facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cicoare

Plante medicinale

Denumire stiintifica: Cichorium intybus Fam Compositae

cicoare1

In traditia populara:
- frunzele crude se puneau, pe rani si taieturi, ca si petalele florilor, uneori plamadite in undelemn. Decoctul florilor se folosea contra afectiunilor oculare, iar ceaiul contra durerilor abdominale, contra durerilor de dinti, pentru calmarea durerilor canceroase si scaderea tensiunii arteriale.
Din flori, amestecate cu trifoi rosu se facea un ceai pentru dureri de cap.
Pentru ficat si curatirea stomacului se bea primavara sucul stors din frunzele fragede amestecate cu zar.
Peste planta inflorita se turna apa fierbinte si se punea deasupra stomacului ca sa linisteasca durerile.
Radacina de cicoare se folosea la durere de inima. Se pisa si se fierbea in apa sau rachiu si se bea.

Compozitie chimica: radacina contine inulina, cicorina, colina, un principiu amar de natura triterpenica (lectrecina), tanin, acid cicoric, acizi aminati, amidon, materii dulci, protide, saruri minerale, etc. Aceleasi principii se regasesc si in restul plantei insa in mai mica masura. Rezine in radacina si inulina. Vitaminele: B, C, K, P.

Proprietati: datorita principiilor amare, insulinei si colinei au proprietati eupeptic-amare si colagoge, in timp ce uleiul volatil si rezinele sunt raspunzatoare de actiunea usor diuretica si laxativa, stimuleaza functia ficatului si rinichilor, ajuta la digestie datorita principiului amar, reda pofta de mancare. Taninul ajuta ca astringent, dezinfectant, cicatrizant. Are si un usor efect antibiotic. Este deosebit de activ ca diuretic. Mareste cantitatea de bila si o fluidifica (efect hidrocoleretic). Este un purificator al sangelui. Este un component major al ceaiului depurativ, iar radacina al pulberii laxativ- purgative.
Este un tonic general.

Mod de preparare si administrare:

-Frunzele in salate, singure sau amestecate cu altele mai putin amare la toate afectiunile..
-2 lingurite de frunze si flori se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara si se pot consuma 2-3 cani pe zi, mai ales in constipatie.
-Decoct din radacina- 2 lingurite maruntite se vor pune la 250 ml apa. Se va fierbe apoi 10 minute. Se strecoara. Se consuma 2-3 cani pe zi, inainte de mese.
-Salata cu lamaie, sare si usturoi.
-Suc 50-250 ml pe zi.


-Sirop de cicoare -pentru copii si pentru sugari:
suc de cicoare si zahar. Ambele in parti egale se lasa sa fiarba pana la consistenta unui sirop. O lingurita de 2-3 ori pe zi.
Radacina de cicoare poate fi folosita ca inlocuitor de cafea. Se prajesc radacinile, se fac praf si se foloseste in loc de cafea. Se poate folosi perioade lungi chiar ani de zile.

in furunculoza si acnee (sub forma de cceai, in asociatie cu radacina de brusture si iarba de trei frati patati). In angiocolite, deschinezii biliare, constipatii cronice, in alimentatie planta este cultivata pentru prepararea cafelei de cicoare cu proprietati gastrice.
Uz intern: angiocolita, colicistita, tuse, insuficienta cardiaca, seboree.
Uz extern: vindecarea ranilor si taieturilor.

Decoct

2 lingurite de radacina maruntite in 200ml apa rece, se fierbe 5 minute, se bea caldut in 3 reprize, inainte de mesele principale.
O cura de 2 saptamini cu ceai de cicoare ajuta uimitor la cresterea secretiei de bila, a celulelor hepatice diminuate, mai ales in cazul consumatorilor de alcol.

Planta contine acid cichoric, inrudit cu cinarina din frunzele de anghinare, de asemenea principii amare si o substanta din grupa zaharurilornumita inulina. Se foloseste atat planta recoltata in timpul infloririi - Herba Cichorii - cat si radacina - Radix Cichorii. Din radacina sau din planta intreaga se prepara un ceai care favorizeaza digestia si stimuleaza functiile hepatice si renale.
Cercetari recente demonstreaza ca infuzia obtinuta din radacina este mai activa decat cea din planta.

Avand proprietati diuretice si depurative, cicoarea, in asociatie cu radacina de brusture si iarba de trei-frati-patati, da un ceai care este folosit in combaterea furunculozei si acneei.
Radacina de cicoare fiind usor laxativ intra in componenta pulberii laxativ-purgative. In scop alimentar, aceasta planta este cultivata pentru a se prepara cafeaua de cicoare, care are proprietati stomahice.


Se mai poate folosi la urmatoarele afectiuni:

-acnee, anemie, anorexie, aritmii cardiace cu iritabilitate sau dureri. Artritism, astenie, atonie gastrica si digestiva, calculi biliari si renali, colici hepatice, congestie hepatica si splenica, constipatie, depresie, dermatoze, dischinezie biliara hipotona, diabet (calmeaza setea), dureri de cap, furunculoze, guta, hepatite cronice si acute, hidropizie, icter, infectii urinare, insuficienta biliara, litiaza, oboseala cronica, paludism, parazitoze intestinale, rani, reumatism cronic degenerativ, taieturi (planta proaspata)

cicoare2

Articole despre


Articole din Plante medicinale