facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Sa spunem multumesc

Documentare

În acest discurs de 3 minute, deceptionant de simplu, dr. Laura Trice meditează despre puterea magică a cuvântului "multumesc" -- pentru a întări o prietenie, a repara o legătură, a ne asigura că cealaltă persoană stie ce înseamnă pentru voi. Încercati.

multumesc

Salut. Sunt aici să vă vorbesc despre importanta  laudei, admiratiei si a multumirii,  si că ele trebuie să fie specifice si veritabile.

Si modul în care am devenit interesată de asta a fost, c-am observat în mine când cresteam, si până acum câtiva ani în urmă, c-as fi vrut să spun multumesc cuiva, as fi vrut să laud pe cineva, as fi vrut să accept laudele lor pentru mine dar nu ştiu din ce cauză mă opream. Si mă tot întrebam, de ce? Mă simteam timid, mă simteam jenat. Si atunci mi-a venit întrebarea, oare doar eu procedez asa? Asa că am decis să investighez.

Am noroc că lucrez într-o institutie de reabilitare, si întâlnesc persoane care văd viata si moartea fiind dependenti(de dorguri, alcool etc.). Si uneori totul se rezumă la ceva simplu ca de exemplu, durerea e că tatăl lor a decedat fără să zică vreodată că-i mândru de ei. Dar apoi, aude de la familie si prieteni că tatăl zicea la toti altii că era mândru de el, dar n-a zis asta niciodată fiului. E din cauză că nu stia că fiul lui avea nevoie să audă asta.

Asa că întrebarea e, de ce nu cerem/rugăm să primim ce avem nevoie? Cunosc un domn căsătorit 25 de ani care râvneste să audă sotia lui spunînd, "Multumesc că aduci pâine pe masă ca eu să pot sta cu copiii acasă", dar nu va cere niciodată asa ceva. Cunosc o femeie care se pricepe bine la asa ceva. Ea săptămânal se întâlneste cu sotul ei si-i zice, "Sincer as vrea să-mi multumesti pentru tot ce-am făcut prin casă si cu copiii." Si el: "O, e asa de minunat, asa de minunat." Si lauda trebuie să fie veritabilă, dar ea îsi asumă răspunderea pentru asta. Si April, o prienă de-a mea încă de la grădinită, ea le multumeste copiilor ei că fac mici lucrări pe acasă. Si ea zice: "De ce n-as multumi, chiar de ei trebuie să facă aceasta?"

Asa că întrebarea e, de ce eu stăvileam impulsul? De ce alti oameni îsi stăvilesc acest impuls? De ce pot zice: "Pregătiti-mi un steak mediu, vreau pantofi mărimea sase", dar nu zic "Mă poţi lăuda pentru aceasta?" Si e din cauză că prin această întrebare vă comunic date importante despre mine. Vă comunic la ce ma simt nesigură. Vă arăt unde am nevoie de ajutorul vostru. Si vă tratez pe voi, apropiatii mei, de parcă mi-ati fi dusmani. Ce-ati putea face cu această informatie? Ati putea să mă neglijati. Ati putea face abuz de ea. Sau poate chiar ati putea să-mi satisfaceti nevoia.

Mi-am dus bicicleta la un punct de deservire -- ador asta -- aceiasi bicicletă, si ei i-au făcut ceva numit "îndreptarea" rotilor. Tipul îmi zice: "Stiti, îndreptatul rotilor, va face bicicleta mult mai bună." Primesc aceiasi bicicletă înapoi si ei au scos toate îndoiturile mici din aceleasi roti pe care le am de doi ani jumătate, si bicicleta e ca si nouă. Asa că vă voi provoca pe toti. Vreau să vă "îndreptati" rotile: fiti onesti despre lauda pe care doriti s-o auziti. Ce râvniti să auziti? Mergeti acasă la sotie, si întrebati-o ce râvneste ea? Mergeti acasă la sot -- ce râvneste el? Mergeti acasă, puneţi-le aceste întrebări si apoi ajutati oamenii din jur.

Si e atât de simplu. Si de ce ne-ar păsa de asa ceva? Vorbim despre pace-n toată lumea. Cum putem avea pace în lumea lumea cu culturi, limbi diferite? Cred asta se începe de la familie la familie, sub acelasi acoperis. Aşa că haideţi să începem cu noi înşine. Si vreau să vă multumesc tuturor din audientă că sunteti soti excelenti, mame excelente, prieteni, fiice, feciori excelenti. Si poate cineva nu v-a zis asta niciodată, pe când ati făcut ceva foarte si foarte bine. Si vă multumesc că sunteti aici, c-ati venit si că schimbati lumea cu ideile voastre.

Articole despre


Articole din Documentare