facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Pollyanna - Secretul multumirii

Filme artistice

Pollyanna e personajul principal din romanul scris de Harriet Lummis Smith - "Secretul multumirii". Fiica unui misionar sarac, ramasa orfana intai de mama, apoi de tata, ea vine sa locuiasca impreuna cu matusa Polly. In ciuda necazurilor, Pollyanna era intotdeauna bucuroasa si multumita. Intrebata care e secretul ei, ea il dezvaluie: e vorba despre "jocul bucuriei": în orice situatie, să găsească un motiv pentru care e bucuroasă. Ea explică regulile jocului unei doamne ipohondre ce-si pune la punct detaliile înmormântării si îsi comandă sicriul, reusind s-o determine pe aceasta să se gândească mai mult la viata decât la moarte.
pollyanna

- Vedeti, eu întotdeauna mi-am dorit o păpusă, dar nu am avut niciodată bani pentru asta. Asa că tata le-a scris altor misionari să-mi trimită o păpusă  la mâna a doua ("second hand"). A fost o eroare comică. Când au venit pachetele cu ajutoare, în loc de păpusă, am primit o pereche de proteze. Bine-nteles că am fost foarte dezamăgită, dar tatăl meu a inventat atunci jocul bucuriei. "Hai să nu ne posomorâm. Să încercăm să găsim un motiv pentru care să fim bucurosi." Si ne-am jucat jocul acesta o vreme, si am început să găsesc motive să fiu bucuroasă, uitând de păpusă.
- Ce poate fi optimist la o pereche de proteze?
- Tatăl meu a zis să fim bucurosi că nu avem nevoie de ele!

O altă scenă minunată si plină de întelepciune îi pune în dialog pe Pollyanna si pe preotul orăselului ce obisnuia să aibă abordări amenintătoare în predicile lui, să-l portretizeze pe Dumnezeu răzbunător si darnic în pedepse.  Fetita îi povesteste cum si tatăl ei avea dificultăti în a ajunge la sufletele enoriasilor până si-a dat seama si a început să aplice în activitatea lui de misionar evidentierea a ceea ce e bun în oameni, iar predicile sale s-au axat de-atunci pe textele bucuriei, texte fericite si optimiste din biblie.

Stiti că sunt 800 de astfel de texte vesele în biblie? Tatăl meu spunea că dacă Dumnezeu s-a ostenit să ne spună de 800 de ori să fim veseli si să ne bucurăm, înseamnă că a vrut să facem asta.

Pollyanna molipseste tot orăselul cu voiosia si optimismul ei si reuseste să aducă mai multă fericire si motive de bucurie locuitorilor lui.


Articole despre film artistic