facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Unele semnificatii ale Soarelui

Helioterapie

Dupa cum am observat, realitatea solara este plina de calitati si mistere, de aceea simbolismul soarelui este plurivalent. Pentru unele popoare soarele era chiar o divinitate, un zeu. In cele mai multe traditii, soarele reprezinta o manifestare a divinitatii.
natura9
   
Astfel, in Australia soarele este privit ca fiu al creatorului si ca o manifestare divina favorabila omului.
    
Credintele somaleze prezinta soarele si luna ca fiind ochii Cerului (Num): soarele este ochiul cel bun, iar luna este ochiul rau. Soarele este considerat, ca de altfel in mai multe traditii, avand puterea de a  fecunda. El poate insa, si sa arda.
   
Soarele reprezinta inteligenta cosmica, iar lumina raspandita de soare reprezinta cunoasterea intelectuala.
    
Soarele se afla in centrul cerului. Fiind vorba de soarele spiritual, simbolismul vedic il reprezinta nemiscat la zenit. Soarele mai este numit si ochiul sau inima lumii. Soarele, ca inima a lumii, este uneori prezentat in centrul rotii zodiacale.
    
Din lumea hiperboreana s-a nascut Apollo, zeu solar, a carui sageata este precum o raza de soare. Soarele este emblema lui Vishnu, precum si  cea a lui Buddha ("Omul de aur", "Soarele Buddha", spun anumite texte traditionale). De asemenea, soarele este simbolul lui Hristos, ale carui douasprezece raze ii reprezinta pe cei doisprezece apostoli. El este numit "Sol Iustitie" (soarele dreptatii). Iata de ce, prin excelenta, soarele este un simbol universal al regelui, inima imparatiei.
   
Simbolismul soarelui are corespondente in lumea florala si animala, soarele fiind figurat prin nenumarate flori si animale. Cateva din acestea sunt: crizantema, lotusul, floarea-soarelui, din sfera florala si vulturul, cerbul, leul etc. din lumea animala. Soarele mai este figurat si printr-un metal, aurul, care este numit in alchimie ca fiind soarele metalelor.
   
In astrologie, soarele are o bogata varietate de semnificatii. Astfel, soarele este simbolul vietii, al caldurii, al zilei, al luminii, al autoritatii, al sexului masculin si a tot ceea ce raspandeste raze.
    
Cultul soarelui a ocupat un loc central in civilizatiile stravechi, prin figurile zeilor si eroilor, ce reprezentau intrupari ale fortelor creatoare, ale izvorului vital de lumina si caldura pe care astrul il emana si il semnifica. Astfel erau Atum, Osiris, Baal, Mithra, Helios, Apollo etc.
     
Soarele este generator de viata, iar stralucirea sa provoaca manifestarea lucrurilor. Soarele nu face doar ca lucrurile sa fie perceptibile, el figureaza totodata punctul de inceput si are functia de a masura spatiul manifestat.

sursa: armonianaturii.ro

Articole despre soare