Utilizarea usturoiului ca remediu medical
Fitoterapie
Beneficiile usturoiului si proprietatile medicinale ale acestuia sunt cunoscute de foarte mult timp. Usturoiul a fost considerat multa vreme "medicamentul minune", avand un renume in prevenirea foarte multor afectiuni de la raceli banale pana la ciuma! A fost folosit in mod intensiv in fitoterapie. Usturoiul crud este folosit pentru a tratata simptomele acneei si exista dovezi ca este un foarte bun adjuvant in caz de hipercolesterolemie. Este foarte eficient chiar si pentru a indeparta tantarii.
Usturoi pentru raceala si gripa
De-a lungul timpului s-a tot cautat un tratament eficient pentru raceala, insa fara real succes. Unul dintre motive este ca raceala banala, comuna, nu este chiar atat de "comuna". Exista o foarte mare varietate de virusi care produc viroze respiratorii - peste 200 de virusi cunoscuti pot provoca raceli. Exista insa foarte multe mutatii ale virusului care produce gripa.
Raceala si gripa sunt tinte in miscare. Un tratament eficient pentru un tip de virus poate sa nu aiba nici un efect asupra altuia.
In acest moment poate interveni tratamentul cu usturoi. Usturoiul are mai degraba actiunea unui antibiotic cu spectru larg decat a unui antibiotic tinta. De asemenea are efecte pozitive asupra intregului sistem imunitar. Foarte multe suplimente nutritive pe baza de plante contin usturoi, alaturi de plante bine cunoscute pentru actiunea lor imunostimulatoare, precum echinaceea. Usturoiul ajuta in tratamentul racelii si gripei, insa are si efecte excelente folosit in scop preventiv.
Usturoi pentru acnee
Acneea este cea mai raspandita boala de piele, si fie ca apare in perioada adolescentei, fie ca mai tarziu, este la fel de neplacuta atat pentru cel care sufera de ea, cat si pentru cei din jurul sau.
Nimeni nu pretinde ca usturoiul ar fi un leac miraculos pentru acnee, insa multe persoane cred ca ajuta, folosit atat intern cat si extern. In primul rand, usturoiul este un puternic antibiotic si de asemenea curata foarte bine sangele. Consumul de usturoi ajuta organismul sa se curete singur, eliminand toxinele si, astfel, reducand acneea. Efectele puternice ale usturoiului sunt obtinute prin consumarea acestuia in stare cruda. Usturoiul crud pisat poate fi presarat la sfarsitul unei mancari, la salate, in sandwich-uri etc.
Proprietatile antiseptice si de curatare profunda ale usturoiului il recomanda si ca tratament extern in acnee. Un catel de usturoi taiat si frecat usor pe zona cu pustule ajuta la vindecarea lor.
Observatie: Usturoiul este foarte puternic de aceea trebuie folosit extern rational. Poate produce inrosirea pielii, sau sa dea senzatia de arsura. De asemenea este interzis persoanelor alergice la usturoi.
Usturoiul ajuta in combaterea colesterolului
Colesterolul - o substanta alba, vascoasa care se gaseste in plasma - este esential pentru viata. Totusi un nivel ridicat al colesterolului poate avea implicatii grave asupra sistemului cardiovascular ducand intr-un final la ateroscleroza. Un nivel excesiv al colesterolului poate fi un indicator al unui risc crescut de atac cardiac si/sau cerebral.
In timp ce o serie de studii individuale au aratat ca usturoiul ajuta in combaterea colesterolului nociv (LDL), nu exista totusi o dovada clara a eficientei acestuia. Insa usturoiul are un renume inca din vechime ca fiind un remediu foarte bun in problemele cardiace.
Usturoiul regleaza tensiunea arteriala
Hipertensiunea arteriala este o boala de care sufera foarte multi oameni, unii chiar fara sa stie. Aceasta boala se caracterizeaza prin pomparea mai accelerata a sangelui decat este normal. Principalii factori care duc la hipertensiune sunt legati de un stil de viata dezordonat. Fumatul, consumul de grasimi saturate, sedentarismul, toate acestea duc la hipertensiune.
