facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Vitamine si minerale pentru frumusete

Sanatate

Ceea ce mancam are un efect profund asupra imaginii noastre exterioare precum si a linistii noastre psihice. O alimentatie ideala trebuie sa asigure cantitati adecvate de substante nutritive atat pentru mentinerea sanatatii cat a frumusetii. In continuare sunt prezentate cele mai importante substante nutritive cu importanta deosebita pentru mentinerea frumusetii.

fructe37

Vitaminele:

Vitamina A / Beta caroten

Vitamina A este esentiala pentru un par si pentru ochi. Este de asemenea importanta in prevenirea si indepartarea infectiilor de la nivelul pielii. Vitamina A lupta impotriva pielii uscate, a matretii si a ridurilor. Ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui care confera stralucire pielii. Carentele de vitamina A duc la:
-eruptii cutanate, uscarea excesiva a pielii sau ridarea ei;
-par tern si uscat si la aparitia matretii;
-exfolierea unghiilor;
-acnee;
-oboseala vizuala.
Iata care sunt sursele naturale de vitamina A: produsele lactate, ouale, morcovii, legumele verzi, rosiile, papaia si pepenele.

Complexul de vitamine B

Vitaminele B sunt vitale pentru o piele curata si luminoasa, pentru un look tineresc si pentru intarzierea aparitiei parului carunt. Studiile au aratat ca 40% din cazurile de dermatite se datoreaza carentelor de vitamine B. Complexul de vitamine B contracareaza stresul care este un important factor perturbator al aspectului exterior.
Deficientele de vitamine B, duc la:
-un par gras;
-matreata;
-piele uscata;
-buze crapate;
-inrosirea si iritarea pielii;
-aparitia prematura a ridurilor;
-aparitia parului carunt;
-incetinirea procesului de crestere a parului;
Sursele naturale de vitamine B sunt urmatoarele: toate tipurile de cereale, nucile, legumele cu frunze verzi, melasa, drojdia de bere.

Vitamina C

Vitamina C, in combinatie cu proteinele, este necesara pentru producerea colagenului. Regularizeaza secretia glandelor sebacee, si ajuta tenul gras, previne liniile fine si ridurile, dar si spargerea venelor. Ajuta de asemenea, la prevenirea incurcarii si ruperii parului.
In concluzie, vitamina C este esentiala pentru: pentru sanatatea parului, ochilor si dintilor, pentru intarirea organismului si rezistenta la infectii, vindecarea ranilor si fermitatea tesuturilor.
Combinata cu bioflavonoidele, vitamina C previne aparitia petelor care apar in urma expunerii la soare; intareste capilarele; previne sangerarea gingiilor.
Sursele naturale de vitamina C sunt: legumele verzi, varza, broccoli, rosiile, fructele proaspete, precum lamaile, porticalele si grapefruitul, kiwi si capsuni, cartofii, iar stafidele, murele, grau negru, ciresele, si strugurii sunt surse importante de flavonoide.

Vitamina D

Vitamina D este importanta pentru sanatatea dintilor, oaselor si a unghiilor datorita faptului ca ajuta la asimilarea calciului si a fosforului in organism. Mentine sanatatea ochilor, a pielii.
Carentele de vitamina D duc la aparitia cariilor dentare.
Sursele naturale de vitamina D sunt reprezentate de: razele solare, lapte, unt, seminte incoltite.

Vitamina E

Vitamina E ajuta la formarea muschilor si a tesuturilor, la prevenirea ridurilor si a imbatranirii premature a pielii. Ajuta la prevenirea uscarii si deshidratarii pielii, petelor care apar datorita varstei, caderii parului sau prevenirea matretii. Ajuta la imbunatatirea circulatiei si la vindecarea cicatricilor. Cercetarile au aratat ca o cantitate dubla de vitamina E dubleaza reproducerea celulara care incetineste procesul de imbatranire si stopeaza aparitia ridurilor.
Precautii: a se consulta medicul inaintea inceperii unui tratament suplimentar cu vitamina E in caz de diabet, hipertensiune arteriala sau hipertiroidie.
Sursele naturale de vitamina E sunt: painea de grau, cerealele, germenii de grau, laptele, semintele crude, sparangelul, broccoli si varza de brussels, untul, galbenusul de ou, maslinele, soia, semintele de floarea soarelui, nucile si uleiurile vegetale.

Mineralele:

Calciul si fosforul

Calciul si fosforul actioneaza impreuna pentru sanatatea dintilor, parului, ungiilor si oaselor. Calciul ajuta pielea patata si revitalizeaza pielea obosita si terna. O alimentatie saraca in calciu duce la aparitia cariilor dentare si la probleme ale gingiilor.
Cele mai importante surse de calciu sunt: produsele lactate, graul integral, legumele verzi, soia, semintele de floarea soarelui, nucile, portocalele si lamaile.
Printre sursele importante de fosfor se numara: produsele lactate, galbenusul de oua, cerealele, alunele, sucurile de fructe.

Cromul

Cromul imbunatateste circulatia sangelui, iar sursele principale sunt: drojdia de bere, branza, uleiul de porumb, cereale.

Cuprul

Cuprul este important in producerea de pigmenti si in prevenirea pustulelor care apar sub piele datorita craparii venelor. Actioneaza impreuna cu celelalte substante nutritive pentru mentinerea elasticitatii peielii.
Sursele naturale de cupru sunt: legumele verzi, ciupercile, alunele, cerealele.

Iodul

Iodul ajuta la mentinerea sanatatii parului, unghiilor, pielii si dintilor, iar sursele naturale de iod sunt: sarea iodata, ceapa, uleiuri vegetale.

Fierul

Fierul este esential pentru sanatatea unghiilor, culoarea pielii su cresterea parului. El se gaseste in: galbenusul de ou, spanac, urzici si in cereale.

Magneziul

Magneziul este important pentru a preveni bolile de piele. El poate fi obtinut pe cale naturala prin consumul de : migdale, mere, caise, banane, porumb, lactate, smochine, citrice, soia.

Potasiul

Ajuta la mentinerea sanatatii pielii si previne balonarea. Sursele naturale de potasiu sunt: bananele, citricile, legumele proaspete, kiwi, arahidele, cartofii si ceaiul.

Seleniul

Mentine elasticitatea pielii si previne aparitia matretii. Se gaseste in: sparanghel, tarate, broccoli, galbenusul de ou, lapte, ceapa, rosii, cereale.

Sulful

Ajuta la mentinerea sanatatii parului, unghiilor si a peilii. De asemenea previne dermatitele, eczemele si psoriazisul. Sursele naturale de sulf sunt: taratele, varza de brussels, varza, branza, ouale, ciupercile, alunele, germenii de grau.

Zincul

Zincul ajuta la formarea colagenului. Este adjuvant in procesul de prevenire a ridurilor, previne pielii uscata si ajuta la vindecarea petelor de pe piele. Zincul previne caderea parului si exfolierea unghiilor. Fara o cantitate suficienta de zinc, pot aparea carente de vitamina A, chiar daca aportul de vitamina este suficient.
Zincul se gaseste in: drojdia de bere, oua, ciuperci, legume, laptele degresat, semintele de floarea soarelui si de dovleac, spanac si grau.

Articole despre


Articole din Sanatate