Ana Maria Ferentz si dieta vegetariana
Stil de viata
Ce anume te-a determinat sa devii vegetariana? Cum s-a intamplat?
Am devenit vegetariana pe fondul unor alergii la carne. Totusi de mica, de cand m-am nascut, am mancat foarte putina carne si nu intelegea nimeni de ce... spuneau ca sunt un copil mofturos la mancare, care face figuri. Cred ca o mostenesc pe bunica mea, care are 85 de ani si este foarte sanatoasa, dar toata viata a mancat foarte putina carne. Nu a devenit vegetariana, locuind la tara. Si asa si eu, preferam orice altceva numai nu carne si chiar mi se facea rau. Si in timp s-a agravat problema, a devenit o adevarata alergie. Cand am realizat ca sunt in perfuzii pe patul de spital din aceasta cauza, mi-am zis ca e o ocazie excelenta as renunt la carne. De fapt eu abia asteptam un pretext, mi s-a parut perfect... si asa nu ma-nnebuneam dupa carne si mi-am spus ca e momentul sa ma abtin. Mi-a fost foarte greu din cauza mirosurilor, pentru ca imi place mirosul de carnati - exact ce e mai nociv - de mici, de gratar. Dar in timp chiar s-a atenuat si asta, adica nu ma mai impresioneaza... si imi e bine, imi e foarte bine! Aaa, totusi eu mananc peste. Nu am probleme daca este proaspat.
Ce fel de alergie este aceasta? Ai incercat sa afli daca are o denumire specifica?
Nu... nu am incercat. Si nu am cautat sa ma tratez pentru ca imi convine asa. (n.r. rade) Se pare insa ca oamenii sensibili sunt predispusi la alergii in general. Eu de un an si ceva am devenit alergica la pisici.. Mi-s dragi, m-as juca cu ele, as pune mana pe ele, dar nu pot, incep sa stranut, imi curg lacrimi, mi se umfla fata. De-a dreptul am ramas socata cand mi s-a intamplat prima data. Nu intelegeam cum e posibil asa ceva, dintr-o data.
OK, deci ai renuntat la carne din cauza alergiilor. Nu si pentru animale? Nu iti pasa de ele?
Ba da, eu ma gandeam de multi ani sa devin vegetariana. Faptul ca nu imi placea carnea era un motiv. In al doilea rand eu nu as creste niciodata un animal si dupa aceea sa-l tai. Niciodata! Adica sa cresc un pui, sa ma chinui sa-i dau de mancare, vai de mine, se-mbolnaveste si trebuie sa-l tratez, sa am grija de el, dupa care sa-l tai. Doamne fereste, mi s-ar parea ceva oribil. Sa vezi un animal in curtea ta, in casa ta si dupa aceea sa-l mananci! Pai atunci hai sa ne taiem si cainii... chinezii o fac, nu? Mi se pare oribil, o atrocitate, sa-l tai si sa-l mananci. Si ma gandesc si la canibali, nu? Taie seamanul lui si-l mananca. E acelasi lucru, ca si el are si ochi si gura si inimioara.... deci eu ma gandesc intotdeauna si la animalute... si mi se zbarleste pielea. Nu stiu, mi se pare atat de crud ca se intampla asa in zilele noastre... poate pe vremuri, nestiind, neavand educatie... omul de Neanderthal era nevoit, dar noi de ce sa fim nevoiti, cand exista atatea posibilitati, atata diversitate in hrana? Lumea ma-ntreaba: "dar ce mananci?!" Absolut totul, mai putin carne. Nu mi se pare greu de renuntat, e doar o chestie, atat. Si nici nu as incerca vreodata sa mananc gandaci, desi mancarea exotica imi face cu ochiul mai ales datorita combinatiilor de arome .. dar chestii de genul creier de sarpe sau creier de maimuta..... nu... niciodata!
Bine, dar, daca stai sa te gandesti, si pestii au 'inimioara'...
Da, nu stiu de ce mie nu mi-e mila de peste. Nu stiu de ce.... Habar n-am de ce, poate a daca traiam in apa mi-era mila si de peste, dar nefiind amfibie nu mi-e mila de peste.... (n.r. sta putin pe ganduri) Poate ca daca l-as cunoaste pe pestisor nu l-as mai manca.
Ce avantaje au aparut cand ai renuntat la carne?
Sunt sigura ca sunt avantaje din punct de vedere al sanatatii. Se pare ca in ceea ce priveste lupta cu cancerul, efectul este foarte evident. De aceea medicii recomanda sa se consume din ce in ce mai putina carne sau eventual deloc, sau de pui sau de peste. Carnea este nociva... si se pare ca da cele mai multe celule cancerigene... Eu sunt foarte sanatoasa si cu proteinele stau extraordinar de bine desi nu mananc foarte multe ciuperci.
