facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

CODEX ALIMENTARIUS - controlul Noii Ordini Mondiale asupra suplimentelor alimentare si impunerea globala a alimentelor modificate genetic

De evitat

ONU a creat Comisia Codex Alimentarius (sau Codex) in 1963 prin intermediul Organizatiei pentru Alimente si Agricultura (OAA) si al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), pentru a promova controlul alimentelor si practicile a€žcorectea€œ in comertul global cu alimente. Comisia Codex Alimentarius este o organizatie inter-guvernamentala cu 170 tari membre. Comisia coordoneaza activitatea unor organizatii guvernamentale si ne-guvernamentale (ONG-uri) in ceea ce priveste standardele alimentare. Majoritatea ONG-urilor internationale participante la intrunirile Codex-ului o reprezinta teribilele corporatii trans-nationale. Organizatiile non-guvernamentale au statut de observatori, dar nu au drept de vot.

Codex-ul a devenit principala organizatie internationala care stabileste standardele in comertul global cu alimente si este gazduit de sediul central al OAA din Roma.

Codexul mai cuprinde 30 de comitete si organizatii inter-guvernamentale gazduite de diferite tari, fiecare ocupandu-se de aspecte specifice ale productiei de alimente, de la branzeturi, cereale, produse din carne, mancare organica, alimente modificate genetic (GM), aditivi alimentari, suplimente alimentare, pesticide etc. pana la igiena alimentelor.
Cele aproximativ 300 de reguli si standarde ale Codex-ului sunt utilizate de tarile membre ca o baza a legilor lor regionale si nationale, precum si de catre Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) ca punct de plecare pentru reglarea disputelor legate de comertul international. Codex-ul adopta deciziile prin vot al delegatilor guvernamentali prezenti la intruniri. Prezidiul poate sa anuleze orice decizie iar ONG-urile pot sa influenteze hotararile luate dar nu au drept de vot. Cele mai multe decizii adoptate de Codex sunt deja luate inainte de intruniri, de catre tarile participante cu cea mai mare influenta.
Codex-ul a deviat mult de la obiectivele sale initiale, care erau centrate la modul declarativ pe nevoia de a proteja consumatorul prin asigurarea de alimente lipsite de contaminanti si pesticide. In prezent, Codexul decide in realitate nivelurile a€žacceptabilea€œ pentru orice: pesticide, la aditivi chimici, alimente modificate genetic, metale grele etc. Codex-ul lucreaza dupa un set de reguli toxicologice discretionare cand vine vorba de controlul alimentelor. Astfel, se bazeaza pe cercetari facute asupra toxinelor studiate fiecare izolat si nu ia in considerare totalitatea chimicalelor la care suntem expusi. Tipurile si nivelurile chimicalelor si contaminantilor considerate ca a€žne-periculoasea€œ sunt stabilite prin asa-numitul a€žconsens stiintific internationala€œ, adica dupa bunul plac al marilor producatori. De fapt, oamenii de stiinta implicati sunt platiti si cumparati de catre cele mai mari companii producatoare de alimente si medicamente din lume. Acesti oameni de stiinta stabilesc care alimente modificate genetic pot fi folosite ca hrana (bazandu-se pe foarte putine date stiintifice, dar ascultand fara cracnire poruncile venite de la stapanii lor, proprietarii marilor companii producatoate de monstri transgenici) si sunt gata sa faca compromisuri in ce priveste practicile pe care se bazeaza agricultura organica [a€¦]. In acest fel, supermarketurile si companiile internationale de distributie a alimentelor beneficiaza de pe urma preturilor ridicate, pe care mai ales cei din Vest sunt gata sa le plateasca pentru a beneficia de hrana a€žorganicaa€œ.
Dezinformari despre Codex
Se tot zvoneste ca din 31 decembrie 2009, Codexul va fi pus in practica. Incorect. Acesta data este de fapt numai unul dintre termenele de implementare a Directivei Europene a Suplimentelor Alimentare si nu are de-a face nimic cu Codex-ul.
Textul regulilor Codexului cu privire la suplimentele alimentare: vitamine si minerale, care se bazeaza pe o directiva a UE a fost ratificat in iulie 2005 si nu va fi finalizat pana in 2012 sau 2013. Numai de atunci este posibil sa fie utilizat ca baza pentru legile nationale si regionale in diverse parti ale lumii.
