facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Verdict oficial: produsele ecologice sunt mai bune

Alimentatie si nutritie


Rezultatele obţinute de proiectul GBP12m – care a studiat în mod ştiinţific, timp de 4 ani,  calitatea fructelor, legumelor şi a altor produse ecologice – vor pune, sperăm, capăt controverselor îndârjite dintre organizaţiile consumatorilor şi reprezentanţii organismelor guvernamentale, ce ridiculizează de ani de zile în presă, prin vocile unor mercenari şi savantlîci, lupta ecologiştilor pentru o alimentaţie sănătoasă.
fructe18

Este mai mult decât de dorit ca aceste rezultate să schimbe punctul de vedere cinic, aberant şi interesat al multor guverne europene, conform cărora preferinţa pentru consumul de alimente organice, ecologice este doar una din alegerile posibile pentru modul de hrănire. Aceasta este o dovadă de cumplit dispreţ elitist, pentru că ştim cu toţii: consumatorii NU sînt consultaţi în nici un fel de către autorităţi dacă doresc să mănânce produsele tratate cu pesticide şi cu îngrăşăminte chimice ale marilor ferme producătoare. Ca să nu mai pomenim de susţinerea făţişă sau tacită de care se bucură marile concerne producătoare de organisme modificate genetic, etichetate, deloc întâmplător, cu porecla Frankenstein de către ecologişti.

Studiul demostrează că fructele şi legumele ecologice conţin cu până la 40% mai mulţi antioxidanţi, despre care oamenii de ştiinţă afirmă deja cu probe că ajută la prevenirea cancerului şi a bolilor de inimă, principalele cauze ale mortalităţii în Marea Britanie. De asemenea, fructele şi legumele ecologice conţin un nivel mai ridicat de minerale esenţiale, precum fierul sau zincul.

Profesorul Carlo Leifert, expert în hrană organică la Universitatea din Newcastle şi coordonatorul proiectului finanţat de Uniunea Europeană, susţine că diferenţele sînt semnificative şi că produsele ecologice ajută la creşterea aportului de nutrienţi la  persoanele care consumă în fiecare zi cele 5 porţii de fructe şi legume recomandate. „Dacă ai cu 20% la sută mai mulţi nutrienţi în produse şi nu-ţi poţi convinge copii să consume cele cinci porţii pe zi, atunci sunt suficiente şi patru“.

În acest weekend, Agenţia de Standarde Alimentare a confirmat că studiază rezultatele obţinute de studiu pentru a decide (în sfârşit!) o schimbare de poziţie. Până acum, Ministerele şi Agenţia susţinuseră că nu există diferenţe semnificative între produsele ecologice şi cele obişnuite.

Cercetătorii au cultivat legume şi fructe şi au hrănit vitele de la o fermă de 725 de acri ataşată Universităţii din Newcastele alternativ cu furaje ecologice şi convenţionale. Au descoperit că laptele provenit de la cirezile hrănite cu produse ecologice conţine cu 60-80% mai multi antioxidanţi decât laptele provenit de la cirezile hrănite cu furaje convenţionale.

Au constatat, de asemenea, că legumele ecologice (roşii, salată, ceapă, varză, grâu, cartofi) conţin cu 40% mai multi antioxidanţi şi că roşiile greceşti ecologice conţin flavonoide, antioxidanţi care reduc riscul bolilor coronariene. Spanacul şi varza organică (ecologică) au mai multe minerale decât cele cultivate cu îngrăşăminte chimice. La rândul lor, varietăţile de brânză ecologică au de două ori mai mulţi nutrienţi decât cele ce provin de la animale hrănite cu furaje concentrate chimizate.

Leifert spune că guvernul a susţinut în mod eronat şi ridicol că nu ar fi diferenţe între produsele ecologice şi cele convenţionale. „Sunt acum destule dovezi că procentul nutrienţilor şi al substanţelor folositoare este cu mult mai ridicat în produsele ecologice decât în celelalte“, afirmă el.

Jon Ungoed-Thomas
The Sunday Times, 28 octombrie 2007
sursa: ecolife.ro

Articole despre


Articole din Alimentatie si nutritie