Ce i-ai sfatui pe cei care si-ar dori sa devina vegetarieni, dar le pare imposibil?
Bine, acum gurmanzilor cred ca le e foarte greu sa renunte la orice. Si mai ales carnivorilor inraiti le e greu, nu stiu ce ar putea sa-i determine... si dorinta de a consuma carne poate fi importanta, dar le-as spune ca sanatatea si longevitatea sunt cele mai importante. La noi este totusi o problema, in Romania, nu exista educatie in sensul acesta, restaurantele nu gatesc atat de mult pentru vegetarieni - din contra, uneori nici nu respecta meniul. Mi s-a intamplat personal. Ei cred ca e doar o fita si atat. Eu sunt innebunita de fasole, as manca fasole sub toate formele, adica as manca si prajitura de fasole. La un moment dat am comandat o ciorba de fasole. M-au asigurat ca au si cu carne si fara, in ideea ca s-a fiert separat carnea, adaugandu-se ulterior. Am luat si am gustat. Poate ca pentru un nefumator e foarte usor sa detecteze fumul, dar pentru un vegetarian nu stiu cat de usor e sa detecteze gustul de carne - poate daca eram vegetariana de cand m-am nascut, as fi simtit. Cum spuneam, am gustat ciorba, dar cand am vazut o bucata de carne mi s-a facut rau instantaneu... e o chestie si psihica dar m-am dus la baie si am vomitat... puteam sa-i dau in judecata, sa le spun "oameni buni, ma plateati de noua... ca mor, nu?" Lumea nu-ntelege, la mine e in primul rand o alergie. Chiar si omul care vrea sa devina vegetarian, nu este o fita, este dorinta lui, este alegerea lui, asa cum alege unul sa nu fumeze. Ce fac, ii dau in cap celui care fumeaza, sau el trebuie sa imi dea mie? Respecta-ma ca individ, cu toate dorintele si comportamentul meu!
Ai avut o viata de cuplu cu cineva care nu este vegetarian?
O, da, sigur! De fapt nu am avut nici un prieten vegetarian. Din contra, am avut parte numai de gurmanzi care gateau foarte bine, dar separat. Nu gateam eu, gatea el, bineinteles. (n.r. rade copilaresc) Eu nu gatesc cu carne. La o emisiune am fost nevoita sa fac treaba asta, dar am folosit manusi. Cine ma accepta si vrea sa fie cu mine trebuie sa accepte lucrul asta la fel de bine cum si eu il accept pe cel de langa mine cu sau fara carne. (n.r. rade din nou, vesel)
Unde iti place sa iei masa in Bucuresti?
In locurile unde au salate speciale, combinatii de salate, nu traditionala salata de muraturi, asortata cu nu stiu ce... Asta daca tot iau masa in oras. Mie imi place foarte mult sa mananc acasa, mi se pare mult mai safe si mai intim... ideea de familie la mine e foarte dezvoltata si imi place sa mananc acasa, desi sunt nevoita sa mananc mai des la restaurant, pentru ca sunt tot timpul plecata. Si atunci ori aleg un restaurant cu specific traditional romanesc, ca stiu exact ce mananc, ori aleg salate pe care n-au cum sa le faca altfel decat sunt prezentate. Imi place Baltazar-ul pentru ca e foarte frumos si Casa di David, unde au tot felul de combinatii interesante, extraordinar de bine pregatite. Si imi mai place si la restaurantul lui Dan Chisu. Omul asta gateste intr-un mare fel. Chiar si pentru vegetarieni.... Imi doresc sa apara si la noi burgerii aceia vegetarieni din America. Sunt foarte gustosi si sanatosi, ca sunt din soia, nu din altceva, dar stiu ei sa-i prepare atat de bine, iar mirosul este asa de placut!
Ce mananci in seara de Craciun?
De Craciun... mama face special pentru mine traditionala salata boeuf fara boeuf, acelasi lucru dar numai ca nu pune carne de vita. Dupa care traditionalele sarmale. Doamne, cred ca au un gust de 10 ori mai bun decat cele cu carne! Dar ea pune ciuperci, le face mult mai cosistente si mai sanatoase si extraordinar de gustoase. (n.r. rade) Am ce sa mananc!
Crezi ca exista persoane care devin vegetarine numai pentru ca e este un trend?