In mare masura, regulile Codexului in privinta suplimentelor alimentare sunt oarecum irelevante pentru europeni din simplul fapt ca reflecta legile europene pe care se bazeaza, iar noi in cele din urma suntem afectati de legi, nu de Codex.
Multe reguli si standarde, ca de exemplu cele cu privire la recoltele modificate genetic si la alimentele a€œorganicea€ sunt complete, dar fac totodata subiectul unor amendamente regulate.
Legatura dintre Codex si legile UE
De mai mult de 15 ani, Comitetul Codex-ului pentru Nutritie si Alimente pentru Cerinte Dietetice Speciale (CCNACDS) se concentreaza pe reducerea dozajelor permise de suplimente alimentare (vitamine si minerale, n.tr) la nivele extrem de joase.
Acest fapt va determina guvernele sa considere tot ceea ce e peste limita stabilita (de Codex) ca avand efect de medicament (si ar necesita eliberarea lor numai pe baza de reteta, n.tr).
In acest fel medicina functionala, nutritionala si integrativa care folosesc doze ridicate de vitamine si minerale in locul medicamentelor conventionale ar putea fi puse in pericol.
In teorie e posibil ca suplimentele respective sa fie autorizate ca medicamente dar la un cost prohibitiv pentru multe companii mici care vand produse terapeutice naturale.
Companiile farmaceutice ar putea, in principiu, inregistra suplimentele ca medicamente dar nu vor beneficia prea mult prin vanzarea de produse naturale ne-patentate in locul produselor lor de baza, patentate.
In 2002, o directiva a UE a trecut la limita prin Parlamentul European, o masura de a€žarmonizarea€œ a legilor in privinta vitaminelor si mineralelor pentru cele atunci 15, acum 27 state membre. Aceasta lege care a fost contestata partial cu succes de catre campania grupului Alianta pentru Sanatate Naturala (ASN) are ca scop sa controleze care vitamine si minerale pot fi considerate suplimente alimentare si care sunt dozele maxime care pot fi comercializate.
ASN a reusit sa conteste acea parte a legii care era in vigoare, si anume ingredientele care vor putea fi folosite. O victorie clara, castigata la Inalta Curte a Londrei in 2004 si apoi la Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg in 2005, a fost ca forma naturala a vitaminelor si mineralelor sa fie socotita ca nefiind scop al directivei (aceasta forma naturala risca sa fie abolita ca urmare a costului prea ridicat necesar dovedirii utilizarii lor fara riscuri).
Din fericire, aceste componente sunt considerate la ora actuala alimente (si nu medicamente, n.tr) si daca de exemplu vrei sa consumi carotenoizi concentrati extrasi din morcovi sau folat extras din spanac, o sa fii afectat de aceleasi legi care il afecteaza pe aprozaristul care vinde legumele intregi. Aici, noi consumatorii am castigat.
UE si Codexul vor ca dozajele terapeutice ale suplimentelor alimentare sa fie scoase in afara legii.
ASN e inca o data in linia intai in lupta impotriva stadiului doi al acestei Directive (vezi mai sus, punctul 3), adica impotriva impunerii a€žarmonizarii nivelurilor maxime de suplimentea€œ in UE. Si aici e tocmai punctul unde legatura cu Codex-ul devine interesanta. Doua institutii europene, Comisia Europeana (managerul de risc) si Autoritatea Europeana de Siguranta Alimentara (estimatorul riscului si organizatia care coordoneaza controlul alimentelor in UE) se straduiesc sa reduca dozajele suplimentelor (vitamine si minerale) mult sub nivelul sub care ar avea vreun efect benefic.
In acest scop, ei folosesc ceea ce ASN a descoperit ca sunt de fapt date stiintifice de proasta calitate. Mai mult, se manipuleaza date si statistici pentru a se ajunge la anumite concluzii in loc sa se incerce stabilirea unor niveluri de dozaj care sa aiba vreun sens.