Pierderea in greutate, scaderea nivelului colesterolului nociv si reducerea cantitatii de sare din alimentatie, pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
Se pare ca efectele pozitive ale usturoiului asupra hipertensiunii arteriale se datoreaza mai degraba compusilor bio-activi care contin sulf decat allicinului (principalul component). Spre deosebire de allicin, compusii cu sulf din usturoi nu se distrug prin fierbere. Usturoiul, ajuta la scaderea tensiunii arteriale si prin faptul ca regleaza nivelul de colesterol.
Alta proprietate importanta a usturoiului este aceea de antioxidant natural. Adica ajuta foarte mult organismul in lupta impotriva radicalilor liberi.
Consumul de usturoi in cantitati mari are un inconvenient major: mirosul puternic si dezagreabil pe care multi pur si simplu nu-l suporta! Insa exista o mare varietate de suplimente nutritive pe baza de usturoi. Cele mai cautate sunt comprimatele si capsulele care evita cel mai eficient mirosul neplacut.
Usturoiul ca antibiotic
Stiinta moderna a demonstrat ca usturoiul este un puternic antibiotic cu spectru larg. Organismul nu intampina rezistenta compusilor din usturoi, de aceea beneficiile sale asupra sanatatii sunt inca pretuite.
Lumea medicala a ajuns la o concluzie unanima, ca din toate proprietatile curative ale usturoiului cea mai importanta este aceea de antibiotic natural. Se spune ca usturoiul a fost foarte mult folosit in trecut pentru combaterea ciumei. Exista o serie de cercetari care demonstreaza chiar ca antraxul este sensibil la usturoi. Poate din acest motiv, proprietatea de antibiotic a usturoiului a fost intensiv observata. Louis Pasteur, in secolul XIX, a facut o serie de cercetari, privind usturoiul ca antibiotic, si a demonstrat, in conditii de laborator, cum acesta omoara bacteriile. Numeroase studii moderne au confirmat faptul ca usturoiul are proprietati antibiotice si este foarte eficient impotriva bacteriilor, ciupercilor si virusilor.
Unii sustin chiar ca sangele unui mancator de usturoi poate distruge bacteriile.
Proprietatea de antibiotic este data de continutul de allicin care se gaseste in usturoiul crud.
Efectele secundare ale usturoiului
Sunt foarte putini aceea care sunt alergici la usturoi. Simptomele alergiei la usturoi sunt: prurit, febra si dureri de cap. De asemenea, usturoiul poate intra in interactiune cu medicamentele anticoagulante, de aceea este recomandat sa nu se consume inainte de interventii chirurgicale.
Principiile active ale usturoiului
Usturoiul contine doua componente principale care au importanta terapeutica: allicin si compusi bio-activi care contin sulf.
Efectele allicinului
Allicinul este compusul cu cele mai importante efecte asupra sanatatii. Acesta nu se gaseste in usturoiul normal ci se produce in momentul in care catelul de ustouroi este taiat sau zdrobit. Cu cat este tocat mai marunt sau pisat mai bine, cu atat mai mult allicin se produce, deci si efectul terapeutic va fi mai puternic.
Pe langa faptul ca este un bun antibiotic, allicinul est un tot atat de bun antifungic, si de aceea poate fi folosit in tratarea infectiilor pielii.
Allicinul incepe sa dispara imediat ce este produs, de aceea gatit, usturoiul isi pierde efectul terapeutic.
Deci, pentru a beneficia de usturoi si din punct de vedere terapeutic este recomandata consumarea lui in stare proaspata, sau adaugat la mancare la sfarsit, fara a-l mai fierbe.
Compusii bio-activi bogati in sulf
Acestia nu au aceeasi valoare terapeutica precum allicinul. Insa nu se distrug atat de repede, si mai ales, proprietatile terapeutice ale acestora nu dispar in timpul gatitului.
Compusii bio-activi nu au aceiasi proprietate antibiotica si antifungica a allicinului, insa sunt foarte eficienti pentru circualtia sangelui. Sulfatii ajuta la scaderea nivelului colesterolului nociv, deci usturoiul, prin actiunea acestor compusi, ajuta foarte mult sistemul cardiovascular.