente (semintele). Beta-carotenul previne sau chiar ajuta la vindecarea cancerului. Vitaminele C este un antioxidant care si ea ajuta la tratamentul cancerului.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni; acnee, afectiuni cardiace, afectiuni dermatologice, anemie, arsuri, astenie fizica si nervoasa, atonia vezicii urinare, cancer, cistita, constipatie, convalescenta, crestere, depresiuni fizice si nervoase, diabet zaharat, eczeme, edeme, hipertensiune arteriala, nefrite, obezitate, pecingine, plagi atone, prostatita, rahitism, reumatism scorbut, senescenta, ulcere de piele, viermi intestinali.

Preparare:

- crud de preferinta in salate si in cruditati.
-Suc de spanac obtinut cu storcatorul amestecat cu o parte suc de spanac si 4 parti de suc de morcov. Se consuma 600 ml pe zi cu 15 minute inainte de mesele principale, la convalescenta sau alte afectiuni.
-Seminte 1-2 lingurite puse la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se consuma la constipatie.

-Frunze fierte in ulei-cataplasme pe rani
-Frunze proaspete aplicate pe rani sau se pun zdrobite in diferite amestecuri ca masca de fata pentru regenerarea pielii. Se tin timp de 20 de minute dupa care se spala cu apa calda.
- La un litru de vin de calitate se pune 200 ml de suc de spanac. Se va consuma cate 50 ml de trei ori pe zi in cazul in care se doreste o remineralizare, in afectiunile inimii, etc.

-Tinctura- 200 ml suc de spanac se vor pune cu 100 ml alcool alimentar de 70?. Se va lua 1 lingurita de 3 ori pe zi. Se poate folosi in cure de lunga durata fara sa fie nici un efect secundar nedorit. Cei care au contraindicatii la aces produs nu este indicat sa- foloseasca. Se poate de asemenea amesteca cu alte tincturi.
Contraindicatii; hepatism, reumatism, artritism piatra la rinichi sau vezica, guta, inflamatii gastrice sau intestinale (din cauza oxalatilor de potasiu si calciu).

spanac2

Articole despre spanac


Articole din Plante medicinale