Trebuie sa intelegem: Comisia Europeana e o voce deosebit de puternica in cadrul CCNACDS. De fapt cea mai puternica voce. De ce, ar putea cineva sa se intrebe? In cea mai mare parte deoarece a folosit in avantajul sau o schimbare in procedurile Codexului, schimbare adoptata in 2003, care permite membrilor Codexului sa voteze dupa blocurile comerciale (de afaceri) de care apartin. In acest fel, reprezentanti ai Comisiei Europene, care nu au fost votati de care cetatenii UE iau hotarari care ii afecteaza direct pe cei 500 milioane de cetateni europeni. In acest fel oficialii exporta modelul european via Codex.
De notat este ca delegatia Comisiei Europene la intrunirile CCNACDS este intens sustinuta de secretariatul german al CCNACDS si de catre presedintele acestuia Dr. Rolf Grossklaus, a carui organizatie - Institutul Federal de Estimare a Riscurilor din Germania - ar vrea sa ne limiteze la cele mai scazute niveluri de vitamine si minerale propuse vreodata. [a€¦]. Ce ziceti de exemplu de interzicerea oricarui supliment care sa contina fier, mangan, cupru sau vanadiu? Asta vrea Dr. Grossklaus pentru voi.
Pe masura ce nivelurile foarte joase permise pentru suplimentele alimentare vor fi implementate, va creste presiunea ca fiecare tara sa clasifice suplimentele ca medicamente (in special cele care la un dozaj suficient ar putea fi benefice).
Australia si Canada au implementat deja sisteme de control a€žalimente ca medicamentea€œ pentru suplimentele alimentare, iar tari ca Germania sau Danemarca au impus de multi ani reducerea drastica a dozajelor maxime si anticipeaza ziua in care celelalte tari europene vor impune aceleasi restrictii.
Ironia e ca tocmai acele tari care au impus doze foarte scazute de suplimente au fost contestate in justitie ca urmare a faptului ca aceste niveluri scazute contravin Tratatului European si stanjenesc functionarea pietei europene unice. Dar in viitor cu noile legi care propun armonizarea (reducerea drastica) a nivelurilor de dozaj pentru toate tarile membre, astfel de contestari nu vor mai avea loc.
Impactul pe scara larga
Mexicul, unde legile au fost destul de laxe, permitand dezvoltarea unei industrii de tratare a cancerului pe cai naturale, este acum fortat sa-si inaspreasca legislatia. Carta de Cooperare Trilaterala semnata de comunitatea economica Mexic-Canada-USA este mecanismul prin care surubul se strange in toate cele trei tari.
Daca NAFTA intra in vigoare, legile afectand alimentele modificate genetic (GM), aditivii alimentari, pesticidele s.a. vor fi aliniate la standardele europene prevazute deja in Codex. Aproape cu siguranta ca trecerea de la o pozitie anti-GM la una pro-GM in Europa s-a facut datorita USA si Canadei.
Dupa ce marile blocuri comerciale vor fi aliniate, natiunile mai mici vor fi fortate sa danseze cum le canta Codexul.
Regulamentele Codexului in privinta vitaminelor si mineralelor
In 2005, Codex-ul a aprobat reguli foarte restrictive in ceea ce priveste vitaminele si mineralele, reguli care oglindesc directiva europeana pentru suplimente alimentare (vezi mai sus, punctele 3 si 4). Aceasta s-a facut in ciuda opozitiei puternice a unor state ca Africa de Sud, China, India si a mai multor organizatii de protectie a sanatatii.
Un punct important de subliniat e ca numai o organizatie de protectie a sanatatii are statut de observator pe langa Codex, este vorba de organizatia americana Federatia Nationala de Sanatate.[a€¦]. Toate celelalte organizatii similare au fost respinse cand au aplicat pentru statutul de observator al Codexului.
[a€¦]. OMS si-a exprimat nu o data temerile cu privire la Codex. Tarilor care si-au exprimat de asemenea temerile li s-a spus ca nu e obligatoriu sa urmeze directivele acestuia. Dar specialisti care cunosc bine Codexul, ca Dr. Robert Verkerk, director stiintific si executiv al ASN, spune ca de fapt a€žtarilor nu li se spune ce patesc daca nu danseaza dupa cum le canta Codexul. Ele ajung pe mana politaiului Codexului, OMC. Ceea ce e de rau avand in vedere sanctiunile si amenzile pe care OMC le aplicaa€œ.
Cine isi permite sa nu joace cum ii canta Codexul?
