facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Greseli frecvente in prepararea sucurilor naturale

Alimentatie si nutritie

Sucurile sunt extraordinare pentru sanatatea noastra, mai ales atunci cand sunt preparate corect. Cu cat mai multe sucuri naturale vei bea, cu atat vei avea parte de mai multi nutrienti, fiind o metoda mai simpla si mai rapida de a-ti lua aportul zilnic de legume. Sucul va patrunde direct in sange, acompaniat de o doza mare de vitamine, minerale si antioxidanti care iti vor da un plus de energie si vitalitate.

sucuri4

Desigur ca exista cateva trucuri pentru aceia care vor sa se bucure la maxim de beneficiile sucurilor. Nu este deloc un proces greu, dar trebuie sa te inarmezi cu rabdare si... timp. Chiar daca va trebui sa te trezesti putin mai devreme dimineata, tine minte ca acest lucru merita din plin.

Care sunt cele mai frecvente greseli ale celor care-si prepara singuri sucurile?

1. PREA MULTE FRUCTE SI LEGUME. Sucul este excelent pentru cei care vor sa-si ia portia zilnica de nutrienti, in contextul in care intra direct in fluxul sanguin. Este ca si cum corpul nostru ar primi un vaccin cu vitamine, minerale si enzime. Una dintre cele mai comune greseli ale celor care prepara sucuri este faptul ca pun prea multe fructe in sucurile lor proaspete. Chiar daca fructele sunt pline de vitamine si minerale, de asemenea expun organismul la o cantitate mare de zahar, sub forma de fructoza.

Asa cum a precizat si Dr Mercola, prezent in documentarul Hungry For Change, "fructoza nu este prietenul nostru, ba chiar din contra. Acesta grabeste procesul de imbatranire, asa ca este bine sa fie limitat consumul ei, mai ales in sucuri".

Desigur ca asta nu inseamna ca nu poti adauga cateva fructe sucurilor tale de legume, pentru a le da o aroma mai buna, dar prea multa fructoza iti poate da peste cap nivelul de zahar din sange. Acest lucru nu este deloc recomandat, in special oamenilor care sufera de diabet si candida.

Daca iti este greu sa bei sucuri de legume, incearca sa pui putina lamaie sau lime, va schimba total gustul bauturii tale.

2. SUCUL TAU NU ESTE...VERDE. Pentru a prepara un suc sanatos, secretul este sa adaugi legume verzi din belsug, la fiecare portie. Sucurile verzi sunt bogate in nutrienti, produc clorofila, care ajuta la oxigenarea corpului tau. Acest lucru ajuta la detoxifierea si curatarea organismului, imbunatateste circulatia sangelui, etc. In acest fel, tu te vei simti mai bine ca niciodata si vei avea un plus de energie. De asemenea, legumele nu vor creste nivelul de zahar din sange sau insulina, precum se intampla in cazul fructelor si al legumelor dulci (morcovi si sfecla).

Cel mai bine ar fi sa te rasfeti din cand in cand cu sucuri vegetale dulci, iar in restul timpului ar trebui sa le consumi pe cele verzi. Una dintre cele mai bune "verzituri" pentru sucul tau ar fi salata Romaine. Este foarte gustoasa, asa ca vei fi surprins de gustul sau. Cel mai bine ar fi sa variezi legumele, pentru a nu te plictisi.

3. SUCUL VERDE SE BEA PE STOMACUL GOL. Daca vrei sa beneficiezi din plin de proprietatile sanatoase ale sucului, ai face bine sa-l bei pe stomacul gol ( sau macar cu jumatate de ora inainte de o masa). De ce se procedeaza in aceasta maniera? In acest fel, trupul tau va fi capabil sa absoarba mai bine nutrientii din suc, iar organismul tau va "cheltui" o cantitate foarte mica de energie, pentru digestie. Desigur ca un suc nu poate fi echivalentul unei mese, dar este un bonus suplimentar, necesar organismului tau. Cel mai bine ar fi sa bei acest suc dimineata, pe stomacul gol, iar dupa aproximativ o jumatate de ora poti manca.

4. PRESAT LA RECE. Daca esti in dubiu si nu stii daca sa cumperi un storcator de fructe care preseaza la rece sau unul centrifugal, afla ca prima varianta este de departe cea mai buna. Nu numai ca sucul produs de astfel de aparate este de o calitate superioara, dar vei putea obtine si o cantitate mai mare! Chiar daca la inceput vei fi nevoit sa investesti o suma de bani mai mare, ulterior vei vedea ca a meritat investitia.