Cu siguranta, cred, si am intalnit. Exista persoane care devin vegetariene doar pentru ca e o moda, e un trend.... si la fel am intalnit persoane care sunt vegetariene nefiind, adica am vazut asta cu ochii mei, am fost socata. Li se pare mai interesant sa spuna ca sunt, nu stiu de ce, e o fita si asta... Cum este Louis Vuitton-ul este si asta. Deci suntem in trend! :)
Sursa: www.svr.ro
Am devenit vegetariana pe fondul unor alergii la carne. Totusi de mica, de cand m-am nascut, am mancat foarte putina carne si nu intelegea nimeni de ce... spuneau ca sunt un copil mofturos la mancare, care face figuri. Cred ca o mostenesc pe bunica mea, care are 85 de ani si este foarte sanatoasa, dar toata viata a mancat foarte putina carne. Nu a devenit vegetariana, locuind la tara. Si asa si eu, preferam orice altceva numai nu carne si chiar mi se facea rau. Si in timp s-a agravat problema, a devenit o adevarata alergie. Cand am realizat ca sunt in perfuzii pe patul de spital din aceasta cauza, mi-am zis ca e o ocazie excelenta as renunt la carne. De fapt eu abia asteptam un pretext, mi s-a parut perfect... si asa nu ma-nnebuneam dupa carne si mi-am spus ca e momentul sa ma abtin. Mi-a fost foarte greu din cauza mirosurilor, pentru ca imi place mirosul de carnati - exact ce e mai nociv - de mici, de gratar. Dar in timp chiar s-a atenuat si asta, adica nu ma mai impresioneaza... si imi e bine, imi e foarte bine! Aaa, totusi eu mananc peste. Nu am probleme daca este proaspat.
Ce fel de alergie este aceasta? Ai incercat sa afli daca are o denumire specifica?
Nu... nu am incercat. Si nu am cautat sa ma tratez pentru ca imi convine asa. (n.r. rade) Se pare insa ca oamenii sensibili sunt predispusi la alergii in general. Eu de un an si ceva am devenit alergica la pisici.. Mi-s dragi, m-as juca cu ele, as pune mana pe ele, dar nu pot, incep sa stranut, imi curg lacrimi, mi se umfla fata. De-a dreptul am ramas socata cand mi s-a intamplat prima data. Nu intelegeam cum e posibil asa ceva, dintr-o data.
OK, deci ai renuntat la carne din cauza alergiilor. Nu si pentru animale? Nu iti pasa de ele?
Ba da, eu ma gandeam de multi ani sa devin vegetariana. Faptul ca nu imi placea carnea era un motiv. In al doilea rand eu nu as creste niciodata un animal si dupa aceea sa-l tai. Niciodata! Adica sa cresc un pui, sa ma chinui sa-i dau de mancare, vai de mine, se-mbolnaveste si trebuie sa-l tratez, sa am grija de el, dupa care sa-l tai. Doamne fereste, mi s-ar parea ceva oribil. Sa vezi un animal in curtea ta, in casa ta si dupa aceea sa-l mananci! Pai atunci hai sa ne taiem si cainii... chinezii o fac, nu? Mi se pare oribil, o atrocitate, sa-l tai si sa-l mananci. Si ma gandesc si la canibali, nu? Taie seamanul lui si-l mananca. E acelasi lucru, ca si el are si ochi si gura si inimioara.... deci eu ma gandesc intotdeauna si la animalute... si mi se zbarleste pielea. Nu stiu, mi se pare atat de crud ca se intampla asa in zilele noastre... poate pe vremuri, nestiind, neavand educatie... omul de Neanderthal era nevoit, dar noi de ce sa fim nevoiti, cand exista atatea posibilitati, atata diversitate in hrana? Lumea ma-ntreaba: "dar ce mananci?!" Absolut totul, mai putin carne. Nu mi se pare greu de renuntat, e doar o chestie, atat. Si nici nu as incerca vreodata sa mananc gandaci, desi mancarea exotica imi face cu ochiul mai ales datorita combinatiilor de arome .. dar chestii de genul creier de sarpe sau creier de maimuta..... nu... niciodata!
Bine, dar, daca stai sa te gandesti, si pestii au 'inimioara'...
Da, nu stiu de ce mie nu mi-e mila de peste. Nu stiu de ce.... Habar n-am de ce, poate a daca traiam in apa mi-era mila si de peste, dar nefiind amfibie nu mi-e mila de peste.... (n.r. sta putin pe ganduri) Poate ca daca l-as cunoaste pe pestisor nu l-as mai manca.
Ce avantaje au aparut cand ai renuntat la carne?
Sunt sigura ca sunt avantaje din punct de vedere al sanatatii. Se pare ca in ceea ce priveste lupta cu cancerul, efectul este foarte evident. De aceea medicii recomanda sa se consume din ce in ce mai putina carne sau eventual deloc, sau de pui sau de peste. Carnea este nociva... si se pare ca da cele mai multe celule cancerigene... Eu sunt foarte sanatoasa si cu proteinele stau extraordinar de bine desi nu mananc foarte multe ciuperci.