Ironia e ca tocmai tarile europene ar trebui sa stie cel mai bine cat te costa daca nu dansezi cum iti canta Codexul! Europa plateste anual amenzi de cate 117 milioane $ catre USA si 11 milioane $ catre Canada pentru ca refuza sa importe carne si produse lactate provenite de la vite hranite cu hormon de crestere bovina recombinat (rbGH). Pe scurt, Codexul spune ca nu e daunator sa consumi carne cu rbGH si in consecinta orice tara care nu accepta astfel de produse e amendata de OMC. Tineti minte ca astfel de amenzi sunt anuale si vor continua pana cand tara care le plateste va accepta sa respecte regula prin a carei incalcare e penalizata.
Poate ca plata acestor amenzi e floare la ureche pentru o super-putere ca Europa care colecteaza taxe de la 500 milioane de oameni, dar tarile mici care se opun nu isi pot permite sa plateasca atat de mult OMC-ului.
Sper ca acuma intelegeti de ce legiuitorii pun aceeasi placa celor care se opun Codexului. Se spune repetat: a€žDe ce va temeti de Codex, e un sistem voluntara€¦ Noi, guvernantii, trebuie sa ne supunem Codexului in privinta exportului, dar nu il vom impune in teritoriua€œ.
Verificati ce se zice pe site-ul administratiei americane http://www.cfsan.fda.gov/~DMS/dscodex.html.
Problema e ca guvernele si Codexul insista ca regulamentele Codexului au fost stabilite in mod stiintific la nivel international (cu toate ca noi consideram ca datele stiintifice pe care se bazeaza nu sunt corecte). Ca atare, exista o presiune crescanda sa se aplice Codexul nu numai la nivel de exporturi ci si in interiorul fiecarei tari [a€¦].
Venind inapoi la chestiunea carnii continand hormon de crestere bovina (rbGH) se pare ca Europa nu isi mai permite sa o evite mult timp. Astfel, Comisia Europeana se pregateste ca renunte la moratoriul care tine deja de 8 ani, impotriva produselor modificate genetic.
Aceasta se petrece pe fondul unei campanii (sustinute de guverne si de companii biotech precum Monsano) campanie bazata pe informatii false cum ca produsele modificate genetic nu au efecte negative si sunt necesare asigurii necesarului de hrana al lumii.
Totul se bazeaza pe dezinformare (voita sau nu) si daca noi, publicul, nu ne opunem, comercializarea produselor continand doze extrem de scazute de vitamine si minerale precum si a alimentelor modificate genetic, va deveni norma obligatorie pentru toti.
Fierband broasca la foc mic
Am aratat mai sus cum o parte a legislatiei europene, Directiva europeana in privinta suplimentelor, a fost luata ca model pentru Codex in ceea ce priveste vitaminele si mineralele. Necazul e ca avem de-a face cu o cascada de directive si regulamente care tocmai se pregatesc in UE si cu multe alte regulamente ale Codexului pe cale sa fie definitivate.
Contrar multor dezinformari in ce priveste Codexul, acesta se ocupa numai de alimente si nu de medicamente. Se ocupa deci cu fiecare aspect al alimentatiei incluzand alimentele modificate genetic, aditivi alimentari, pesticide s.a.
Se pare ca pe viitor Codex va aproba tot mai mult utilizarea de aditivi alimentari, a alimentelor modificate genetic, va cobori standardele in privinta produselor a€žorganicea€œ, va reduce dozajele suplimentelor alimentare (numai sub dozajele respective vor fi considerate suplimentele ca fiind alimente si nu medicamente). Totodata se va limita folosirea ingredientilor, inclusiv vegetali, care pot fi considerati alimente sau suplimente alimentare.
Aceste schimbari se intentioneaza sa se petreaca treptat, pe parcursul mai multor ani, in asa fel incat oamenii sa aiba timp sa se obisnuiasca. Si totul cu ajutorul mediei care pune sub semnul intrebarii utilitatea suplimentelor alimentare bazandu-se pe studii irelevante sau interpretate gresit. Astfel, se incearca conditionarea publicului pentru a accepta vremea cand suplimentele vor fi retrase de pe piata.
[a€¦].
Dr. Bruce Ames, profesor de biochime si biologie moleculara la universitatea Berkeley din California (a€¦) este unul dintre savantii care de multa vreme arata ca deficienta de micronutrienti (suplimente, n.tr), asociata cu modul de hranire vestic modern duce la epidemii de boli cronice. Aceste boli sunt: afectiuni ale inimii, cancer, diabet, obezitate, osteoporoza care toate reprezinta cele mai mari poveri ale sistemului de sanatate actual.
Ca atare, Codexul si toate legile bazate pe el sunt amenintari directe la adresa sanatatii noastre.