Un storcator de fructe cu presa la rece stoarce tot ce este mai bun din fructele si legumele tale, in loc sa separe prin forta sucul de pulpa legumei, asa cum fac cele clasice, centrifugale. De asemenea, aparatele de suc mai ieftine pot introduce caldura si oxigen in timpul procesului. In acest fel, enzimele si nutrientii din fructe si legume sunt distruse rapid.

Desigur ca nu trebuie sa-ti faci probleme din aceasta cauza. Daca nu ai un astfel de aparat scump, nu-ti face griji, este mai bine sa-l folosesti pe cel centrifugal decat sa nu prepari sucuri deloc, acestea fiind foarte importante pentru starea de sanatate a organismului tau.

5. TREBUIE BAUT PROASPAT. Dupa cum iti poti da seama, sucurile sunt o adevarata mana cereasca pentru corpul nostru, in contextul in care organismul va beneficia rapid de vitamine si nutrienti. Asa ca merita sa faci un efort si sa te trezesti cu 15 minute mai devreme ca de obicei. Dar exista o conditie: trebuie sa bei aceste sucuri proaspete, nu trebuie sa astepti mai mult de 15-20 de minunte, altfel aerul si lumina vor distruge o mare parte din nutrienti, iar antioxidantii vor incepe sa-si "piarda" din puterea pe care o aveau initial. Asa ca nu este o idee buna sa prepari o cantitate foarte mare de suc, pentru a o consuma in cateva zile...Daca se intampla sa iti ramana suc, incearca sa-l depozitezi intr-un recipient special si consuma-l in maxim 24 de ore. Poate ca nu va fi la fel de eficient ca sucul proaspat stors, dar poti fi sigur ca vei avea parte de o doza zdravana de vitamine.

6. SUCUL NU ESTE CURAT. In timpul procesului de preparare al sucului fibrele sunt eliminate din cadrul fructelor si legumelor, iar tu vei putea absorbi cu usurinta nutrientii. Partea mai putin placuta este faptul ca vei avea parte si de toate pesticidele si chimicalele pe care legumele si fructele zilelor noaste le contin. Daca nu iti permiti alimente organice, incearca sa afli care sunt fructele si legumele care contin un numar imens de pesticide si evita-le, macar pe acelea. Cel mai bine ar fi sa gasesti producatori locali, de la care sa cumperi legume, la un pret rezonabil.

7. SUCUL NU TREBUIE BAUT PREA REPEDE. Dupa cum am mentionat mai devreme, este recomandat ca sucul proaspat sa fie baut intr-un interval scurt de timp, dar asta nu inseamna ca trebuie sa exagerezi. Sucurile nu sunt shot-uri de tequilla, asa ca incearca sa le bei cu intelepciune, simtindu-le savoarea, totodata. In acest fel, vei pune la treaba enzimele digestive, iar acestea vor incepe sa lucreze pentru a digera sucul cat mai repede cu putinta.

Asa ca, acorda-ti un timp pentru a te bucura de sucul tau de legume. Bea-l intr-o stare de detasare si tine minte ca sistemul nostru digestiv este foarte sensibil. Atunci cand te grabesti sa bei sau sa manaci cat mai repede, organismul tau va fi intr-o stare de luptam iar acest lucru poate compromite procesul digestiv, asa ca ofera-ti un moment de liniste, atunci cand iti savurezi sucurile.

8. TREBUIE SA BEI SUCURI. Nu incerca sa le eviti, este cea mai mare prostie. daac stii deja ca iti fac bine, beneficiile lor fiind nelimitate, nu lasa nepasarea sau lenea sa-ti stea in cale. Daca nu ai inceput deja sa faci sucuri, este timpul sa te apuci! Daca ar putea, corpul tau ti-ar multumi pentru bunatatile pe care i le oferi: minerale, acizi grasi esentiali, carbohidrati, proteine si multe altele.

SUCURILE de fructe si legume ar trebui sa faca parte din ritualul tau zilnic, sistemul tau imunitar va deveni mai puternic iar tu vei fi mai in forma ca oricand.

Daca voiai sa introduci cat mai multe legume si fructe in dieta ta, poti fi sigur ca sucurile sunt solutia ideala.

Si nu te multumi cu sucurile "fresh" pe care le gasesti in magazine. Acele numai proaspete nu sunt...iar de cele mai multe ori au zahar adaugat.

Prepara-ti singur sucurile si bucura-te de beneficiile acestora, merita sa investesti timp si bani in aceasta activitate simpla.
Sursa: http://www.hungryforchange.tv/article/are-you-making-these-common-8-juicing-mistakes

Articole despre sucuri