Ce i-ai sfatui pe cei care si-ar dori sa devina vegetarieni, dar le pare imposibil?
Bine, acum gurmanzilor cred ca le e foarte greu sa renunte la orice. Si mai ales carnivorilor inraiti le e greu, nu stiu ce ar putea sa-i determine... si dorinta de a consuma carne poate fi importanta, dar le-as spune ca sanatatea si longevitatea sunt cele mai importante. La noi este totusi o problema, in Romania, nu exista educatie in sensul acesta, restaurantele nu gatesc atat de mult pentru vegetarieni - din contra, uneori nici nu respecta meniul. Mi s-a intamplat personal. Ei cred ca e doar o fita si atat. Eu sunt innebunita de fasole, as manca fasole sub toate formele, adica as manca si prajitura de fasole. La un moment dat am comandat o ciorba de fasole. M-au asigurat ca au si cu carne si fara, in ideea ca s-a fiert separat carnea, adaugandu-se ulterior. Am luat si am gustat. Poate ca pentru un nefumator e foarte usor sa detecteze fumul, dar pentru un vegetarian nu stiu cat de usor e sa detecteze gustul de carne - poate daca eram vegetariana de cand m-am nascut, as fi simtit. Cum spuneam, am gustat ciorba, dar cand am vazut o bucata de carne mi s-a facut rau instantaneu... e o chestie si psihica dar m-am dus la baie si am vomitat... puteam sa-i dau in judecata, sa le spun "oameni buni, ma plateati de noua... ca mor, nu?" Lumea nu-ntelege, la mine e in primul rand o alergie. Chiar si omul care vrea sa devina vegetarian, nu este o fita, este dorinta lui, este alegerea lui, asa cum alege unul sa nu fumeze. Ce fac, ii dau in cap celui care fumeaza, sau el trebuie sa imi dea mie? Respecta-ma ca individ, cu toate dorintele si comportamentul meu!
Ai avut o viata de cuplu cu cineva care nu este vegetarian?
O, da, sigur! De fapt nu am avut nici un prieten vegetarian. Din contra, am avut parte numai de gurmanzi care gateau foarte bine, dar separat. Nu gateam eu, gatea el, bineinteles. (n.r. rade copilaresc) Eu nu gatesc cu carne. La o emisiune am fost nevoita sa fac treaba asta, dar am folosit manusi. Cine ma accepta si vrea sa fie cu mine trebuie sa accepte lucrul asta la fel de bine cum si eu il accept pe cel de langa mine cu sau fara carne. (n.r. rade din nou, vesel)
Unde iti place sa iei masa in Bucuresti?
In locurile unde au salate speciale, combinatii de salate, nu traditionala salata de muraturi, asortata cu nu stiu ce... Asta daca tot iau masa in oras. Mie imi place foarte mult sa mananc acasa, mi se pare mult mai safe si mai intim... ideea de familie la mine e foarte dezvoltata si imi place sa mananc acasa, desi sunt nevoita sa mananc mai des la restaurant, pentru ca sunt tot timpul plecata. Si atunci ori aleg un restaurant cu specific traditional romanesc, ca stiu exact ce mananc, ori aleg salate pe care n-au cum sa le faca altfel decat sunt prezentate. Imi place Baltazar-ul pentru ca e foarte frumos si Casa di David, unde au tot felul de combinatii interesante, extraordinar de bine pregatite. Si imi mai place si la restaurantul lui Dan Chisu. Omul asta gateste intr-un mare fel. Chiar si pentru vegetarieni.... Imi doresc sa apara si la noi burgerii aceia vegetarieni din America. Sunt foarte gustosi si sanatosi, ca sunt din soia, nu din altceva, dar stiu ei sa-i prepare atat de bine, iar mirosul este asa de placut!
Ce mananci in seara de Craciun?
De Craciun... mama face special pentru mine traditionala salata boeuf fara boeuf, acelasi lucru dar numai ca nu pune carne de vita. Dupa care traditionalele sarmale. Doamne, cred ca au un gust de 10 ori mai bun decat cele cu carne! Dar ea pune ciuperci, le face mult mai cosistente si mai sanatoase si extraordinar de gustoase. (n.r. rade) Am ce sa mananc!
Crezi ca exista persoane care devin vegetarine numai pentru ca e este un trend?
Cu siguranta, cred, si am intalnit. Exista persoane care devin vegetariene doar pentru ca e o moda, e un trend.... si la fel am intalnit persoane care sunt vegetariene nefiind, adica am vazut asta cu ochii mei, am fost socata. Li se pare mai interesant sa spuna ca sunt, nu stiu de ce, e o fita si asta... Cum este Louis Vuitton-ul este si asta. Deci suntem in trend! :)
Sursa: www.svr.ro