traducere si adaptare dupa: Alliance for Natural Health


***
Prof. Ovidiu Bojor spune intr-un interviu aparut, surprinzator, chiar in ziarul a€žLuminaa€œ din 13 mai 2009:
Daca cititi ultimul Codex alimentarius al UE, va veti ingrozi de legislatia care va intra in vigoare la 31 decembrie 2009 in toate tarile europene. Acesta vrea sa inlocuiasca toate produsele naturale, cu exceptia a 18, cu produse chimice. Pana si laptele de vaca va fi interzis, daca vaca n-a fost tratata cu hormoni de crestere si cu antibiotice. Acest Codex Alimentarius, a fost elaborat si de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, si de catre FAO, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura. Ambele apartin de Natiunile Unite si impreuna au elaborat acest cod diabolic. Dar au aparut si reactii foarte puternice impotriva lui, chiar in tara noastra.
Reactiile vin doar din zona societatii civile sau si din zona oamenilor de stiinta?
Vin in primul rand din zona societatii civile. Dar au reactionat si foarte multi oameni de stiinta, cum ar fi Societatea Medicilor din Marea Britanie. De asemenea, acest Codex este combatut si de SUA, care nu fac parte din Uniunea Europeana. La 25 martie anul, acesta a fost publicat un ghid de terapie naturala, care insumeaza vreo opt sute de pagini. Sunt coautor la acest ghid, impreuna cu profesorul Mencinicopschi, pe probleme de alimentatie, si cu o colega de-a noastra, mai tanara, care s-a ocupat de partea de cosmetica naturala. In acest ghid, 99% din ceea ce recomandam noi sunt produse naturalea€¦
***
THE FUTURE OF FOOD (VIITORUL ALIMENTATIEI)
Filmul a€žThe future of fooda€œ pune problema modificarilor genetice la nivelul plantelor si animalelor, pe intelesul tuturor. Sunt aduse la zi rezultatele, precum si efectele de lunga durata ale acestui proces.
Merita vizionat acest film intrucat releva lucruri mai putini cunoscute de majoritatea dintre noi, si anume spre ce ne indreptam intr-un viitor nu foarte indepartat. Este vorba de o uniformizare biologica a plantelor alimentare si un control extraordinar al semintelor.
Felul in care plantele modificate contamineaza practic orice planta sanatoasa prin polenizare, devenind proprietatea firmei ce promoveaza modificarile, este un aspect cat se poate de ingrijorator.
Este oricum incredibila diabolica nerusinare a celor care vor sa puna mana pe toate sursele de hrana ale planetei, incepand cu semintele si terminand cu apa de baut, brevetand, in mod cu totul ilegal, ceea ce niciodata nu le-a apartinut si la care nu au contribuit cu nimic, adica viata in toata diversitatea ei. Aici nu poate fi vorba de altceva decat de o reiterare a inselaciunii din pustia Carantaniei, dupa care conditia stapanirii intregii creatii ar fi chipurile conditionata de de inchinarea si slujirea la tatal minciunii. Numai asa putem intelege nebunia celor aflati in spatele firmelor monopoliste de tipul celei prezentate in film sub numele de Monsanto.
Fiti foarte atenti la numele celor implicati in afacerile firmei respective ce are ramificatii in toata lumea, chiar si in Romania.

 

sursa: ecolife.ro

Articole despre


Articole din De evitat